![](/images/legacy-images/images/schrijvers/Harm_world.gif)
Heel even leek het erop alsof het subprime spook verdwenen was. Niets bleek minder waar, want de afgelopen week daalden de aandelenmarkten weer fors. De kredietcrisis blijft de beurzen teisteren. In allerijl spoedden diverse (groot)banken zich om geruststellende woorden uit te spreken om de rust enigszins te doen terugkeren. Citigroup, Bank of America en JP Morgan Chase maakten bekend een noodfonds van circa $ 80 miljard te zullen opzetten om problemen rond de hardnekkige kredietcrisis op te lossen. Goldman Sachs liet weten dat de schade beperkt is gebleven en verwacht niet nog meer af te hoeven schrijven.
De beurzen lieten vervolgens een korte en heftige opleving zien. Daags daarna zakten de koersen opnieuw hard weg. Beleggers bleven sceptisch en uiterst wantrouwend voor alles wat riekt naar subprime. Echter, niet alleen financiële waarden werden in de verkoop gedaan. Zelfs de technologie-index Nasdaq kreeg klappen nadat Cisco liet blijken niet geheel subprime resistent te zijn. Hierdoor is de index fors teruggevallen, waarbij er nog wel voldoende ruimte is voordat de stijgende steunlijn vanaf maart wordt getest. De Dow Jones is inmiddels teruggevallen tot het steunniveau rond 13.000 punten en begint tevens te kraken. De bredere S&P500 bevindt zich evenwel boven de bodem van augustus, maar test wel de oplopende steunlijn vanaf maart. Het moge duidelijk zijn: voor de korte termijn is het sentiment negatief. Aangezien de indices zich vlakbij diverse steunniveaus bevinden, mag er niet veel negatief nieuws meer opduiken. Bij een doorbraak van deze steungrenzen springt niet alleen het licht voor de korte termijn belegger op rood.
Rente op steunniveau
De rentemarkt profiteerde de afgelopen maanden (wederom) van de onrust op de aandelenmarkt vanwege de kredietcrisis. De obligatiekoersen stegen, waardoor het effectief rendement (de rente) daalde van een top rond 4,73% naar circa 4,20%. De stijgende steunlijn die zich vanaf 2005 heeft afgetekend, is echter nog steeds intact, waardoor het beeld ook op lange termijn positief blijft. De rente mag zelfs tot circa 4,18% terugvallen zonder dat de positieve lange termijn trend in gevaar komt. Zodra de rente de draad weer weet op te pakken, is het eerste richtpunt 4,50%. Hier bevindt zich een volgende weerstand die in oktober is gevormd. Bij een doorbraak van deze barrière zou dit de weg weer vrij kunnen maken voor een rally richting de top rond 4,73%. Vooralsnog staan de aandelenmarkten (wederom) onder druk vanwege kredietperikelen. Bij aanhoudende onrust zou de rente verder kunnen dalen. Een doorbraak van de steunlijn zou een verder dalende aandelenbeurs impliceren.
Nikkei pleegt wederom Harakiri
De Nikkei wist in augustus weliswaar een bodem te bereiken, maar heeft deze inmiddels na een kortstondig herstel wederom doorbroken. Een uiterst negatief teken was reeds de doorbraak van de stijgende steunlijn (augustus/oktober) een aantal weken geleden. Zelfs de steungrens rond 15.200 punten bleek niet sterk genoeg. In vergelijking met bijvoorbeeld de Hang Seng (Hong Kong), presteert de Japanse beurs ronduit teleurstellend: de Nikkei ging amper mee omhoog en bij een daling zakte deze des te harder. Zolang het vertrouwen niet terug is in de markt, moeten we voor het ergste vrezen en hebben beleggers hier weinig te zoeken. Pas als de Nikkei vanaf dit niveau wederom opveert, ontstaat er enige hoop. Zo niet, dan is er geen rijzende, maar dalende zon waarbij een volgende bodem ver te zoeken is.
DAX doorbreekt belangrijke steun
Het is een merkwaardig verschijnsel dat de Europese effectenbeurzen vooral bij stijgingen achterblijven bij de Amerikaanse indices. De dalingen worden veelal wel gevolgd en soms zelfs heftiger. Terwijl de Dow Jones en de S&P500 onlangs nieuwe hoogterecords konden boeken, wisten zowel de DAX, de CAC40 en de Eurostoxx50 de toppen van juli niet eens te passeren. Uiteraard speelt hierbij de zwakke dollar een hoofdrol. Bovendien voelt ‘Europa’ eveneens de pijn vanwege de kredietcrisis. Sinds oktober laat de Duitse index lagere toppen en lagere bodems zien, beter bekend als een dalende trend. De DAX zou steun kunnen vinden bij de stijgende steunlijn rond 7.500 punten. Weliswaar bevinden de CAC40 en de Eurostoxx50 zich ook nog boven de bodems van augustus, maar echt overtuigend is het allemaal niet. De Europese indices bevinden zich op cruciale steunniveaus. Bij de AEX-index is bijvoorbeeld de 500-puntengrens van belang. Beleggers willen daden zien en geen woorden. Pas als blijkt dat er niet nog meer lijken uit de kast komen rollen, kan de rust terugkeren. Tot die tijd zullen beleggers wantrouwend blijven, hetgeen tot uitdrukking komt in dalende effectenbeurzen. Vrolijker kunnen we het momenteel helaas niet maken.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
Harm van Wijk