DEEL 3: Honderden miljarden vaten ruwe olie liggen te wachten op ontginning … In deel 3 en meteen het laatste van dit drieluik selecteerd Jan ook de firma‘s die daarbij actief zijn en hoe hun aandelen het doen de afgelopen periode? … Zijn er hier wel beleggings-perspectieven? Een kritisch overzicht …
Oliewinning met de strandschep: deel 3
In het eerste artikel van deze reeks van 3 hadden we het vooral over de manier van winnen van ruwe olie uit aardlagen, bestaande uit een mengsel van zand, een beetje water en bitumen. Bij dit proces komt heel wat energie en water kijken en, zoals we in deel 2 aantoonden, laat het fameuze sporen na in het milieu.
Zoals bovenstaande tabel laat zien, is het gros (75%) van de wereldvoorraad aan oliezand te vinden in Canada. Ook Rusland is nog goed voorzien met meer dan 76 miljard vaten (20%).
Het gros van de oliezandlagen tref je aan in de Canadese provincie Alberta, meer bepaald in de streek beheerst door de Athabasca rivier. De werkelijke voorraad olie die uit zand kan gewonnen worden in deze provincie is duizelingwekkend: 1.700 miljard vaten! De ca 265 miljard vaten van bovenstaande tabel slaan op het oliezand, dat zich aan de oppervlakte bevindt of tot een diepte van ca 80 meter. Dieper graven wordt (op dit ogenblik) niet als rendabel gezien.
Misschien worden de namen Athabasca en Alberta over honderd jaar even bekend/berucht als het Canadese Klondike tijdens de goldrush op het einde van de 19ste eeuw. Hoewel: er is een groot verschil.
De goudzoekers van toen daagden alleen op of in kleine groepjes en als gereedschap hadden ze niet meer dan wat schoppen en schalen om met eindeloos geduld het zand te scheiden van het goud. Vandaag is de situatie anders. De 21ste-eeuwse olierush gebeurt gestructureerd, niet door individuen maar door firma’s met als uitrusting geen schoppen en schalen, maar met 400-tonners en complete fabrieken.
Hierboven ziet u de voornaamste bedrijven die thans actief zijn op het gebied van oliezand in Canada. U gaat zich natuurlijk afvragen waar de ‘grote jongens’ zijn zoals Shell en Exxon. Wel, daar komen we verder nog op terug. Vooreerst bespreken we het achttal van de tabel.
Albian Sands Energy Inc.
Dit bedrijf met ca 10.000 medewerkers is gevestigd in Fort Murray in de provincie – hoe kan het ook anders – Alberta. De huidige productiecapaciteit is ca 57 miljoen vaten ruwe olie per jaar, ofwel 10% van de nationale Canadese behoefte.
Deze investeringsfirma genereert haar meest inkomsten van haar 35,5% participatie in Syncrude Oil, zie verder. In 2005 bedroeg de omzet 831miljoen C$, dit is 63% meer dan in 2004.
Sinds begin februari van dit jaar neemt de koers wat gas terug, maar is nog altijd het dubbele van voor 9 maanden.
Canwest Petroleum
Dit relatief klein bedrijf bezit een uitgestrekt gebied in de buurt van Athabasca en beschouwt het als een uitdaging te bewijzen dat ook daar op lucratieve manier olie kan gewonnen worden. Berichten over mogelijke succesvolle vondsten begin dit jaar hebben de koers op enkele weken tijd verdubbeld. Misschien is CWPC.OB aan een rustpauze toe en zal de koers wat terugvallen, zeker als er geen nieuw triomfantelijk nieuws komt.
Connacher Oil & Gas Ltd
Connacher is druk bezig een eerst oliezandmijn gereed te maken voor productie. Tegen het einde van dit jaar moet deze ‘oliezandmijn’ 10.000 vaten olie per dag opleveren, dat is ca 3,7 miljoen vaten per jaar. Op zichzelf is dit niet spectaculair, vergelijk met de 57 miljoen vaten van Albian Sands, maar Connacher heeft nog andere vindplaatsen en zal tegen midden 2006 zicht hebben op de werkelijke productiecapaciteit. De aandeelhouders zijn alvats enthousiast, te zien aan het koersverloop.
Suncor Energy Inc.
Deze firma produceert niet alleen verschillende soorten (‘light sweet crude’ en ‘light sour crude’) ruwe olie, maar ook diesel en andere zware brandstofmengsels. Haar marktwaarde is ca 35 miljard USD, maar het aantal medewerkers konden we (nog) niet te weten komen.
In 2004 was de nettowinst 939 miljoen USD, ofwel 33% meer dan in 2003. Voor 2005 hebben we nog geen cijfers.
Syncrude Canada Ltd
Dit is naar eigen zeggen de grootste exploitant van oliezand in Canada. In 2004 werden 87,2 miljoen vaten geproduceerd, dat is 13% meer dan het jaar ervoor. In 2005 werden 91,6 miljoen vaten geproduceerd en tegen half 2006 een uitbreiding van de activiteiten gepland, die de jaarproductie moeten opdrijven tot 128 miljoen vaten.
Naast Canadian Oil Sands Trust heeft Syncrude nog andere partners, zoals Imperial Oil Ltd, Petro-Canada, Conoco Phillips, Nexen Inc., Nippon Oil Corp., Mocal Energy Ltd en Murphy Oil Corp.
UTS Energy
In 2005 werden 190.000 vaten ruwe olie per dag geproduceerd, dat is ca 69,4 miljoen op jaarbasis. Voor dit jaar wordt 30% meer productie gepland.
Western Oil Sands Inc.
Dit bedrijf is voor 20% deelnemer aan een joint venture voor het exploiteren van oliezand, samen met Shell Canada en Chevron Canada, die voor resp. 60 en 20% betrokken zijn in het project.
Het gebied dat Western Oil Sands bewerkt bevat ca 1,7 miljard vaten olie en daardoor kan het bedrijf ononderbroken produceren gedurende 30 jaar aan een tempo van 155.000 vaten per dag. Op dit ogenblik ligt de capaciteit lager, maar het bedrijf denkt over enkele jaren te kunnen draaien aan 100.000 vaten per dag.
ChevronTexaco, Exxon, Shell en consoorten
De grote namen in de petroleumindustrie spelen in de ontginning van oliezand een rol, die zich ietwat op de achtergrond bevindt. Door deel te nemen aan joint ventures of andere constructies hebben ze nochtans een dikke vinger in de oliepap.
Wellicht is het hun tactiek om door kleine en sterk gemotiveerde firma’s te laten uitzoeken wat de beste vindplaatsen en ontginningsmethodes zijn om dan één of meerdere bedrijven over te nemen en onder eigen naam verder te gaan. Op het moment van zo’n acquisitie kan een mooie bonus voor de aandeelhouders uit de bus vallen…
DEEL 3 : De beleggingsmogelijkheden?
Voor het zover is, kunnen vele van de aandelenkoersen van bovenstaande firma’s nog mooi doorstijgen. Waarom? Aan de ene zijde is er een immer toenemende dorst naar olie, niet alleen in de VS, China en India, maar ook in Europa en Zuidoost Azië. Aan de andere zijde is er het aantrekkelijke perspectief, dat olie ‘zo maar’ gewonnen kan worden uit zand, dat ‘zonder meer’ opgedolven wordt.
Wij schreven ‘zo maar’ en ‘zonder meer’ omdat het allemaal niet zo vanzelfsprekend gaat als de producenten het willen voorstellen. Vooral milieubezwaren kunnen zwaar doorwegen, want niet alleen vanuit Canada, maar ook in de rest van de wereld klinken protesten omwille van de vernielde natuur, de massa’s bevuild water en de bergen behandeld maar nog altijd bitumineus zand waarop niets kan groeien. Ook de hogere productie-kosten kunne parten spelen, bij voorbeeld wanneer de prijs van het vat ‘conventionele’ olie plots zou dalen om de ene of andere reden.
Hoe dan ook, wij zien een belegging in de oliezandindustrie als een langetermijngebeuren. Het lijkt ons aangewezen, het koersverloop van bovenvermelde firma’s zoals Syncrude, UTS Energy en andere te volgen en enkel in te stappen na een dipje. Misschien dat ook US Markets er een analist zal op af sturen om een technisch analytisch onderbouwde visie te formuleren…
Hoe dan ook, wij zien een belegging in de oliezandindustrie als een langetermijngebeuren. Het lijkt ons aangewezen, het koersverloop van bovenvermelde firma’s zoals Syncrude, UTS Energy en andere te volgen en enkel in te stappen na een dipje. Misschien dat ook US Markets er een analist zal op af sturen om een technisch analytisch onderbouwde visie te formuleren…
Jan Van Besauw
Columnist voor US Markets
12 februari 2006.
Ondergetekende is gepensioneerd, hij schrijft voor US Markets columns en financiële berichten. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken fondsen of bedrijven .