![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
Beleggers kunnen de Fed niet verwijten dat er te weinig actie wordt ondernomen om de huidige kredietcrisis te bezweren. Ben Shalom Bernanke cum suis zet alle middelen in om de problemen het hoofd te bieden. In amper 7 maanden is de rente met 300 basispunten verlaagd naar 2,25% en is de geldkraan wagenwijd opengedraaid. Vooralsnog resulteerden deze ‘hulpacties’ slechts in kortstondige oplevingen van de aandelenbeurzen. Ook wordt een averechts effect gesorteerd: het wantrouwen jegens het financiële systeem wordt steeds groter. De (Amerikaanse) economie dreigt in een recessie te geraken en de dollar verliest verder terrein. Het gevaarlijkste is bovendien dat het inflatiespook vrij spel krijgt.
De Amerikaanse autoriteiten hanteren het motto: the weak dollar is our currency, but it is your problem. Inderdaad, een zwakke dollar verbetert de Amerikaanse concurrentiepositie, maar het risico op geïmporteerde inflatie neemt wel toe. In Europa levert het een omgekeerd beeld toe: fors toenemende handelsbalanstekorten, terwijl bijvoorbeeld de olieprijs (uitgedrukt in euro’s) daalt. Desalniettemin blijft de inflatoire druk binnen de Eurozone hoog: in februari steeg de inflatie naar een record van 3,3%. De ECB zit in een spagaat, want de euro blijft sterk zolang de ‘eurorente’ niet wordt verlaagd, maar een renteverlaging zou de inflatiegeest uit de fles laten ontsnappen. Het technisch beeld van de Europese indices spreekt boekdelen: iedere opleving wordt in de kiem gesmoord en de bodems van januari (behalve van de Belgische en Nederlandse indices) zijn inmiddels doorbroken. Hiermee zijn de laatste strohalmen, lees: belangrijke steunniveaus, verdwenen. De grote vraag is dan ook: waar komt de volgende bodem? De onzekerheid en het wantrouwen blijft voortduren zolang er geen schoon schip wordt gemaakt in (de top van) de financiële wereld.
Brent- olie neemt gas terug na record
Brent-olie bereikte een recordniveau van circa $ 107 per vat. Deze stijging werd mede veroorzaakt door de fors dalende dollar. Ondanks de recente correctie, blijft de sterk stijgende lange termijn trend intact. Pas bij een doorbraak van het steunniveau rond $ 88 verslechtert het beeld voor Brent-olie. De opwaartse prijsdruk zou kunnen verminderen als alternatieve energiebronnen grootschalig inzetbaar worden. Anderzijds zou ook een wereldwijde recessie de olieprijs onder druk kunnen zetten. De seinen blijven op groen staan zolang de olieprijs boven zowel de horizontale als de stijgende steunlijn weet te blijven. Dit impliceert dat op korte termijn een correctie van circa 10% mogelijk is, hetgeen vervolgens weer interessante instapmogelijkheden biedt.
Euro corrigeert binnen stijgende trend
De Europese munteenheid is al enkele jaren met een ongekende succesreeks bezig. Sterker nog, de euro bereikt versus de dollar momenteel vrijwel dagelijks een nieuw hoogtepunt, sinds de uitbraak uit de consolidatiedriehoek. Vooralsnog is de stijging van de euro/dollar rond een niveau van circa $ 1,60 een halt toegeroepen. Desalniettemin blijft de lange termijn trend onverminderd positief en beleggers met een lange horizon kunnen nog steeds comfortabel in hun fauteuil achterover leunen. Pas als de jarenlange, stijgende steunlijn rond $ 1,39 neerwaarts wordt doorbroken, is het feest voor hen over. Zover is het dus nog lang niet en de euro blijft bezig met een sterke opmars. Zolang de rente in Europa niet neerwaarts wordt aangepast, speelt dit de euro ten opzichte van de dollar in de kaart. Hiervoor zal Trichet in plaats van woorden, moeten overgaan tot daden. Vroeg of laat zal de ECB de Fed wel moeten volgen met renteverlagingen, maar vooralsnog handhaaft Trichet cum suis met een pokerface de rente.
Dow test top van 2000
De Amerikaanse effectenbeurzen staan op een belangrijk beslispunt. Weliswaar bevindt de Dow Jones zich nog boven het laagste niveau van januari, maar veel speelruimte heeft deze niet meer. Dit belangrijke steunniveau correspondeert met de top van 2000. Een doorbraak hiervan zal het luik wagenwijd openzetten. Als het koersverloop van de Nasdaq en de brede S&P500 als leading indicator kan worden beschouwd, dan voorspelt dit niet veel goeds. Deze indices hebben inmiddels een lagere bodem gevormd dan januari. De kredietcrisis bereikte afgelopen week een hoogtepunt. Het ‘huzarenstukje’ was de overname van Bear Stearns voor een appel en een ei door JP Morgan. Hoewel het lot van de financiële markten mede in handen ligt van de Fed, moet de werkelijke sleutel bij de huizenmarkt worden gezocht. De huizenprijzen zullen moeten herstellen om de negatieve vicieuze cirkel te doorbreken. Voorlopig lijkt hierop nog geen zicht te zijn…
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op onderstaande link.