Olie voor Nieuwjaar boven 100 $ per vat?
Als u onderstaande grafiek bekijkt, merkt u dat er geen orakelwijsheid aan te pas komt om te voorspellen, dat de magische kaap van 100 dollar per vat opdoemt aan de nabije horizon. Het 97,5 dollarniveau is vorige week aangetikt en sinds 1 november is er bij de prijs alweer ca 2 dollar bijgekomen.
Wat er gaat gebeuren als het 100 dollarplafond sneuvelt? Op zichzelf is 100 dollar een prijs als een andere, maar wetende dat sentiment een sterke drijfveer is op de markten, zijn paniekreacties niet uit te sluiten. Angst dat alles (nog sneller) duurder zal worden, dat onze verwarmingsfactuur (nog meer) pijn zal doen, dat we de auto (nog) minder moeten gaan gebruiken kan ook zijn weerslag hebben op het koop- en beleggingsgedrag met alle gevolgen van dien.
De prijs van ruwe olie is de resultante van de alom gekende wet van vraag en aanbod. Dat de vraag almaar stijgt hoeft geen betoog. Laten we eens kijken naar het aanbod. Op dit gebied kennen we drie voorname factoren die de olieprijs bepalen: de voorraden, de politiek en het weer. Beide laatste factoren ontsnappen aan de controle van de economie, maar liggen aan de basis van plotse schommelingen van de olieprijs. Een ontspanning in het Midden-Oosten kan ervoor zorgen, dat we rond Nieuwjaar terug praten over 70 à 80 dollar per vat, om het maar eens optimistisch te zien.
Maar hoe dan ook, de factor waarop we uit economisch oogpunt zicht hebben is de voorraad. Vandaar onderstaande tabel die de toestand weergeeft van begin vorig jaar, de meest recente betrouwbare cijfers die we vonden. En zelfs hier is geen algehele eensgezindheid, zoals u verder zult vaststellen.
Volgens de bron waren er in januari 2006 1.293 of 1.120 miljard vaten ruwe olie beschikbaar voor ontginning. Aan het huidige tempo van verbruik van 85 miljoen vaten per dag zouden er nu nog 1.235 of 1062 vaten over zijn, wat nog volstaat voor resp. 40 of 34 jaar. Hierbij beklemtonen we dat deze berekening uitgaat van een verbruik van 85 miljoen vaten per dag. In de realiteit zal het verbruik nog stijgen en is het wellicht over 20 tot 30 jaar gedaan met pompen. Hoeveel een vat olie tegen die tijd zal kosten, daarvan durven we niet dromen. Maar dat dan 100 dollar per vat belachelijk laag zal lijken, daar kunt u van op aan…
In een volgend artikel laten we een kritisch licht schijnen op de landenvoorraden en proberen we deze gegevens zo realistisch mogelijk te interpreteren.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.