...

OPEC, positieve geluiden sturen olie lager

16 mei 2005, 23:06 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De OPEC kwam de afgelopen dagen met opti­mistis­che gelu­iden over de olievoor­raden. De opmerkin­gen van Sheikh Al-Sabah gaf voer aan de bears waar­door de oliecon­tracten fors daalden. De pri­js van de juni con­tracten daalden richt­ing $47 voor een vat olie. Een portret van de â€Greenspan†van de oliemarkten.

De OPEC kwam van­daag met opti­mistis­che gelu­iden. Sheikh Ahmad Fahad Al-Ahmad Al-Sabah liet weten dat de vooruitzicht­en van de olievoor­raden goed zijn. Voor het lopende jaar zullen er 30,5 miljoen vat­en per dag gepro­duceerd wor­den, wat 300 duizend tot een half miljoen vat­en per dag meer is dan de huidi­ge productiehoeveelheden.


Sheikh Ahmad Fahad Al-Ahmad Al-Sabah 

De opmerkin­gen van Sheikh Ahmad was voer voor de bears en de pri­js van de olie daalde fors. De vraag die rest is, tot hoev­er zal de OPEC de pri­js lat­en dalen. Ken­ners van de oliemark­ten verwacht­en dat de pri­js voor een bar­rel kan dalen richt­ing de $38 a $42. Alle indi­ca­toren wijzen in die richting. 
Onrust in het Mid­den-Oost­en kan echter roet in het eten gooien. Een paar rol­lende tanks of troepen beweg­in­gen kan de pri­js van een vat zo maar weer boven de $50 bren­gen. In ieder geval waren de woor­den van Sheikh Ahmad vol­doende om de oliecon­tracten te lat­en dalen. Zijn woor­den hebben het zelfde effect als de woor­den van Alan Greenspan met betrekking tot de financiële mark­ten, al zullen de woor­den van de Sheikh min­der op een weegschaal gewogen worden. 
Het begin
De OPEC ( The Orga­ni­za­tion of the Petro­le­um Export­ing Coun­tries ) werd op 10 sep­tem­ber 1960 in het lev­en geroepen door een groep olie-exporterende lan­den. Uit­gangspun­ten voor de opricht­ing van de deze organ­isatie, was het veilig stellen en sta­bilis­eren van de oliepri­js voor de oliepro­duc­erende lan­den; een efficiënte en economis­che oliebevoor­rad­ing richt­ing de oliev­er­w­erk­ende lan­den en een finan­cial return aan de lan­den die investeren in de olieindustrie.
De eerste bijeenkomst duurde van 10 tot en met 14 sep­tem­ber en werd gehouden in de Irakese hoofd­stad Bagdad. 

Grond­leg­gers van de OPEC waren Iran, Irak, Kuweit, Sau­di Ara­bie en Venezuela. Lat­er kwa­men hier nog 8 lan­den bij n.l.: Qatar (1961), Indone­sië (1962), Libyan Arab Jamahiriya (1962), Verenigde Ara­bis­che Emi­rat­en (1967), Algerije(1969), Nige­ria (1971), Ecuador (1973–1992) en Gabon (1975–1994). Het hoofd­kan­toor van de OPEC zetelde de eerste vijf jaar in Gene­va in Zwit­ser­land, maar vanaf 1 sep­tem­ber 1965 ver­huis­de men voor­goed naar Wenen in Oostenrijk.
In de begin jaren was OPEC vooral bezig met zichzelf op de kaart te zetten. Er moest een machts­blok door­bro­ken wor­den van een aan­tal grote olie multi­na­tion­als die alle touwt­jes in han­den had­den. De onder­han­delin­gen om als vol­wassen gesprek­part­ner geac­cepteerd te wor­den hebben veel tijd gekost. 
In de ’70 jaren brak de OPEC in Ned­er­land en in de wereld defin­i­tief door en werd de organ­isatie bek­end door de oliecrises van 1972 – 73. Als straf voor de pro-Israëlische houd­ing gedurende Yom Kip­pur oor­log in 1973, werd Ned­er­land getrof­fen door een olie-embar­go. De autoloze zondag van het kabi­net Den Uyl was een van de maa­trege­len om het olie­ver­bruik te ver­min­deren. Dankz­ij het beroemde lied­je van Farce Mar­jeure.; “kiele kiele koeweit”, kwam Ned­er­land nog in een diplo­matieke rel terecht.
De eerste en echte oliecon­fer­en­tie met de staathoof­den van de aanges­loten lan­den werd gehouden in maart 1975 in Algiers in Alger­i­je. Op deze ver­gader­ing werd besloten dat Nige­ria het 11 lid kon wor­den. Sinds­di­en zijn er geen lan­den meer aan de lijst van 11 lan­den toegevoegd. De Iranese rev­o­lu­tie in 1979 was een ander feit wat de OPEC in die jaren in het nieuws bracht. De rev­o­lu­tie in Iran zorgde voor een forse koerssti­jging van de olie.

De ’80 jaren begonnen met een ral­ly van de olier­i­js door de oor­log tussen Iran en Irak, maar rond 1983 stortte de pri­js van een vat in en de 3e “prijscrisis” was een feit. In de 2e helft van de jaren 80 steeg de pri­js van een vat weer. Maar het haalde nooit meer de hoogte van de pri­js die aan het begon van het decen­ni­um betaald werd. Het besef dat pri­js­reg­u­ler­ing nodig was om sta­biliteit in de wereld te houden begon gelei­delijk door te drin­gen bij de 11 deel­ne­mende lan­den. Eind jaren 80 was de tijd dat ook de dis­cussies begonnen over de uit­stoot van ver­brand­ings­gassen en de belast­ing op het milieu. 
De 1ste Gol­foor­log aan het begin van de 90-er jaren veroorza­ak­te bij­na de 4e cri­sis in de oliesec­tor. De pri­js van een vat steeg explosief, maar de OPEC wist de gemoed­eren te kalmeren door de pro­duc­tie te ver­hogen. Tot 1998 bleven de pri­jzen sta­biel. Insta­biliteit in Zuidoost Azië veroorza­ak­te nog even een schok in de markt, maar door pro­duc­tieaan­passin­gen van gebon­den en niet gebon­den OPEC lan­den werd erg­er voorkomen.
In het 2e mil­len­ni­um is de pri­js van de olie weer een hot item. In de afgelopen vijf en een half jaar is de koers van een vat olie onder­he­vig geweest aan de aansla­gen van 11 sep­tem­ber, het uit­breken van de 2e Gol­foor­log en de oplopende en aan­houdende crises in het Mid­den Oost­en. Samen met de bezorgdheid over de toekom­stige olievoor­raden zorgde ervoor dat de koers van een vat Light Crude Oil in 2005 een record­hoogte uitk­wam van $58,20.


Oliepro­duc­tie lange termijn

Dirk Dort­land
©usmarkets.nl

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.