...

OP WEG NAAR EEN BETER UITEINDE

17 december 2012, 12:08 | Robert Broncel | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Gelet op het rustig voortk­abbe­lende beursver­loop, de nage­noeg beweg­in­gloze volatiliteitsin­dex (VIX), de extreem lage rente, de opnieuw aantrekkende huizen­markt in de V.S. en de relatief sta­biele edel­metaal­pri­js zou je zweren dat er op het eerste gezicht maar weinig aan de hand is.


In elk geval lei­dt het stim­u­ler­ings­beleid vooral­snog niet tot een toen­e­mend wantrouwen in n’importe welke markt dan ook. Der­halve zie je dat de mon­e­taire belei­ds­mak­ers in de gehele wereld onder lei­d­ing van de V.S. een steeds gretiger gebruik van de geld­pers mak­en. Dit onder het cre­do plus ca change, plus c’est la même chose’ (wat er ook veran­dert, het bli­jft het­zelfde). Dit werd onlangs zelfs met zoveel woor­den beaamd door good old’ Fed voorzit­ter Alan Greenspan op CNBC. Met dien ver­stande dat alle stim­u­lerin­gen ten spi­jt er maar weinig vorderin­gen waren gemaakt.

De vraag hoe lang nog voor­dat het schip op de klip loopt”, brandt me telkens weer op de lip­pen. Ik heb het dan niet over de in de V.S. gefab­riceerde fis­cal cliff (zie ook column)

Boeiend is dat je met zoveel thin air stim­u­lus zou mogen verwacht­en dat de aan­de­len­mark­ten veel sterk­er zouden sti­j­gen, de dol­lar en de euro verder zouden terug­vallen, het edel­metaal en de grond­stof­fen­mark­ten verder zouden sti­j­gen en de economie verder zou aantrekken. Maar dat zie je juist alle­maal niet gebeuren. Met andere woor­den, de beleg­ger kan zich nog slechts op onbe­trouw­bare mark­tsig­nalen verlaten.

Chi­na:
Mijns inziens heeft Chi­na de sleu­tel tot het antwo­ord in han­den en de Chi­nese belei­ds­mak­ers zullen deze in het slot steken op het moment dat er vol­doende goud in de onder­aardse gewel­ven” in Bei­jing ligt opges­la­gen en tevens wan­neer er sprake is van een zodanig belang in de wereld­wi­jde grond­stof­fen­voorkomens dat daarmee het restant van de dol­lar­reserve qua koop­kracht ruim­schoots kan wor­den gecom­penseerd. Voor de Chinezen zal dan het moment zijn aange­bro­ken waarop de yuan of ren­min­bi de rol van de dol­lar als reserve­va­l­u­ta kan en zal overne­men. Met diverse lan­den waaron­der Rus­land, Aus­tral­ië, Iran, Brazil­ië en zelfs Japan bestaan er al swa­parrange­menten in de yuan. Voor de west­erse wereld zal dit het einde van een tijd­perk beteke­nen geken­merkt door grote wel­vaart met slechts inflatie en armoede in de slip­stream. Al eerder had ik de vergelijk­ing door­getrokken met de onder­gang van de grote Rijken als het Perzis­che, Romeinse en het Byzan­ti­jnse Rijk. Ook toen was er sprake van het prim­i­tief” opblazen van de geld­ho­eveel­heid die van goud naar zil­ver naar brons en in Rome uitein­delijk naar zout (salaris voor de huurlin­gen) lei­d­de met sociale implosie en chaos tot gevolg.
Tev­ergeefs zullen de out of ammo’ (opblaas) pogin­gen zijn om het schuld­pro­ces in de west­erse wereld beheers­baar te kri­j­gen. Al eerder heeft u in deze col­umn kun­nen lezen dat de geza­men­lijke mon­di­aal uit­staande schuld intussen al bij­na vijf maal grot­er is dan het mon­di­ale bru­to prod­uct. Dat is nooit meer via economis­che groei terug te draaien. Zo lang echter iedereen bli­jft accepteren dat we des­on­danks twee maal zoveel uit­geven dan we ver­di­enen is er toch niks” aan de hand? Alleen dien je dat thuis maar beter uit je hoofd te lat­en, want voor­dat je het weet sta je dan op straat.

Met alle gerezen vraagtekens rond de Chi­nese economis­che groei is het beter te let­ten op de indus­triële pro­duc­tie en wat er omgaat in de edel­metaal- en grond­stof­fen­mark­ten (zie hier­voor mijn vol­gende col­umn). Hier ligt de crux van de Chi­nese opstand­ing, gemar­keerd door de afbouw van de dol­lar­reserve alsmede de spec­tac­u­laire ontwik­kelin­gen op mil­i­tair- en ruimte­vaart­ter­rein tot en met de bouw van een eigen ruimte­vaart­sta­tion. Het een staat bij­na vanzelf­sprek­end niet los van het ander.




Voorts blijkt Chi­na in ter­men van de indus­triële pro­duc­tie de V.S. vorig jaar al voor het eerst gepasseerd te hebben. In 2010 lag China’s pro­duc­tie met $2.373 mil­jard tegen $2.365 mil­jard in de V.S. op nage­noeg gelijke hoogte. In 2011 steeg China’s totale pro­duc­tie inclusief grond­stof­fen en de utiliteits­sec­tor even­wel met maar lief­st 23%, ter­wi­jl die in de V.S. niet verder kwam dan 2,8% . Afgaande op de cijfers van de V.N. lijkt daarmee een duidelijke aanzet te zijn gegeven tot China’s toekom­stige dom­i­nante rol in de werelde­conomie. Let wel, de indus­triële pro­duc­tie staat niet gelijk met het BNP dat thans op ca. tweed­erde van de V.S. ligt.
Naar verwacht­ing zal deze inhaal­slag nog tot 2020 aan­lopen. Die mijl­paal zou dan bin­nen 30 jaar na de révolte op het plein van de Hemelse Vrede in Bei­jing zijn bereikt, een ongeëve­naarde wereldprestatie!




Recent meldde Asso­ci­at­ed Press boven­di­en dat Chi­na intussen over­duidelijk de V.S. als han­delspart­ner heeft gepasseerd. Was de V.S. in 2006 met 127 han­del­snaties ver­sus Chi­na met slechts 70 naties nog duidelijk de lei­dende par­tij, nu staat de score voor Chi­na op 124 ver­sus de V.S. op niet meer dan 76 lan­den. Dat is een draai van bij­na 100% in 5 jaar!

Deze uitkom­sten zijn niet ver­rassend gezien China’s ijz­er­sterke groei- en ver­mo­gen­sposi­tie, waarte­gen die van de V.S., Europa en Japan met biljoe­nen schuld uiterst schril afsteken.

Beleg­gers dienen zich geen zand in de ogen te lat­en strooien maar hun focus op Azië te bli­jven richt­en. Dat hoeft niet eens recht­streeks te zijn maar wel met de nadruk op edel­metaal en grond­stof­fen (in mijn vol­gende col­umn kom ik hierop opnieuw terug). Dat is voor ons west­erse ster­velin­gen de enige weg naar een beter uiteinde”!

Robert Bron­cel
Voor US Mar­kets

16 decem­ber 2012

PS. Onder­staand tre­ft u het veelzeggende” antwo­ord van woord­vo­erder Marko Vel­len­ga van DNB op mijn col­umn Nieuwe Aan­klacht” van 21 nov. j.l. gericht aan pres­i­dent Klaas Knot; let daar­bij op de aan­hef en de eerste zin. Mevrouw Kare­mak­er dient als zeef” aan wie je de post moet richt­en. Het lijkt nu of meneer Knot de col­umn nooit heeft gezien.

Beste meneer Broncel,

Graag reageer ik op uw bericht aan mevrouw Kare­mak­er. Ik kan u lat­en weten dat wij ken­nis hebben genomen van uw col­umn. Volledighei­d­shalve wil ik daaraan toevoe­gen dat het maatschap­pelijke belang van de tak­en van de Ned­er­land­sche Bank de ver­ant­wo­ordelijkheid met zich mee­brengt om goed uit te leggen wat DNB doet en waarom. Dat doet DNB dan ook graag en op regel­matige basis, door mid­del van DNBul­letins, jaarver­sla­gen, pers­bericht­en, inter­views, speech­es, etc. Zie hier­toe onze web­site www​.dnb​.nl. Toch zijn er gren­zen aan op welke wijze DNB spec­i­fieke infor­matie naar buiten brengt. Zek­er met het oog op het groot aan­tal ver­zoeken die DNB en de heer Knot in het bij­zon­der regel­matig ont­vangt, is het niet mogelijk inhoudelijk op uw col­umn te reageren.

Ik hoop u dat u hier begrip voor heeft.

Met vrien­delijke groet,
Remko Vel­len­ga

De Ned­er­land­sche Bank N.V.
Remko Vel­len­ga — Woord­vo­erder / Press Officer


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.