...

Oppassen geblazen

9 februari 2007, 08:56 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Ondanks de geste­gen oliepri­js en de verzwakkende dol­lar hebben de inter­na­tionale beurzen ook deze week hun sti­jging voort­gezet. Het beeld bli­jft daarmee posi­tief, maar enige voorzichtigheid is gebo­den. Veel indices zijn bin­nen de sti­j­gende trend namelijk aan­be­land bij oplopende weer­stand­niveaus. Dat maakt het opwaartse poten­tieel beperkt en zorgt voor een hoger neer­waarts risico. 


De Dow Jones beweegt nog steeds bin­nen een zeer smalle, sti­j­gende trend, die in decem­ber werd ingezet. De bovenkant van het trend­kanaal ligt inmid­dels op 12.710 pun­ten en werd aan een zware test onder­wor­pen. Zou de index in staat zijn hier duidelijk boven te sluiten, dan wordt de aan­val weer geopend op de steil­er sti­j­gende trend vanaf juli 2006. Een eventuele terug­val mag ste­un verwacht­en van de oplopende ste­un­li­jn op 12.540 pun­ten. Een tweede ste­un wordt gevor­md door de bodem van jan­u­ari op 12.477 punten. 

De Nas­daq moest don­derdag weer op adem komen. De tech­nolo­gie-index ver­vol­gde woens­dag namelijk krachtig de inges­la­gen weg omhoog na de con­sol­i­datie van de afgelopen week. De oplopende ste­un­li­jn wordt gevor­md door de bodems vanaf novem­ber vorig jaar en bevin­dt zich momenteel op 2.453 pun­ten. Mocht deze lijn het toch begeven, dan wacht ste­un bij de recent gevor­mde bodem op 2.431 pun­ten. Door de vorm­ing van een nieuwe, vlakker sti­j­gende trend is het waarschi­jn­lijk dat de koers een min­der steil ver­loop zal lat­en zien. Naar boven is ruimte tot 2.523 pun­ten, waar de oplopende weer­stand wacht. 

De S&P500 con­tin­ueert met een nieuwe high op 1.453 pun­ten de weg naar de oplopende weer­stand op 1.466 pun­ten. Daarmee is de sti­j­gende trend na het uit­ne­men van de vorige top beves­tigd. Aan de onderkant van het trend­kanaal, dat in de afgelopen maan­den werd gevor­md, kan de index ste­un vin­den op 1.428 punten.

Brent-olie aarzelt
De pri­js van Brent-olie con­solideert na de ingezette sti­jging. Dins­dag tik­te de oliepri­js weer even de $ 60-grens aan. De oliepri­js schoot omhoog na koude weersvoor­spellin­gen en nadat de OPEC bek­end­maak­te de oliepro­duc­tie te beperken. De pri­js van olie uit de Noordzee veerde net iets op boven $ 50, waar zich het 50%- Fibonac­ci-niveau bevin­dt. De voor­ma­lige ste­un tussen $ 58 en $ 60 lijkt als weer­stand te dienen. De terugtest van dit eerste cor­rec­tieniveau is daarmee in volle gang. Mocht deze weer­stand sneu­ve­len, dan is de aan­val opnieuw geopend op het hoog­ste punt ooit. In de grafiek tekent zich nu een dal­ende wig af. Een uit­braak aan de boven­z­i­jde van dit patroon wordt in 70% gevallen gevol­gd door het bereiken van het hoog­ste punt van dit patroon. Dit betekent dat een sti­jging tot $ 78 kan wor­den verwacht. Een sti­jging van de oliepri­js is van­wege het inflatierisi­co ongun­stig voor de aandelenkoersen.

Euro maakt zich op voor stijging
De euro-dol­larko­ers con­solideert de afgelopen weken bin­nen een dal­ende, ver­bre­dende wig. Dit koerspa­troon wordt geken­merkt door zow­el lagere top­pen als bodems, waar­bij de bodems een grotere dal­ing ten opzichte van elka­ar lat­en zien dan de top­pen. Een dal­ende, ver­bre­dende wig is in een sti­j­gende markt vooral betrouw­baar bij een uit­braak aan de bovenkant van het koerspa­troon. In dat geval wordt in 79% van de gevallen het koers­doel behaald. De koers bevin­dt zich momenteel net boven de hor­i­zon­tale ste­un rond $ 1,29, gevor­md door de top­pen van augus­tus 2006. Een neer­waartse door­braak van dit ste­un­niveau maakt ruimte voor een dal­ing tot de oplopende ste­un­li­jn die zich inmid­dels bevin­dt bij $ 1,282. Zolang de Europese munt boven de hor­i­zon­tale ste­un bli­jft, is de kans groot dat deze opnieuw richt­ing $ 1,33 zal sti­j­gen of zelfs tot de top­pen van maart 2005 ($ 1,3464) en decem­ber 2004 ($ 1,3623). Een sti­jging van de euro is nadelig voor de Ned­er­landse aandelenkoersen.

DAX flirt met weerstand
De DAX heeft de uit­braak boven de top van 2001 deze week beves­tigd. De Duitse index beweegt zich aan de bovenkant van het trend­kanaal dat stamt uit de zomer­maan­den. Mocht de index hier op afket­sen, dan kan rond 6.795 pun­ten op veel ste­un wor­den gerek­end. De hor­i­zon­tale ste­un ligt op 6.678 pun­ten. Mocht dit niet vol­doende zijn, dan komt de vol­gende ste­un bij de onderkant van dit trend­kanaal op 6.632 pun­ten in beeld.



De CAC40 laat een vergelijk­baar patroon zien. De index heeft deze week de oude top uit 2001 op 5.695 pun­ten uitgenomen en is daar­bij aan­be­land bij de oplopende weer­stand. Deze weer­stand vormt de bovenkant van een gevaar­lijk wig­pa­troon dat vanaf novem­ber vorig jaar is gevor­md. De ste­un ligt aan de onderz­i­jde van dit patroon op 5.658 pun­ten. Ook de EuroStoxx50 is met de sti­jging van afgelopen week gear­riveerd bij de oplopende weer­stand­sli­jn op 4.253 pun­ten. Aangezien veel inter­na­tionale indices zich vlak onder een weer­stand bevin­den, is het voor de komende week oppassen geblazen. 

Met vrien­delijke groet,
www​.beurs​bul​letin​.nl

Harm van Wijk


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.