...

Oliewinning met de strandschep, deel 2

7 februari 2006, 09:07 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

In het tweede artikel in deze reeks van drie behan­de­len we de economis­che en de ecol­o­gis­che aspecten van het win­nen van ruwe olie uit oliezand … Zet u schrap voor duizel­ing­wekkende cijfers en super­latieven … Voor ons leefm­i­lieu ziet het er momenteel niet zo leuk uit … Lees deel 2 van deze reeks over het win­nen van olie uit zand …

Oliewin­ning met de strand­schep, deel 2
Zwoe­gende giganten
Hier­boven ziet u een typ­is­che oliezand­mi­jn. Want deze manier van oliewin­ning wordt beschouwd als mijn­bouw. Een pro­du­cent ontsnapt daar­door aan de ver­plicht­ing om de enorme reserves aan te geven als oliere­serves. Op die manier kan een oliepro­du­cent volledig legaal een bepaald deel van de olie die uit zand gewon­nen wordt, ‘vergeten’ in zijn boeken.
Terug naar de foto hier­boven. Wat u ziet is een gebied van ettelijke km² dat tot op ongeveer 80 meter diepte afge­graven is tot de gegeerde oliehoudende zand­laag. Doorheen deze enorme put zijn wegen aan­gelegd waarover de graaf- en trans­port­ma­chines, zich traag maar zek­er voort­be­we­gen. Van deze tuigen, dat zijn die onooglijke rode vlek­jes op de foto, zijn er per oliezand­mi­jn ca 40 stuks in gebruik. Ze wegen elk ongeveer 400 ton, werken de klok rond en ver­slin­den daar­bij een slordi­ge 4.000 liter diesel (per machine!). Het bew­erken van het zand, zoals we in deel 1 van deze reeks beschreven, gebeurt in de blauwe instal­laties her en der in het mijngebied. 
Twee keer de Benelux…
In de Canadese provin­cie Alber­ta, waar het meeste oliezand te vin­den is, komt een lap­je grond van 141.000 km² in aan­merk­ing voor exploitatie. Dat is bij­na 15 van de opper­vlak­te van deze provin­cie (661.190 km²) tweemaal de opper­vlak­te van de Benelux… 
De waarde van deze grond sti­jgt vanzelf­sprek­end van jaar tot jaar in waarde. In 1998 kon je 1 hectare oliezand­grond kopen voor 85 USD. In 2002 was dat al 148 dol­lar, in 2004 moest je al 279 dol­lar neertellen en vorig jaar gin­gen 355.308 hectare over de toon­bak aan 1.219 dol­lar per hectare. 
De max­i­male pro­duc­tieca­paciteit is 883.000 vat­en (van 159 liter) per dag. Reken­ing houdend met het feit dat je 2 ton zand moet ver­w­erken voor 1 vat ruwe olie, betekent dat om en rond 1,8 miljoen ton zand per dag! 
De meeste bron­nen geven als voor­raad oliezand in Cana­da vol­doende voor 175 mil­jard vat­en ruwe olie, maar soms lees je ook 300 mil­jard. Hoe dan ook, de olievoor­raad die op deze wijze in de natu­ur opges­la­gen ligt, zou Cana­da toe­lat­en gedurende min­stens 200 jaar olie te lev­eren aan het huidi­ge niveau.
Nu begri­jpen we, waarom Cana­da niet zo hap­pig is om mee te doen met het ontwikke­len van alter­natieve energiebronnen…
Onvoorstel­bare ver­woest­ing van de natuur
De exploitatie van oliezand heeft een onmid­del­lijke weer­slag op het ecosys­teem, zow­el dat van de Canadese provin­cie Alber­ta als dat van de ganse pla­neet. In Alber­ta ver­woesten de gigan­tis­che machines al het woud, de veenge­bieden, de riv­ieren, kor­tom het gehele natu­urlijke land­schap gaat eraan. De aan­wezige dieren gaan dood of vlucht­en weg als ze geluk hebben. 
De mijnin­dus­trie beweert dat ze na uit­putting van de zand­laag de oor­spronke­lijke toe­s­tand zullen her­stellen en dat ze daarom het afge­graven mate­ri­aal opslaan. Wie gelooft dit? Hoe kan je een berg aarde en rot­sen met een dik­te van gemid­deld 60 meter en zo groot als tweemaal de Benelux ergens opslaan, samen met uit­geruk­te bomen, stru­iken, tur­fla­gen, mossen, kre­upel­hout en zo meer? En waar bli­jf je met miljoe­nen spin­nen, wor­men, kev­ers, vlin­ders en alle mogelijke kleine fau­na? En zwem­dokken vol vis? En de vogels? En de zoogdieren? 
Een andere bew­er­ing van de indus­trie is, dat het ecosys­teem zichzelf her­stelt zodra de activiteit­en stop­pen. De realiteit is anders. De eerste oliezand­mi­jn in Alber­ta is meer dan 30 jaar oud en er is geen teken van lev­en meer, zelfs niet op de plekken die al tien­tallen jaren onge­moeid zijn gelaten. 
Daar­bij komt nog, dat voor elk vat ruwe olie dat uit zand gewon­nen is, er ca 80 kilo broeikas­gassen in de atmos­feer terechtkomen en dat meer dan 600 liter afval­wa­ter gedumpt wordt. Dat water is sterk bevuild met olie en andere schadelijke stof­fen. Door deze fac­toren, gassen en afval­wa­ter, heeft de activiteit in Cana­da een negatieve impact op het plan­e­taire ecosysteem.
Nochtans heeft Cana­da het Kyoto-pro­to­col ger­at­i­ficeerd. Dat houdt de belofte in, tegen 2012 de emissie van broeikas­gassen met 6% te ver­min­deren ten opzichte van het jaar 1990. Wat stellen we vast? Dat in 2002 de uit­stoot van broeikas­gassen in Cana­da is toegenomen met 24% t.o.v. 1990…
Dat is de keerz­i­jde van de oliezandmedaille. Als Cana­da echt tegen 2010 olielever­anci­er num­mer 1 van de wereld wil zijn, zullen maa­trege­len moeten wor­den genomen om het milieu te bescher­men. Dat klinkt mooi, maar we vra­gen ons werke­lijk af hoe je de geciteerde ver­woestin­gen kunt vermijden. 
En dit laat­ste punt is wellicht dé uitdag­ing voor alle firma’s die betrokken zijn bij de exploitatie van oliezand. Hier­bij gaat het niet alleen om de groten zoals Shell, maar ook ver­schil­lende kleinere bedri­jven. Wie in het opzet slaagt om op een ecol­o­gisch ver­ant­wo­orde en economisch rend­abele manier olie te win­nen uit zand, zal zijn aan­deel­houd­ers blij mak­en. En zo komen we bij het the­ma van deel 3 in deze reeks: de beurskansen.
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.