...

Op hol geslagen

9 mei 2009, 12:45 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Een beurs die op hol slaat zou namelijk wel eens kun­nen helpen om de con­sumenten weer ent­hou­si­ast te mak­en en ze weer naar de banken lat­en ren­nen om voor heel weinig weer een lening aan te gaan en zo weer de economie aan te jagen.


Het gaat geweldig op de beurzen. Toch heb ik een raar gevoel overge­houden aan de sti­jging van de laat­ste weken. Eén ding is duidelijk en dat is dat de beurs alti­jd gelijk heeft en daar heeft vol­gens mij de FED ook weet van en dus kan die (Amerikaanse) beurs goed van pas komen als alle andere stim­ulerende maa­trege­len niet of nauwelijks helpen. Con­sumenten gaan pas weer best­e­den als ze een spaar­bankboek­je ter beschikking hebben of een lekkere reserve in het huis hebben zit­ten óf een vette aan­de­len­porte­feuille hebben. Dat spaar­bankboek­je kun­nen we ver­geten voor de gemid­delde Amerikaan, die huizen hebben geen over­waarde meer na de enorme dal­ing van de waarde in de laat­ste 18 maan­den maar die beurs daar is wel wat mee uit te halen. 

De Amerikaanse beurzen verte­gen­wo­ordi­gen een waarde van bij­na $11.000mrd en zijn sinds 9 maart met ongeveer $3.000mrd in waarde geste­gen, dat gaat dus heel snel met een beet­je rug­wind. De Amerikaanse economie is ongeveer $14.000mrd (2008) groot en dat laat zich dus bij­na vergelijken met de beur­swaarde. De Amerikaanse economie staat echter in zn achteruit en dat moet gekeerd worden. 

Om de economie te lat­en groeien moet die com­plete $14.000mrd in beweg­ing komen echter op de beurzen is dat veel min­der want veel aan­de­len zit­ten immers in vaste han­den en dat maakt dat door een relatief ger­ing bedrag die $11.000 flink in beweg­ing komt. Als we deze weten­schap plaat­sen naast de opdracht van de FED die bestaat uit het in toom houden van de inflatie (zow­el posi­tieve als negatieve inflatie!) en het creëren van wel­vaart dan is het toch niet meer dan logisch dat daar de beurs ook een rol in speelt. Het is goed om u (nog­maals) te wijzen op het feit dat de FED geen staats­bank is maar een bank die inge­hu­urd wordt door de Amerikaanse overheid.

De aan­deel­houd­ers van de FED zijn dus eigen­lijk de han­de­laren op Wall Street en die weten wel wat te bedenken om die aan­de­lenko­ersen omhoog te kri­j­gen. Als de FED (zijzelf dus!) maar geld beschik­baar stelt of creëert dan kun­nen de banken aan de slag op de beurs en dat is nou juist wat sinds maart zo opvalt. Eén bank valt vooral vanaf maart op met de enorme han­del voor eigen­reken­ing (of is het eigen­lijk voor de FED?) en dat is Gold­man Sachs. Gold­man Sachs (ook de hoflever­anci­er als het gaat om min­is­ters van finan­ciën) doet in ver­houd­ing nauwelijks zak­en voor klanten, maar juist vre­selijk veel voor eigen­reken­ing en is daar­door op dit moment de groot­ste par­tij op de Amerikaanse beurzen. 

Al eerder schreef ik dat het dit jaar nauwelijks heeft geloond (ook niet na 9 maart) om mark­t­neu­traal (kwan­ti­tatief) te beleggen en dat juist de han­del van grote banken vaak kwan­ti­tatief is. Maar waarom dan toch veel han­del voor eigenrekening? 

Ik denk dat er gewoon een opdracht ligt van de FED om de beurs op hol te jagen. Een beurs die op hol slaat zou namelijk wel eens kun­nen helpen om de con­sumenten weer ent­hou­si­ast te mak­en en ze weer naar de banken lat­en ren­nen om voor heel weinig weer een lening aan te gaan en zo weer de economie aan te jagen. Dus geen huizen opkopen (duizen­den per dag) of slechte lenin­gen opkopen maar gewoon die beurs op hol lat­en slaan waar­door de huizen en slechte lenin­gen uitein­delijk (wereld­wi­jd) vanzelf de weg naar boven inslaan lijkt het devies. Eén ding is mij duidelijk en dat is dat de beurs alti­jd gelijk heeft en dat zelfs de beurs gelijk heeft ter­wi­jl u bedro­gen wordt. Maar wie zal er over kla­gen dat door een beet­je bedrog de zon weer is gaan schi­j­nen? Niemand! 

Jan van Gemeren/​Ype Schaap

www​.gan​ntrad​er​.org

Dit week­end in Gan­nTrad­er analy­ser­ap­port Brains&Analysis een antwo­ord op de vraag: Switchen van aan­de­len naar edel­met­al­en? en verder een mid­del­lang scean­rio voor het koersver­loop de komende maan­den in de AEX, DAX en SPX. In totaal 30 pag­i­na’s ver­rassende analy­ses. Bestellen en info via www​.gan​ntrad​er​.org


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.