...

OLIE OP WEG NAAR NIEUWE TOP

20 juli 2007, 11:38 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

De pri­js voor een vat Brent olie bleef vorige week met $ 77,60 slechts een dol­lar steken onder de hoog­ste koers ooit van vorig jaar augus­tus. De oliepri­js is daarmee sinds de jaar­wis­sel­ing reeds met ruim 30 % geste­gen. Het in de energiesec­tor toon­aangevende Inter­na­tion­aal Energie Agentschap (IEA) berichtte in zijn Medi­um Term Oil Mar­ket Report dat er naar verwacht­ing bin­nen 5 jaar serieuze krapte op de oliemarkt zal gaan ontstaan. Een teko­rt aan olie zal de pri­js naar nieuwe record­hoogten opdri­jven. Vol­gens het IEA zal de west­erse afhanke­lijkheid van de OPEC daar­door nog verder toenemen.

Enerz­i­jds neemt de pro­duc­tiviteit van bestaande olievelden uit bijvoor­beeld de Noordzee en Mex­i­co sneller dan verwacht af, ter­wi­jl de ont­gin­ning van nieuwe olievelden in Rus­land en het Verre Oost­en ver­trag­ing oploopt. Anderz­i­jds neemt de con­sump­tie als gevolg van de sterke economis­che groei van met name de opkomende lan­den sneller toe dan eerder was verwacht. Vol­gens het IEA zal het ver­bruik van olie de komende 5 jaar met 2,2 % per jaar toen­e­men in plaats van de eerder ingeschat­te 2,0 %. Dat zou een vraag van 96 miljoen vat­en per dag beteke­nen ter­wi­jl het huidi­ge ver­bruik 86 miljoen vat­en bedraagt. Het zal nie­mand ver­bazen dat Chi­na en andere emerg­ing mar­kets daar­bij het groot­ste gedeelte van de groei voor hun reken­ing nemen. 

Het hier­door ontstane gat tussen het sti­j­gende ver­bruik en het teko­rtsch­i­etende aan­bod ver­plicht de oliepro­du­cen­ten hun pro­duc­tie fors op te dri­jven. Wan­neer een dergelijke pro­duc­ti­esti­jging niet gere­aliseerd kan wor­den zal het pri­js­mech­a­nisme zijn werk gaan doen. Met andere woor­den een fors hogere oliepri­js is dan nodig om het even­wicht te herstellen.

Met de oliepri­js zijn ook de win­sten van de olie­fond­sen enorm toegenomen. Tegen deze achter­grond zijn de relatief beperk­te koer­swin­sten van de aan­de­len van grote olie­fond­sen als Shell, BP en Total zeer opmerke­lijk. De koersen lijken daarmee een toekom­stige pri­js­dal­ing van de olie te verdis­con­teren. Gezien de verwacht­ing van het IEA en de huidi­ge pri­j­son­twik­kelin­gen op de oli­eter­mi­jn­markt lijkt dat echter enigszins ten onrechte. De oliepri­js sti­jgt ondanks een economis­che terug­val van s werelds belan­grijk­ste con­sument, de VS. Wan­neer de economis­che groei van deze grootver­bruik­er na een kort­stondi­ge afzwakking lat­er weer zal gaan aantrekken zal dat des te meer een ste­un leggen onder de olieprijs. 

Net als tij­dens de vorige oliehausse van de jaren 70 kun­nen de koersen van de olie­fond­sen hun weg naar boven weer ver­vol­gen zodra beleg­gers weer vertrouwen hebben in de houd­baarheid van de win­st­gevend­heid. Met name de grote Europese olie­fond­sen zijn aantrekke­lijk gewaardeerd met koers-win­stver­houdin­gen van rond de 11. Beleg­gers die echter een grote mate van sprei­d­ing pref­er­eren kun­nen ook kiezen voor een aan de New York Stock Exchange geno­teerde track­er van hoofdza­ke­lijk oliebe­leg­gin­gen, de iShares S & P GSSI Nat­ur­al Resources Index Fund. Deze index is door Gold­man Sachs samengesteld en bevat 128 ver­schil­lende aan­de­len van grondstoffenbedrijven. 

Als gevolg van de hoge oliepri­js rak­en ook beleg­gin­gen in alter­natieve energie steeds meer in de belang­stelling. Inter­es­sante beleg­gin­gen zijn onder meer het Ohra New Ener­gy Fund en het ASN Milieu- en Water­fonds, bei­den beleg­gin­gen waar­bij het duurzame karak­ter een bovengemid­deld ren­de­ment niet in de weg staat. 

Jan-willem Nijkamp
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.