![](/images/legacy-userimages/userimages/070122-jvb-+-fraude.gif)
Onder de tip van de fraudesluier
Als je voor enkele jaren besloot te beleggen in een bepaald aandeel, dan ging je naar een effectenmakelaar of een bank en je kocht een pakketje aandelen van firma X. Je betaalde cash of giraal, je geld kwam op de rekening terecht van de bank of de makelaar en 2 tot 3 dagen later kon je je aandelen afhalen en ze netjes opbergen bij jou thuis of in een bankkluis.
Hierboven is deze rechttoe-rechtaan transactie afgebeeld.
Maar in de werkelijkheid gaat het er meestal anders aan toe. Ten eerste is het fysiek leveren van effecten al enkele jaren afgeschaft en zijn alle aandelen, fondsen, obligaties of welke beurswaarden ook digitaal. Aandelen flitsen over en weer via het internet en het is ook zo dat hun koersen bepaald worden, dag per dag, uur per uur, minuut per minuut. In de VS gebeuren er op die manier dagelijks ongeveer 2,5 miljard transacties via de NYSE en de Nasdaq.
In de VS loopt het gros van deze internethandel via een controleorganisme, de Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC). We zeggen ‘het gros’, want een bepaald deel van de transacties kan nog rechtstreeks gaan tussen makelaar en klant.
In het DTCC zelf kan beslist worden te wachten tot zowel het geld als de effecten ‘geleverd’ zijn vooraleer te laten weten aan de betrokken partijen dat de transactie is gebeurd. In de VS en onder normale omstandigheden duurt het 3 dagen voordat geld en effecten van eigenaar zijn veranderd. Soms komt het voor, dat het ‘leveren’ van de aandelen wat op zich liet wachten: de makelaar moest ze zelf (bij)kopen en dat duurt langer dan hij dacht, bij voorbeeld. Om toch de klant tevreden te houden, kan de makelaar het systeem van de ‘IOU’ (I owe you) toepassen. De makelaar schrijft de nog niet bij hem aanwezige effecten over op de effectenrekening van zijn klant en noteert dit in een IOU-lijst. Zodra hij beschikt over de effecten, noteert hij dat zijn klant ze effectief in bezit heeft en schrapt hij ze uit zijn IOU-lijst.
Niets aan de hand. Dit mechanisme functioneert ook via het DTCC.
Omdat de klant eigenlijk niet weet of hij nu ‘echte’ of ‘te verwachten’ effecten bezit, zijn slimmeriken of beter gezegd fraudeurs op het idee gekomen een lucratieve business op te bouwen, gebaseerd op IOU’s.
Het is nl. niet moeilijk om hopen aandelen, die je niet bezit, te verkopen aan klanten die niet kunnen nagaan of hetgeen op hun effectenrekening staat, echt of nep is. Op die manier vervoegen gewiekste fraudeurs het beurslandschap en ze kunnen soms verwoestingen teweeg brengen.
Stel dat een bepaald aandeel X goed in de markt ligt. Onze fraudeur heeft dollars geroken en verkoopt zijn IOU’s als zoete broodjes. Hij bekommert zich helemaal niet om het verwerven van de aandelen. Hij heeft maar één doel: zo snel mogelijk een pak dollars in zijn zakken doen verdwijnen. Wat gebeurt er nu met het aandeel zelf? Door de operaties van de fraudeur neemt het aanbod van het aandeel X plots toe, met als resultaat, dat de koers zal gaan dalen. Dit kan snel en diep gaan. Op zeker ogenblik is het geen dollaraandeel meer, maar een pennyaandeel. De dollar-IOU’s zijn penny-IOU’s geworden. Het bedrijf in kwestie ziet zijn beurswaarde smelten als sneeuw in de zon, er dagen geen nieuwe beleggers op want nu beschouwt men het aandeel als ‘casinoaandeel’. Het bedrijf komt in een draaikolk terecht, die eindigt in een faillissement en jobverlies. Alleen de fraudeur telt glimlachend zijn dollarbiljetten. Zolang hij niet kan opgespoord worden, blijft hij buiten schot.
En de DTCC dan, zult u zich afvragen. Of de Sec (Securities Exchange Commission, de beurswaakhond van de VS). Wel, daar knijpt een fameus schoentje. In een volgend artikel zullen we het hebben over de rol van deze twee overheidsorganen en hoe ze staan tegenover frauduleuze acties zoals we net hebben beschreven. Mooi wordt het niet…
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
23 januari 2007.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en financiële berichten.
Reacties kunt u sturen naar: jan@usmarkets.nl