...

Op een ‘hardhoutje’ bijten

2 juli 2009, 17:40 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Hoewel de vad­er aller fraudeurs, Bernie Mad­off, deze week tot 150 jaar gevan­genis­straf werd vero­ordeeld, bli­jft het voor beleg­gers zaak om op hun hoede te zijn. Oplicht­ing en mis­lei­d­ing bli­jven investeerders parten spe­len. Zo bleek enkele dagen gele­den dat een groep beleg­gers de Sticht­ing Pol­ish Robinia Foun­da­tion (PRF) voor de rechter daagt.

Hoewel de vad­er aller fraudeurs, Bernie Mad­off, deze week tot 150 jaar gevan­genis­straf werd vero­ordeeld, bli­jft het voor beleg­gers zaak om op hun hoede te zijn. Oplicht­ing en mis­lei­d­ing bli­jven investeerders parten spe­len. Zo bleek enkele dagen gele­den dat een groep beleg­gers de Sticht­ing Pol­ish Robinia Foun­da­tion (PRF) voor de rechter daagt.

De ongeruste beleg­gers hebben een advo­caat in de arm genomen omdat zij zich zor­gen mak­en over de han­del en wan­del van PRF, een instelling die beleg­gin­gen in hard­hout aan­biedt. Uit een pers­bericht, dat de advo­caat teza­men met een verte­gen­wo­ordi­ger van de gedupeer­den uit­gaf, bleek dat PRF de beloofde ren­de­menten na de eerste kapronde’ in 2007 geen­szins heeft waarge­maakt en dat de eerste beleg­gers zelfs nog hele­maal geen geld hebben gezien. Beleg­gers voe­len zich mis­leid en vra­gen zich af of zij hun invester­ing ooit terug zullen zien, temeer daar PRF in de clinch ligt met de AFM over de ben­odigde ver­gun­nin­gen. Onder­tussen hebben Europese aan­de­len­be­leg­gers te mak­en met een andere vorm van mis­lei­d­ing’: de indices schi­eten alle kan­ten op, zon­der dat er daad­w­erke­lijk richt­ing gekozen wordt. De Eurostoxx50 zette vanaf maart een sterk her­s­tel in, maar sinds mei ver­loor de uptrend kracht. Enerz­i­jds slaag­den de bulls er niet in de top van jan­u­ari uit te nemen, anderz­i­jds wis­ten de bears de bodem van mei niet te door­breken. De grafieken van de CAC40 en de DAX tonen een vergelijk­bare ontwik­kel­ing. Bei­de indices ket­sten weliswaar af op de jan­u­ar­i­top, maar de bodems van mei hebben hen voor grot­er onheil behoed. Per sal­do ogen de beurzen echter besluiteloos. Wij som­meren de Europese beurzen hun mis­lei­dende prak­tijken op te geven en een kant te kiezen. Omhoog, voor­bij de top­pen van jan­u­ari, dan wel omlaag, door de bodems van mei. 

Euro con­solideert

Vorig jaar viel de euro uit een sti­j­gend wig­pa­troon na een top rond $ 1,60 te hebben bereikt. Dit was tevens het start­sein voor een forse verzwakking van de euro. Nadat de Fed de basis­rente in decem­ber 2008 ver­laagde tot een band­breedte van 0% tot 0,25%, kreeg de euro een posi­tieve impuls tot cir­ca $ 1,47. Na deze heftige, kort­stondi­ge pull back-beweg­ing daalde de euro verder richt­ing de ste­un­grens rond $ 1,25. Rond dit niveau bevin­dt zich het eerste Fibonac­ci retrace­ment lev­el, gerek­end vanaf de bodem in 2001 tot aan de top in 2008. De ECB heeft de afgelopen maan­den de rente fors ver­laagd naar het huidi­ge, his­torisch lage niveau van 1%. De munt veerde sterk op vanaf de bodem in maart en heeft daar­bij de top van maart gepasseerd. De top van decem­ber is vooral­snog niet bereikt. De euro/​dollar con­solideert nog steeds in een brede trad­ing range in afwacht­ing van een uitbraak.

Brent neemt gas terug

Brent bereik­te in juli 2008 een record­niveau rond $ 147 per vat, maar dook ver­vol­gens richt­ing $ 35 per vat. Brent wist vanaf het 50% Fibonac­ci retrace­ment lev­el, geme­ten vanaf de bodem in 1999 tot aan de top van 2008, een sterke ral­ly in te zetten tot boven $ 70 per vat. Dit niveau is het hoog­ste punt van afgelopen zeven maan­den en betekent een her­s­tel van cir­ca 50% van de neer­waartse beweg­ing sinds vorig jaar. Aangezien de Amerikaanse dol­lar wat aan ter­rein wint, heeft Brent een stap­je terug moeten doen tot onder de $ 70-grens. Brent hand­haafde echter nog wel het pro­ces van hogere bodems en dito top­pen van de afgelopen maan­den. De oliepri­js worstelt met het 50% Fibonac­ci retrace­ment lev­el en bevin­dt zich der­halve op een belan­grijk beslispunt.

Dow legt hoofd op het hakblok

Ook op Wall Street heeft men moeite met het doorhakken van knopen. De Dow Jones heeft vanaf de low van maart een sti­j­gende trend ingezet, die nog steeds intact is. De top van jan­u­ari kon echter niet wor­den ver­schalkt. De Dow moest een stap terug­doen en testte vorige week de dieptepun­ten van mei. Dit houdt in dat de index in de maan­den mei en juni per sal­do nauwelijks is opgeschoten, net als de peri­ode van novem­ber af bezien. Een door­braak van de lows van mei zal het licht weer op rood zetten aangezien dan een kop­schoud­er­for­matie ‑een betrouw­baar omkeer­pa­troon- wordt voltooid. Aan de andere kant: als de Dow erin slaagt de top van jan­u­ari te passeren, dan kri­jgt de uptrend een nieuwe impuls. De S&P500 slaagde er, eve­nals de Dow, niet in de top van jan­u­ari te over­schri­j­den. Ook deze brede index bevin­dt zich al cir­ca twee maan­den in een trad­ing range. De uptrend is nog steeds intact, zodat een opwaartse uit­braak uit de neu­trale zone niet denkbeeldig is. Ook hier geldt, dat de bodem van mei wel stand moet houden. De Nas­daq oogt nog alti­jd het meest vitaal: de index is de top van jan­u­ari allang voor­bij, bevin­dt zich ruim­schoots boven de mei­bo­dem en probeert nu zelfs weer in de buurt van de juni­top te komen. 

Met vrien­delijke groet,

www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.