...

OORLOG ZONDER WAPENS

12 december 2010, 20:40 | poets | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Ja mensen, dat is wat er zich nu afspeelt. Chi­na heeft het spel goed begrepen en weet hoe duur een oor­log kan zijn en dat het niet zon­der bloed­vergi­eten zal gaan. Wapens zijn te duur gewor­den ter­wi­jl het veel makke­lijk­er kan om een stuk­je wereld te veroveren. 


De tijd dat Chi­na het land was waar goed­kope pro­ducten gemaakt wer­den voor het West­en is aan het veran­deren. Neem nu Europa. De afgelopen maan­den kocht Chi­na in razend tem­po belan­grijke dis­trib­u­tie onderde­len van bijvoor­beeld de havens in Rot­ter­dam, Grieken­land, Ital­ië en Frankrijk. In Grieken­land wil Chi­na de spoor­we­gen opkopen. Chi­na zegt dat het Grieken­land finan­cieel zal helpen maar heeft andere bedoelin­gen. De slimme splee­toog­jes mak­en dankbaar gebruik van de cri­sis in de EU. Chi­na gaat straks Europese bedri­jven opkopen maar is nu al bezig met de infra­struc­tu­ur voor de dis­trib­u­tie straks.

Chi­na investeert voor­namelijk in de havens van Piraeus en in de scheep­vaart. Deze strate­gie is bedoeld ervoor te zor­gen dat Piraeus straks De haven wordt voor Zuid Europa. Hier­door kun­nen ze hun eigen pro­ducten met eigen schep­en via een eigen con­tain­er­haven naar Europa en Zuid Afri­ka ver­schep­en. Dat Grieken­land wordt uit­gekozen is logisch. De Grieken zullen de finan­ciële hulp dankbaar aan­vaar­den zon­der hier ingewikkelde tegen­presta­ties voor te ver­lan­gen. Ze kun­nen immers iedere hulp goed gebruiken. In Afri­ka kopen de Chinezen steeds meer land­bouw­grond, oliebron­nen en mij­nen. De groeiende vraag naar energie en voed­sel in eigen land is de reden. Dus is Chi­na nu druk bezig om ervoor te zor­gen dat hun goed­eren gedis­tribueerd kun­nen wor­den naar het buiten­land en de ben­odigde grond­stof­fen uit datzelfde buiten­land richt­ing Chi­na gebracht kun­nen worden.

Over niet al te lange tijd zal Chi­na meer bedri­jven proberen op te kopen in Europa en Afri­ka. Hier­door zal ook invloed op de pro­duc­tie uit­geoe­fend gaan wor­den. Made in Chi­na” zal straks gewoon made in Hol­land” wor­den maar wel onder Chi­nees toezicht. Hoe het alle­maal gaat uit­pakken is nog niet te zeggen. Wel is het zo dat Chi­na grote stap­pen maakt op het wereld­toneel en de VS behoor­lijk uitdaagt.

VS houdt Chi­na in de gaten:

De VS zou de VS niet zijn om over­al iets achter te zoeken. Ze kun­nen zich niet voorstellen dat Chi­na alleen maar van­wege eigen belang zo grof aan het investeren is in het buiten­land. Née, de VS houdt er scherp het toezicht op dat Chi­na niet mil­i­taire bases aan het bouwen is in Afri­ka. En dat is nu pre­cies het grote prob­leem van denken in de VS. Macht kan alleen uitge­drukt wor­den in geld of in mil­i­taire spier­ballen. Daar­naast duldt de VS geen gelijk­waardi­ge part­ner naast zich en daarom zullen ze er alles aan doen om dat te voorkomen. Daar­naast heeft de VS de ballen ver­stand van geschiede­nis en zien dus niet dat Chi­na bezig is ervoor te zor­gen dat het zijn vleugels uit­slaat net als Ned­er­land vroeger. Hon­der­den miljoe­nen chinezen lev­en nog steeds in grote armoede en ze zijn in feite nog steeds een beet­je ontwik­kel­ings­land, maar ze geven wel gas nu. 

Moet de VS bang zijn voor Chi­na?

Wan­neer je de beroeps­bevolk­ing bek­ijkt dan hoeft de VS zich niet zo’n zor­gen te mak­en. In de komende 40 jaar zal de Amerikaanse beroeps­bevolk­ing met 42% toen­e­men tegen een afname in Chi­na van 10%. 

China’s beroeps­bevolk­ing is de laat­ste jaren snel geste­gen. Dit heeft ze geholpen en nu spreken ze een woord­je mee inter­na­tion­aal. Over een jaar of 5 zal deze groei afzwakken en dus ook het BBP. De komende 5 jaren zal Chi­na nog flink verder kun­nen groeien maar op lan­gere ter­mi­jn heeft de VS de beste papieren wan­neer je naar de beroeps­bevolk­ing­sop­bouw kijkt. De VS hoeft zich dus niet zo druk te mak­en. De Chi­nese economie is nog een stuk klein­er dan die van de VS. Afgezien van mogelijke vast­goed bubbels en over­matige risico’s staat Chi­na er wel een stuk beter voor dan de VS.

In de VS is er dus alles aan gele­gen de economis­che en finan­ciële sit­u­atie onder con­t­role te kri­j­gen de komende jaren. Gezien het huidi­ge beleid en de resul­tat­en tot nu toe heb ik daar niet veel vertrouwen in. Het over­hei­d­steko­rt schi­et veel te ver door en de Amerika­nen kri­j­gen straks serieus prob­le­men om hun schulden gefi­nancierd te kri­j­gen. Reeds nu zien we de rente al oplopen dus er bestaat wel degelijk grote twi­jfel bij vooral oblig­atiebe­leg­gers. Chi­na zal wel bli­jven financieren alleen wellicht niet meer zoveel als voorheen. Het woord bezuini­gen” wordt wel genoemd door de regering Oba­ma maar werke­lijk uitvo­eren, ho maar. De belast­ingvo­orde­len voor de rijken bli­jven van kracht en dat was nu juist een mooi mid­del om er eens mee te begin­nen. Dat deze voorde­len de economie mil­jar­den gaan oplev­eren slaat natu­urlijk ner­gens op want de regel bestond al en daar veran­dert dus niks aan. De schulden in de VS lopen per dag flink op en er zal uit andere vaat­jes getapt moeten wor­den want deze vorm van stim­uleren houdt geen stand. Ondanks alle maa­trege­len die tot nu toe zijn genomen is er vri­jwel niets veran­derd. Wall Street doet nog steeds het­zelfde als 2 jaar gele­den want de vrouwen van traders komen nog net zo vaak bij Guc­ci als voorheen. Gerucht­en gaan dat er op hoog niveau ver­gaderd wordt door de grote zak­en­banken om de enorme belan­gen in de derivaten­mark­ten te bescher­men. Puur voor eigen gewin uit­er­aard. Het zou me niet ver­bazen dat zoi­ets in de toekomst zal uitkomen. Er is immers nog veel te weinig toezicht in deze transparante” finan­ciële wereld.

Poets voor US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.