OOIT EEN DODE KAT ZO HOOG ZIEN SPRINGEN?
Op 9 maart van dit jaar bereikte de beurs na 1 ½ jaar daling een bodem. De S & P 500 was op het dieptepunt van de crisis naar een bedenkelijk niveau van slechts 666 punten afgegleden. Daarmee had deze voor velen totaal onverwacht uitgebroken crisis een enorme verwoesting onder beleggers aangericht. In oktober 2007 had dezelfde index immers nog een top van 1575 punten neergezet. In 1 ½ jaar tijd was er niet minder dan 58 % aan waarde in rook opgegaan. De vooruitzichten waren dermate somber dat velen een verdere ineenstorting van de beurs waarschijnlijk achtten. Maar zoals zo vaak is de redding nabij wanneer de nood het hoogst is. De beurs zette een stijging in die tot de dag van vandaag voortduurt. De duur van deze rally stuit op steeds meer ongeloof bij de beren. Ieder meevallend economisch cijfer of bedrijfsnieuws wordt afgedaan als “eenmalig” of “tijdelijke opleving”. De consensus was immers dat deze rally slechts een bearmarket rally of een dead cat bounce was en een nieuwe verschrikkelijke daling zou weldra volgen. De S & P 500 is inmiddels echter met meer dan 50 % gestegen en de magische 1000-puntengrens gepasseerd. Van een bullmarket is volgens de definitie sprake wanneer de stijging vanaf de bodem meer dan 20 % bedraagt nadat daar een daling van minstens 20 % aan vooraf is gegaan. Niet iedereen zal zich hier in kunnen vinden, maar het is wat het is. Een historische rally.
Na een dergelijke koersstijging lijkt een correctie onvermijdelijk. Er zijn redenen genoeg voor aan te voeren. Zo is een stijging van 50 % in zo’n korte tijd vrij uitzonderlijk. Daarnaast is deze markt reeds enige tijd behoorlijk overbought. En inmiddels is het winstcijferseizoen achter de rug en hebben niet minder dan 72 % van de bedrijven beter dan verwachte resultaten gerapporteerd. En last but not least de statistisch slechtste beursmaand van het jaar, september, komt er weer aan. Redenen genoeg om op korte termijn een daling te verwachten.
Tijdens de maandenlange klim naar boven is de markt echter al eerder punten gepasseerd waar normaal gesproken op zijn minst een pas op de plaats verwacht had kunnen worden. Zoals het moment waarop het 200-daags voortschrijdend gemiddelde werd gekruisd. Tijd voor een adempauze? Niet deze keer. De markt gaf geen sjoege en steeg door. De vorming van een gevaarlijk uitziend hoofd-en-schouders patroon dat begin juli voor velen een reden vormde een nieuwe daling te vrezen? De statistiek zegt dat in niet minder dan 90 % van dergelijke gevallen een markt de neiging heeft te gaan dalen. Niet deze markt. De meevallende werkloosheidscijfers van afgelopen week hadden voor veel beleggers een moment kunnen zijn om te verkopen op goed nieuws. Niets van dat alles. Deze stier barst blijkbaar van het zelfvertrouwen en is uitzonderlijk eigenwijs. En hij heeft vooral een hekel aan beren.
Natuurlijk, een correctie van 5 tot 10 % zou voor het verdere verloop van deze rally niet ongezond zijn. Maar een dergelijke adempauze zal onmiddellijk veel nieuwe kopers naar de markt trekken en de stier zal snel weer voortbulderen. En de ontwikkelingen op bijvoorbeeld de obligatiemarkt wijzen ook in die richting. Op 12 september vorig jaar – op een dag na 7 jaar na de aanslag op de Twin Towers – bereikte de kredietcrisis een – achteraf gezien – cruciaal moment. De Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers ging failliet. Overigens ook op een dag na 7 jaar nadat ze destijds als gevolg van de aanslag noodgedwongen hun kantoor in New York moesten verlaten wegens totale verwoesting. Wat tot dan toe goldt als een normale recessie sloeg om in pure paniek. De risicopremies op bedrijfsobligaties bereikten niveaus die sinds de jaren ’30 niet meer waren voorgekomen.
Bijna een jaar later zijn de risicopremies op bedrijfsobligaties weer terug op het niveau van vorig jaar zomer. De markt is weer enigszins genormaliseerd. Dat geldt ook voor de verzekeringspremies op obligaties van banken in de VS. Na een explosieve stijging zijn deze ook weer terug op het peil van zomer 2008. De vrees voor een totale ineenstorting van het financiële systeem is weer overgewaaid en heeft plaatsgemaakt voor de verwachting dat deze recessie binnenkort tot een einde kan gaan behoren. In de VS wordt al weer een groei van 3 % verwacht in het derde kwartaal en in Duitsland bleek de economie in het tweede kwartaal al weer te groeien. Voor geïnteresseerde beleggers, in de zomer van 2008 stond de S & P 500 op 1250 punten en de AEX op 450 punten. Tegen deze achtergrond is het maar de vraag of de uitdrukking dead cat bounce wel op zijn plaats is. Heeft u ooit wel eens een dode kat zo hoog zien springen?
Jan-willem Nijkamp
voor US Markets
![...](http://cdnx.usmarkets.nl/bbimweb/uploads/profile-images/uploads/06/08/_profileLarge/99-8cbbe8fd.png)
OOIT EEN DODE KAT ZO HOOG ZIEN SPRINGEN?
14 augustus 2009, 08:30
|
US Markets Redactie
| leestijd: 5 minuten
|
moeilijkheid: 8 / 12
|
Op 9 maart van dit jaar bereikte de beurs na 1 ½ jaar daling een bodem. De S & P 500 was op het dieptepunt van de crisis naar een bedenkelijk niveau van slechts 666 punten afgegleden.