...

Opkomende markten: zegen of vloek bij herstel?

5 november 2008, 17:44 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De huidi­ge malaise geldt wereld­wi­jd en tre­ft tevens de emerg­ing mar­kets hard. Gaan zij de rol van wereld­wi­jde motor – een rol die hen door som­mi­gen al duidelijk werd toebe­deeld – hier­door defin­i­tief lossen of kun­nen zij het her­s­tel mee aanvoeren?

De nasleep van de sub­prime­cri­sis zal er vooral één zijn van financieringsproblemen:
- de financier­ingskost van de bedri­jven moet dalen
- de inter­banken­markt moet beter functioneren
- het onderne­mersvertrouwen is laag waar­door investerin­gen uit­gesteld worden
- bedri­jven die wel willen investeren vin­den vak­er moeil­ijk of geen kredieten
Aange­vuld met:
- een laag con­sumenten­vertrouwen, aange­wakkerd door de drama­tis­che koersver­liezen op de beurs en door de verdere dal­ing van de huizenprijzen
- han­dels­bal­ansen van ver­schil­lende lan­den die negatief uitdraaien
- over­hei­dss­chulden die enorm zijn toegenomen door de inter­ven­tie in de markten
De rente moet dus omlaag, zoveel is duidelijk.
Ik schreef het al in m’n vorige col­umn: het tij zal uitein­delijk keren. En vol­gens mij zijn we nu begonnen aan een hero­plev­ing. Of het een bear ral­ly of het begin van een nieuwe bull mar­ket betre­ft? Ik ben nu nog over­tu­igd van het eerste. 
De beurzen verdis­con­teren nu al een zeer negatief beeld: door de neer­gang sinds jan­u­ari zouden de meeste index­en nu reken­ing houden met win­st­dalin­gen bij de bedri­jven van een 30% voor het komende jaar.
De huidi­ge psy­cholo­gie die de beurzen in z’n greep houdt kan echter nog voor grotere ver­liezen zorgen. 
Er is immers een vreemd ver­schi­jnsel opge­tre­den: de angst voor wat de beurs doet zorgt voor een weer­slag op de reële economie (ter­wi­jl het nor­maliter net omge­keerd is). Mensen vrezen een verdere neer­gang der­mate dat ze vrezen dat het finan­ciële sys­teem op zich kan verni­etigd wor­den. In die zin was vorige week elke nieuwe dal­ing tij­dens een beurssessie er één te veel.
En hier komen we bij de opkomende mark­ten terecht: lan­den als Ijs­land en Hon­gar­i­je bewezen dat stat­en inder­daad zo goed als fail­li­et kun­nen zijn, met alle gevol­gen van dien. Gelukkig wer­den er maa­trege­len genomen die enigszins soulaas kon­den bren­gen, maar de weg is nog lang. Het is zek­er niet ondenkbeeldig dat er nog lan­den in hun voet­sporen tre­den. En hier­bij moet je niet enkel denken aan Oost­blok­lan­den als Bul­gar­i­je of Roe­menië, de sit­u­atie in Ier­land, bij wijze van spreken zowat onze achter­tu­in, is momenteel bij­zon­der kwets­baar geworden.
Gelukkig oefe­nen deze lan­den op wereld­niveau een kleinere impact uit. Veel belan­grijk­er is de sit­u­atie te bek­ijken in Chi­na, India, Mex­i­co, Brazil­ië. Ook deze lan­den kam­p­en met dezelfde wereld­wi­jde prob­le­men. Uit­er­aard kun­nen deze lan­den gezien hun omvang de wereld­wi­jde economie verdere gevoelige sla­gen toe­bren­gen. En net die omvang blijkt vol­gens mij hun red­ding te zijn: deze lan­den zijn te belan­grijk gewor­den om te lat­en vallen. Posi­tief hier is dat deze lan­den zelf door­tas­tende maa­trege­len aan het nemen zijn. Een tweede belan­grijk gegeven is ook dat het IMF hun financierin­gen voor deze regio’s gevoelig hebben opgetrokken.
Mijn con­clusie bij dit alles is dat de grote opkomende mark­ten in dit sce­nario eerder een zegen zijn. Als je kijkt naar de economis­che groei bin­nen deze lan­den, dan zie je een forse dal­ing, maar de groei die er nog is vind ik nog steeds bij­zon­der goed. Ik denk dan ook dat het aantrekken van een nieuwe economis­che cyclus veeleer uit deze hoek te verwacht­en is dan uit Europese of Amerikaanse hoek. 
Wat de kleine opkomende stat­en betre­ft: hier zou ik wegblijven.
Johan Lam­ote voor USMarkets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.