...

Oppeppertje en tradities

19 november 2007, 09:19 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

We schud­den de prob­le­men’ even van ons af en mak­en ons op voor een beperk­te ein­de­jaarsral­ly. Tra­di­ties win­nen het uitein­delijk alti­jd van angst.

Als je naar de AEX kijkt kri­jg je de indruk dat Ned­er­land het epis­che cen­trum is van de kredi­et­cri­sis. Na vorige week bij­na 5% ingeleverd te hebben moest er afgelopen week opnieuw 2% van de koersen af. Zoals ik vorige keer al aan­gaf heeft de AEX alti­jd de neig­ing om zwaar te over­dri­jven zow­el naar boven als naar bene­den. In de rest van Europa ging het er over­we­gend veel gematigder aan toe. De EuroStoxx50 daalde bijvoor­beeld slecht smet 0.36%. De Bel­gis­che index (BEL20) steeg zelfs met 0.30% ondanks dat in deze index enkele finan­ciële zwaargewicht­en zit­ten. En de Amerikaanse indices? Jawel, die ste­gen alle­maal met als koplop­er de Dow Jones met 1% winst. 

De kredi­et­cri­sis lijkt langza­am naar de achter­grond te verd­wi­j­nen (behalve in Ned­er­land). Ik denk dat teveel beleg­gers zich na de kap­i­taalverni­etig­ing van de afgelopen maan­den nu teveel blind staren dat de kredi­et­cri­sis zich nog verder zal uit­brei­den. Menigeen extrapoleert de slechte bericht­en naar de toekomst. Naar mijn inschat­ting zijn de groot­ste schok­gol­ven voor­bij en is het raadza­am om selec­tief finan­ciële waar­den in porte­feuille op te nemen. De S&P 500 Finan­cial-Index boek­te afgelopen dins­dag 5,7% winst, de groot­ste sti­jging sinds okto­ber 2002. Toch een duidelijk teken dat grote beleg­gers gebruik mak­en van de sell-off in finan­ciële waar­den om een belang in deze sec­tor op te bouwen. Ook niet zo vreemd want de meeste finan­ciële waar­den zijn thans relatief goed­koop en bieden vaak een aantrekke­lijk div­i­den­dren­de­ment van meer dan 5%.

Maar er loert nog wel een ander gevaar voor de Amerikaanse economie en dat is als de Amerikaanse con­sument de hand­doek in de ring gooit. Uit recente cijfers van winkelketens blijkt dat de con­sument zijn koop­woede aan het tem­peren is. Bij vri­jwel alle winkelketens neemt de groei van de omzet af. De con­sumenten beste­din­gen zijn ver­ant­wo­ordelijk voor tweed­erde van de Amerikaanse economie.

Het ein­de­jaar nadert en dat is essen­tieel voor de omzet van de con­sumentenbeste­din­gen. De con­sument kan wel een oppep­pert­je gebruiken. Ik ben ervan over­tu­igd dat Bernanke nog wel een rentev­er­lag­ing in pet­to heeft om zo de con­sument en dus ook de Amerikaanse economie een hart onder de riem te steken. Een kort­stondi­ge oppep­per van de dol­lar gooit naar mijn inschat­ting ook hoge ogen. We schud­den de prob­le­men even van ons af en mak­en ons op voor een beperk­te ein­de­jaarsral­ly. Tra­di­ties win­nen het uitein­delijk alti­jd van angst. 

p.s. Natu­urlijk heb ik ook veel tech­nis­che argu­menten (cycli, Gann etc.) maar die zijn alleen beschik­baar voor abon­nees op Gan­nTrad­er Mar­ket Analy­sis en Gan­nTrad­er Astro . 

Van Gemeren is werkza­am bij Gan­nTrad­er, uit­gev­er van 2 weke­lijkse analy­ser­ap­porten: Gan­nTrad­er Mar­ket Analy­sis en Gan­nTrad­er Astro en de prak­tijkcur­sus Berek­end Beleggen’ Meer infor­matie op www​.gan​ntrad​er​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.