![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
Ondanks de gestegen olieprijs en de verzwakkende dollar hebben de internationale beurzen ook deze week hun stijging voortgezet. Het beeld blijft daarmee positief, maar enige voorzichtigheid is geboden. Veel indices zijn binnen de stijgende trend namelijk aanbeland bij oplopende weerstandniveaus. Dat maakt het opwaartse potentieel beperkt en zorgt voor een hoger neerwaarts risico.
De Dow Jones beweegt nog steeds binnen een zeer smalle, stijgende trend, die in december werd ingezet. De bovenkant van het trendkanaal ligt inmiddels op 12.710 punten en werd aan een zware test onderworpen. Zou de index in staat zijn hier duidelijk boven te sluiten, dan wordt de aanval weer geopend op de steiler stijgende trend vanaf juli 2006. Een eventuele terugval mag steun verwachten van de oplopende steunlijn op 12.540 punten. Een tweede steun wordt gevormd door de bodem van januari op 12.477 punten.
De Nasdaq moest donderdag weer op adem komen. De technologie-index vervolgde woensdag namelijk krachtig de ingeslagen weg omhoog na de consolidatie van de afgelopen week. De oplopende steunlijn wordt gevormd door de bodems vanaf november vorig jaar en bevindt zich momenteel op 2.453 punten. Mocht deze lijn het toch begeven, dan wacht steun bij de recent gevormde bodem op 2.431 punten. Door de vorming van een nieuwe, vlakker stijgende trend is het waarschijnlijk dat de koers een minder steil verloop zal laten zien. Naar boven is ruimte tot 2.523 punten, waar de oplopende weerstand wacht.
De S&P500 continueert met een nieuwe high op 1.453 punten de weg naar de oplopende weerstand op 1.466 punten. Daarmee is de stijgende trend na het uitnemen van de vorige top bevestigd. Aan de onderkant van het trendkanaal, dat in de afgelopen maanden werd gevormd, kan de index steun vinden op 1.428 punten.
Brent-olie aarzelt
De prijs van Brent-olie consolideert na de ingezette stijging. Dinsdag tikte de olieprijs weer even de $ 60-grens aan. De olieprijs schoot omhoog na koude weersvoorspellingen en nadat de OPEC bekendmaakte de olieproductie te beperken. De prijs van olie uit de Noordzee veerde net iets op boven $ 50, waar zich het 50%- Fibonacci-niveau bevindt. De voormalige steun tussen $ 58 en $ 60 lijkt als weerstand te dienen. De terugtest van dit eerste correctieniveau is daarmee in volle gang. Mocht deze weerstand sneuvelen, dan is de aanval opnieuw geopend op het hoogste punt ooit. In de grafiek tekent zich nu een dalende wig af. Een uitbraak aan de bovenzijde van dit patroon wordt in 70% gevallen gevolgd door het bereiken van het hoogste punt van dit patroon. Dit betekent dat een stijging tot $ 78 kan worden verwacht. Een stijging van de olieprijs is vanwege het inflatierisico ongunstig voor de aandelenkoersen.
Euro maakt zich op voor stijging
De euro-dollarkoers consolideert de afgelopen weken binnen een dalende, verbredende wig. Dit koerspatroon wordt gekenmerkt door zowel lagere toppen als bodems, waarbij de bodems een grotere daling ten opzichte van elkaar laten zien dan de toppen. Een dalende, verbredende wig is in een stijgende markt vooral betrouwbaar bij een uitbraak aan de bovenkant van het koerspatroon. In dat geval wordt in 79% van de gevallen het koersdoel behaald. De koers bevindt zich momenteel net boven de horizontale steun rond $ 1,29, gevormd door de toppen van augustus 2006. Een neerwaartse doorbraak van dit steunniveau maakt ruimte voor een daling tot de oplopende steunlijn die zich inmiddels bevindt bij $ 1,282. Zolang de Europese munt boven de horizontale steun blijft, is de kans groot dat deze opnieuw richting $ 1,33 zal stijgen of zelfs tot de toppen van maart 2005 ($ 1,3464) en december 2004 ($ 1,3623). Een stijging van de euro is nadelig voor de Nederlandse aandelenkoersen.
DAX flirt met weerstand
De DAX heeft de uitbraak boven de top van 2001 deze week bevestigd. De Duitse index beweegt zich aan de bovenkant van het trendkanaal dat stamt uit de zomermaanden. Mocht de index hier op afketsen, dan kan rond 6.795 punten op veel steun worden gerekend. De horizontale steun ligt op 6.678 punten. Mocht dit niet voldoende zijn, dan komt de volgende steun bij de onderkant van dit trendkanaal op 6.632 punten in beeld.
De CAC40 laat een vergelijkbaar patroon zien. De index heeft deze week de oude top uit 2001 op 5.695 punten uitgenomen en is daarbij aanbeland bij de oplopende weerstand. Deze weerstand vormt de bovenkant van een gevaarlijk wigpatroon dat vanaf november vorig jaar is gevormd. De steun ligt aan de onderzijde van dit patroon op 5.658 punten. Ook de EuroStoxx50 is met de stijging van afgelopen week gearriveerd bij de oplopende weerstandslijn op 4.253 punten. Aangezien veel internationale indices zich vlak onder een weerstand bevinden, is het voor de komende week oppassen geblazen.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk