...

Onvrede ... Macht en bedrog ...

14 april 2007, 15:34 | Guy Boscart | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

De finan­ciële mark­ten zor­gen de afgelopen tijd voor de nodi­ge frus­traties bij veel beleg­gers, niet omdat er geen geld te ver­di­enen valt maar eerder om de manier van hoe er wordt ver­di­end tegen­wo­ordig … Veel fac­toren spreken elka­ar zo tegen dat het niet anders kan dan dat de tijd­bom zal afgaan met alle gevol­gen van dien …

Onvrede … Macht en bedrog …

Er zijn zoals ik al vak­er aan­gaf veel oorza­k­en te bedenken die ervoor zor­gen dat de schi­jn­baar onom­keer­bare sti­jgin­gen op de beurzen Inter­mar­ket gezien niet van ophouden weten, tijd om ze vooral nog maar een keer bij de kraag te gri­jpen nu er opnieuw een peri­ode van onvrede, macht en bedrog gaande is. Zelfs nu de groeimo­tor in de VS behoor­lijk aan het sput­teren is en zelfs richt­ing een recessie afstevent moeten we het een en ander onder elka­ar zetten om zo tot een logis­che con­clusie te komen en vooral om voor­bereid te zijn op wat er onher­roe­pelijk zal komen.

We kijken naar de rente, de geld­groei het ver­loop van de dol­lar welke zwaar onder druk staat en de enorme geld­groei in Europa en de VS. Men noemt dit ook de ver­bor­gen inflatie, vooral in de VS waar men offi­cieel deze cijfers niet meer bek­end maakt. De car­ry Trade.

Dat de beurs omhoog gaat puur door spec­u­latie twi­jfe­len we niet meer aan, als de beurs sti­jgt in aan­loop naar een economis­che expan­sie kun­nen we mee lev­en, dat de beurs verder sti­jgt als die groei aan de gang is accepteren we ook maar dat een beurs nog verder weet te sti­j­gen als de economie zijn top bereikt en duidelijk draait ter­wi­jl de groei van de bedri­jf­swin­sten afneemt is me een raad­sel. Dat kan maar alleen zo zijn als er na de afkoel­ing van de economie een nieuwe impuls komt die nog heftiger zal wor­den als de groei die we achter de rug hebben. Ik vraag me dan ook af hoe deze fase tot stand zal komen, sterk­er nog hoe gaat men die bestri­j­den als die er komt. Door de inflatie en de extreme groei zou de rente in de VS omhoog moeten tot 7, 8 en wie weet 9%. Dat gaat er bij mij dus niet in.

Hoe men dat alle­maal lijkt te doen is vrij bek­end aan het wor­den, het draait om de zoge­naamde car­ry trade con­struc­tie. Grote vaak grote pri­vate en pro­fes­sionele par­ti­jen die men kent als hedge funds, lenen tegen een lage rente zeer veel geld in Japan en beleggen dit geld ver­vol­gens met behulp van derivat­en of met andere con­struc­ties in de andere con­ti­nen­ten. Dit is van­wege de extreem lage rente in Japan tov de hogere rente in de VS al snel win­st­gevend waar­door die car­ry trade con­struc­ties meer en meer aan aan­dacht win­nen. En nog­maals, het enige en aller­be­lan­grijk­ste hier­bij is dat de yen en de dol­lar niet teveel uit de pas lopen. Zoals u ziet gebeurd dat dan ook niet, zow­el de dol­lar als de yen ver­liezen steeds meer ter­rein tov de euro en andere munten. En toch komen er de afgelopen peri­ode meer en meer dol­lars die wer­den ver­di­end via die Car­ry trade con­struc­tie hier in Europa of Enge­land terecht waar door de oplopende beursko­ersen en de sti­j­gende euro nog maar eens meer geld wordt ver­di­end door diezelfde hedge funds.

Een andere basis voor het posi­tieve ver­loop op Inter­mar­ket gebied is de enorme geld­groei in de VS en Europa. Die geld­groei bedraagt in Europa momenteel bij­na 10%, in de VS is dat momenteel zelfs meer maar de exacte cijfers ken­nen we niet meer omdat Bernanke het niet meer nodig vin­dt deze te pub­liceren. Uit­er­aard vin­dt dit geld zijn weg ook naar de aan­de­len­markt waarmee dan weer de economie wordt voorzien van nieuwe impulsen. De geld­persen draaien dus op volle toeren, en dat ter­wi­jl men eerder afsprak­en dat te beperken. Lat­en we ook niet ver­geten dat er momenteel maar een paar mensen zijn die alles blijken te bepalen, ik noem er een paar, Bush, Paul­son (ex CEO Gold­man Sachs), Bernanke, Paul Wol­fowitz (lei­der Wereld­bank en de Havik van Bush) en niet te ver­geten de huidi­ge lei­der van Gold­man Sachs (ook wel het groot­ste hedge fund ter wereld genoemd) Lloyd C. Blank­fein. Dit club­je bepaald voor een groot deel de han­del en wan­del van de finan­ciële mark­ten, die lev­eren direct of indi­rect een zeer belan­grijke bij­drage aan de sta­biliteit van de markt (lees sti­jging). Zij stellen zich zek­er niet onafhanke­lijk op, verassin­gen passen hier­bij niet en dat hebben we recent nog gemerkt tij­dens de dal­ing van de beurzen eind feb­ru­ari begin maart. Hoe vaak ziet u Paul­son op TV of leest u erover in de krant als de beurs nor­maal ofwel goed ver­loopt? Juist, spo­radisch. Tij­dens die peri­ode hebben we Paul­son dagelijks enkele keren naar buiten zien tre­den en telkens met sussende woor­den die opriepen voor geen paniek, het komt alle­maal goed, de groei is er en zal doorzetten enz. De dagen erop sta­biliseerde alles en kijken we nu naar de beurzen dan staan de meeste al een behoor­lijk stuk boven het niveau van voor die cor­rec­tie. Zo heb je met al deze gegevens inder­daad een reden om aan te nemen dat er geen dal­ing kan of mag komen. Waarom zou iemand zo zijn nek uit­steken als de Dow Jones op een dag 400 pnt zakt? Ook Bernanke deed alsof er niets aan de hand was in die peri­ode en zek­er de peri­ode erna toen hij er per­soon­lijk voor zorgde dat zijn woor­den een ware ral­ly op de beurzen veroorzaakten.

Natu­urlijk is deze manier van doen lev­ens­gevaar­lijk, alles is lucht aan het wor­den en wordt zelfs nog verder opge­pompt. Slechte cijfers wor­den weggew­erkt en genegeerd, prob­le­men zoals bij de hypotheek­markt en de huizen­markt herkent men niet eens en wuift het weg. Het lijkt meer op een groot kaartenhuis. 

Noe­men we de oorza­k­en waar­door het in elka­ar kan storten nog maar eens op

De car­ry trade bli­jft een van de grote gevaren, zodra de Japanse yen gaat sti­j­gen zorgt dat ervoor dat de pop­pen­spel­ers met een grote vaart hun dol­lars moeten omzetten in de Japanse yen om zo enorme ver­liezen te voorkomen. En ja, dat hebben we even kort gezien begin maart, wat dat met de beurs deed hoef ik u niet eens meer uit te leggen. Het zou een CRASH” op de West­erse beurzen tot gevolg hebben. 

De geld­groei zorgt ervoor dat er een enorme ver­bor­gen inflatie is welke we niet terugzien in de cijfers die men maan­delijks pre­sen­teert maar welke we wel terugzien in bijvoor­beeld de koers van het Goud, Zil­ver, OG en ja zelfs in de aan­de­lenko­ersen maar niet in de echte inflatie. Als Bernake en zijn club met zijn drukpers ervoor kun­nen zor­gen dat er een ver­houd­ing tussen die inflatie en het bij­drukken van geld bestaat dan kan men dat lang bli­jven manip­uleren tot het moment dat dit niet meer kan. Dan zijn de gevol­gen niet te overzien. Ook de ECB lijkt voor deze weg te kiezen nu ze de rente niet makke­lijk meer ver­hogen maar kiezen voor extra geld. De sti­jgin­gen op de beurs kan men in feite ook zien door dat er meer is van iets dat min­der waard is gewor­den. Met meer geld in omloop kan de economie natu­urlijk ook beter draaien. 

De dol­lar bli­jft onder druk staan, zodra de dol­lar index onder de 80 pnt duikt kan dit voor veel prob­le­men zor­gen. Lan­den die in dol­lars beleggen zullen de munt afbouwen.

De rente bli­jft aantrekken, en dat met een economis­che terug­val. Als de inflatie verder groeit moet de rente omhoog ter­wi­jl de economie hier­door niet kan her­stellen. Men noemt dit ook stagflatie, dat is de groot­ste vijand van de beurs.

De opge­blazen mark­ten zoals Chi­na, India en Brazilie kun­nen niet op deze manier door­groeien. Daar komen prob­le­men uit voort en tegen­wo­ordig zorgt dit ook voor prob­le­men op Inter­mar­ket gebied. Ook Wall Street en Europa kun­nen hier­door in de prob­le­men komen.

Vergeet ook de hypotheken­markt in de VS niet, daar hebben we nog maar het begin van gezien. Ook dit kan een nieuw sig­naal gener­eren om zo de finan­ciele mark­ten te rak­en. Denk aan de bankensector.

En zo kun­nen we nog enkele zak­en opnoe­men maar die kent u reeds uit vorige updates…

Guy Boscart
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.