...

Onzekerheid troef

16 november 2007, 08:45 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Heel even leek het erop alsof het sub­prime spook verd­we­nen was. Niets bleek min­der waar, want de afgelopen week daalden de aan­de­len­mark­ten weer fors. De kredi­et­cri­sis bli­jft de beurzen teis­teren. In aller­i­jl spoed­den diverse (groot)banken zich om gerust­stel­lende woor­den uit te spreken om de rust enigszins te doen terugk­eren. Cit­i­group, Bank of Amer­i­ca en JP Mor­gan Chase maak­ten bek­end een nood­fonds van cir­ca $ 80 mil­jard te zullen opzetten om prob­le­men rond de hard­nekkige kredi­et­cri­sis op te lossen. Gold­man Sachs liet weten dat de schade beperkt is gebleven en verwacht niet nog meer af te hoeven schrijven.


De beurzen lieten ver­vol­gens een korte en heftige oplev­ing zien. Daags daar­na zak­ten de koersen opnieuw hard weg. Beleg­gers bleven scep­tisch en uiterst wantrouwend voor alles wat riekt naar sub­prime. Echter, niet alleen finan­ciële waar­den wer­den in de verkoop gedaan. Zelfs de tech­nolo­gie-index Nas­daq kreeg klap­pen nadat Cis­co liet blijken niet geheel sub­prime resistent te zijn. Hier­door is de index fors teruggevallen, waar­bij er nog wel vol­doende ruimte is voor­dat de sti­j­gende ste­un­li­jn vanaf maart wordt getest. De Dow Jones is inmid­dels teruggevallen tot het ste­un­niveau rond 13.000 pun­ten en begint tevens te krak­en. De bredere S&P500 bevin­dt zich even­wel boven de bodem van augus­tus, maar test wel de oplopende ste­un­li­jn vanaf maart. Het moge duidelijk zijn: voor de korte ter­mi­jn is het sen­ti­ment negatief. Aangezien de indices zich vlak­bij diverse ste­un­niveaus bevin­den, mag er niet veel negatief nieuws meer opduiken. Bij een door­braak van deze ste­un­gren­zen springt niet alleen het licht voor de korte ter­mi­jn beleg­ger op rood.

Rente op steunniveau

De rentemarkt prof­i­teerde de afgelopen maan­den (wederom) van de onrust op de aan­de­len­markt van­wege de kredi­et­cri­sis. De oblig­atieko­ersen ste­gen, waar­door het effec­tief ren­de­ment (de rente) daalde van een top rond 4,73% naar cir­ca 4,20%. De sti­j­gende ste­un­li­jn die zich vanaf 2005 heeft afgetek­end, is echter nog steeds intact, waar­door het beeld ook op lange ter­mi­jn posi­tief bli­jft. De rente mag zelfs tot cir­ca 4,18% terug­vallen zon­der dat de posi­tieve lange ter­mi­jn trend in gevaar komt. Zodra de rente de draad weer weet op te pakken, is het eerste richt­punt 4,50%. Hier bevin­dt zich een vol­gende weer­stand die in okto­ber is gevor­md. Bij een door­braak van deze bar­rière zou dit de weg weer vrij kun­nen mak­en voor een ral­ly richt­ing de top rond 4,73%. Vooral­snog staan de aan­de­len­mark­ten (wederom) onder druk van­wege kredi­et­perike­len. Bij aan­houdende onrust zou de rente verder kun­nen dalen. Een door­braak van de ste­un­li­jn zou een verder dal­ende aan­de­len­beurs impliceren. 

Nikkei pleegt wederom Harakiri

De Nikkei wist in augus­tus weliswaar een bodem te bereiken, maar heeft deze inmid­dels na een kort­stondig her­s­tel wederom door­bro­ken. Een uiterst negatief teken was reeds de door­braak van de sti­j­gende ste­un­li­jn (augustus/​oktober) een aan­tal weken gele­den. Zelfs de ste­un­grens rond 15.200 pun­ten bleek niet sterk genoeg. In vergelijk­ing met bijvoor­beeld de Hang Seng (Hong Kong), presteert de Japanse beurs ron­duit teleurstel­lend: de Nikkei ging amper mee omhoog en bij een dal­ing zak­te deze des te hard­er. Zolang het vertrouwen niet terug is in de markt, moeten we voor het erg­ste vrezen en hebben beleg­gers hier weinig te zoeken. Pas als de Nikkei vanaf dit niveau wederom opveert, ontstaat er enige hoop. Zo niet, dan is er geen rijzende, maar dal­ende zon waar­bij een vol­gende bodem ver te zoeken is.

DAX door­breekt belan­grijke steun

Het is een merk­waardig ver­schi­jnsel dat de Europese effecten­beurzen vooral bij sti­jgin­gen achterbli­jven bij de Amerikaanse indices. De dalin­gen wor­den vee­lal wel gevol­gd en soms zelfs heftiger. Ter­wi­jl de Dow Jones en de S&P500 onlangs nieuwe hoogtere­cords kon­den boeken, wis­ten zow­el de DAX, de CAC40 en de Eurostoxx50 de top­pen van juli niet eens te passeren. Uit­er­aard speelt hier­bij de zwakke dol­lar een hoof­drol. Boven­di­en voelt Europa’ eve­neens de pijn van­wege de kredi­et­cri­sis. Sinds okto­ber laat de Duitse index lagere top­pen en lagere bodems zien, beter bek­end als een dal­ende trend. De DAX zou ste­un kun­nen vin­den bij de sti­j­gende ste­un­li­jn rond 7.500 pun­ten. Weliswaar bevin­den de CAC40 en de Eurostoxx50 zich ook nog boven de bodems van augus­tus, maar echt over­tu­igend is het alle­maal niet. De Europese indices bevin­den zich op cru­ciale ste­un­niveaus. Bij de AEX-index is bijvoor­beeld de 500-pun­ten­grens van belang. Beleg­gers willen daden zien en geen woor­den. Pas als blijkt dat er niet nog meer lijken uit de kast komen rollen, kan de rust terugk­eren. Tot die tijd zullen beleg­gers wantrouwend bli­jven, het­geen tot uit­drukking komt in dal­ende effecten­beurzen. Vrolijk­er kun­nen we het momenteel helaas niet maken. 

Met vrien­delijke groet, 
www​.beurs​bul​letin​.nl

www​.beleggen​.com

Harm van Wijk


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.