...

Olie voor Nieuwjaar boven 100 $?

11 november 2007, 15:20 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Na een koele pseu­do-zomer is eerst een warme pseu­do-herf­st gekomen, die dan toch zijn ware aard toont met stor­ma­chtige toe­s­tanden en lagere tem­per­a­turen. Het olie­ver­bruik zal navenant toen­e­men en net nu komt de kaap van 100 USD/​vat in zicht.

Olie voor Nieuw­jaar boven 100 $ per vat?

Als u onder­staande grafiek bek­ijkt, merkt u dat er geen orakel­wi­jsheid aan te pas komt om te voor­spellen, dat de magis­che kaap van 100 dol­lar per vat opdoemt aan de nabi­je hori­zon. Het 97,5 dol­lar­niveau is vorige week aangetikt en sinds 1 novem­ber is er bij de pri­js alweer ca 2 dol­lar bijgekomen. 



Wat er gaat gebeuren als het 100 dol­larpla­fond sneu­velt? Op zichzelf is 100 dol­lar een pri­js als een andere, maar wetende dat sen­ti­ment een sterke dri­jfveer is op de mark­ten, zijn paniekre­ac­ties niet uit te sluiten. Angst dat alles (nog sneller) duur­der zal wor­den, dat onze ver­warm­ings­fac­tu­ur (nog meer) pijn zal doen, dat we de auto (nog) min­der moeten gaan gebruiken kan ook zijn weer­slag hebben op het koop- en beleg­gings­ge­drag met alle gevol­gen van dien.
De pri­js van ruwe olie is de resul­tante van de alom gek­ende wet van vraag en aan­bod. Dat de vraag almaar sti­jgt hoeft geen betoog. Lat­en we eens kijken naar het aan­bod. Op dit gebied ken­nen we drie voor­name fac­toren die de oliepri­js bepalen: de voor­raden, de poli­tiek en het weer. Bei­de laat­ste fac­toren ontsnap­pen aan de con­t­role van de economie, maar liggen aan de basis van plotse schom­melin­gen van de oliepri­js. Een ontspan­ning in het Mid­den-Oost­en kan ervoor zor­gen, dat we rond Nieuw­jaar terug prat­en over 70 à 80 dol­lar per vat, om het maar eens opti­mistisch te zien.
Maar hoe dan ook, de fac­tor waarop we uit economisch oog­punt zicht hebben is de voor­raad. Van­daar onder­staande tabel die de toe­s­tand weergeeft van begin vorig jaar, de meest recente betrouw­bare cijfers die we von­den. En zelfs hier is geen alge­hele eens­gezind­heid, zoals u verder zult vaststellen. 



Vol­gens de bron waren er in jan­u­ari 2006 1.293 of 1.120 mil­jard vat­en ruwe olie beschik­baar voor ont­gin­ning. Aan het huidi­ge tem­po van ver­bruik van 85 miljoen vat­en per dag zouden er nu nog 1.235 of 1062 vat­en over zijn, wat nog vol­staat voor resp. 40 of 34 jaar. Hier­bij bek­lem­to­nen we dat deze bereken­ing uit­gaat van een ver­bruik van 85 miljoen vat­en per dag. In de realiteit zal het ver­bruik nog sti­j­gen en is het wellicht over 20 tot 30 jaar gedaan met pom­pen. Hoeveel een vat olie tegen die tijd zal kosten, daar­van dur­ven we niet dromen. Maar dat dan 100 dol­lar per vat belache­lijk laag zal lijken, daar kunt u van op aan…

In een vol­gend artikel lat­en we een kri­tisch licht schi­j­nen op de lan­den­voor­raden en proberen we deze gegevens zo real­is­tisch mogelijk te interpreteren.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.