Het gaat geweldig op de beurzen. Toch heb ik een raar gevoel overgehouden aan de stijging van de laatste weken. Eén ding is duidelijk en dat is dat de beurs altijd gelijk heeft en daar heeft volgens mij de FED ook weet van en dus kan die (Amerikaanse) beurs goed van pas komen als alle andere stimulerende maatregelen niet of nauwelijks helpen. Consumenten gaan pas weer besteden als ze een spaarbankboekje ter beschikking hebben of een lekkere reserve in het huis hebben zitten óf een vette aandelenportefeuille hebben. Dat spaarbankboekje kunnen we vergeten voor de gemiddelde Amerikaan, die huizen hebben geen overwaarde meer na de enorme daling van de waarde in de laatste 18 maanden maar die beurs daar is wel wat mee uit te halen.
De Amerikaanse beurzen vertegenwoordigen een waarde van bijna $11.000mrd en zijn sinds 9 maart met ongeveer $3.000mrd in waarde gestegen, dat gaat dus heel snel met een beetje rugwind. De Amerikaanse economie is ongeveer $14.000mrd (2008) groot en dat laat zich dus bijna vergelijken met de beurswaarde. De Amerikaanse economie staat echter in zn achteruit en dat moet gekeerd worden.
Om de economie te laten groeien moet die complete $14.000mrd in beweging komen echter op de beurzen is dat veel minder want veel aandelen zitten immers in vaste handen en dat maakt dat door een relatief gering bedrag die $11.000 flink in beweging komt. Als we deze wetenschap plaatsen naast de opdracht van de FED die bestaat uit het in toom houden van de inflatie (zowel positieve als negatieve inflatie!) en het creëren van welvaart dan is het toch niet meer dan logisch dat daar de beurs ook een rol in speelt. Het is goed om u (nogmaals) te wijzen op het feit dat de FED geen staatsbank is maar een bank die ingehuurd wordt door de Amerikaanse overheid.
De aandeelhouders van de FED zijn dus eigenlijk de handelaren op Wall Street en die weten wel wat te bedenken om die aandelenkoersen omhoog te krijgen. Als de FED (zijzelf dus!) maar geld beschikbaar stelt of creëert dan kunnen de banken aan de slag op de beurs en dat is nou juist wat sinds maart zo opvalt. Eén bank valt vooral vanaf maart op met de enorme handel voor eigenrekening (of is het eigenlijk voor de FED?) en dat is Goldman Sachs. Goldman Sachs (ook de hofleverancier als het gaat om ministers van financiën) doet in verhouding nauwelijks zaken voor klanten, maar juist vreselijk veel voor eigenrekening en is daardoor op dit moment de grootste partij op de Amerikaanse beurzen.
Al eerder schreef ik dat het dit jaar nauwelijks heeft geloond (ook niet na 9 maart) om marktneutraal (kwantitatief) te beleggen en dat juist de handel van grote banken vaak kwantitatief is. Maar waarom dan toch veel handel voor eigenrekening?
Ik denk dat er gewoon een opdracht ligt van de FED om de beurs op hol te jagen. Een beurs die op hol slaat zou namelijk wel eens kunnen helpen om de consumenten weer enthousiast te maken en ze weer naar de banken laten rennen om voor heel weinig weer een lening aan te gaan en zo weer de economie aan te jagen. Dus geen huizen opkopen (duizenden per dag) of slechte leningen opkopen maar gewoon die beurs op hol laten slaan waardoor de huizen en slechte leningen uiteindelijk (wereldwijd) vanzelf de weg naar boven inslaan lijkt het devies. Eén ding is mij duidelijk en dat is dat de beurs altijd gelijk heeft en dat zelfs de beurs gelijk heeft terwijl u bedrogen wordt. Maar wie zal er over klagen dat door een beetje bedrog de zon weer is gaan schijnen? Niemand!
Jan van Gemeren/Ype Schaap
Dit weekend in GannTrader analyserapport Brains&Analysis een antwoord op de vraag: Switchen van aandelen naar edelmetalen? en verder een middellang sceanrio voor het koersverloop de komende maanden in de AEX, DAX en SPX. In totaal 30 pagina’s verrassende analyses. Bestellen en info via www.ganntrader.org