...

Olie: Mexico en Venezuela

30 november 2007, 17:40 | US Markets Redactie | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

De oliepri­js heeft recen­telijk wat gas teruggenomen, maar rede­nen voor euforie zien we niet. We zetten onze tocht achter de coulis­sen verder en gaan kijken hoe het staat met de oliepro­duc­tie van zuider­bu­ur Mex­i­co van de VS en van OPEC-lid Venezuela.

Olie: achter de coulis­sen (3)

Deze maand heeft de oliepri­js tot twee keer toe een aan­val ingezet op het magis­che niveau van 100 $ per vat. In de loop van afgelopen week daalde de pri­js meer dan 8% en koer­ste richt­ing 90 dol­lar en lager. Het ziet ernaar uit, dat kracht­en achter de scher­men alles in het werk stellen om de heftige reac­tie te ver­mi­j­den, die we kun­nen verwacht­en als de 100 dol­lar een feit zullen zijn. Verder is er de hoop, dat de OPEC-lan­den tij­dens hun ver­gader­ing in Abu Dhabi (Verenigde Ara­bis­che Emi­rat­en) zullen besluiten meer olie op te pompen. 



Zoals we in ons artikel Olie: achter de coulis­sen (1) al aan­gaven, mogen we er niet van uit­gaan, dat een­voudig­weg wat meer olie oppom­pen niet meer aan de orde is. Ook voor oliepro­du­cent num­mer 1, Saoe­di-Ara­bië, wordt het win­nen van het klev­erige goud er niet een­voudi­ger op. Meer olie pro­duc­eren kan miss­chien lukken op korte ter­mi­jn, maar daar­na duiken onver­mi­jdelijke pro­duc­tieprob­le­men op. Tel hier­bij de nog niet opgeloste poli­tieke span­nin­gen in het Mid­den-Oost­en en dan zult u begri­jpen, waarom wij erbij bli­jven, dat het niet lang meer zal duren of die kaap van 100 dol­lar per vat wordt genomen. 

We zetten onze zoek­tocht achter de coulis­sen van de olie voort en bezoeken nu een Mid­den- en een Zuid-Amerikaans land, resp. Mex­i­co en Venezuela. 

Mex­i­co

In Mex­i­co kost ben­zine zo om en rond 0,44 euro per liter. Als je voltankt met bij voor­beeld 60 liter, ben je ca 26 euro kwi­jt. Bij ons betaal je voorhet­zelfde ongeveer 90 euro…

De zuider­bu­ur van de VS beweert te beschikken over meer dan 100 mil­jard vat­en olie. Wellicht is dit getal nogal serieus over, als we de cijfers (2006) van zow­el Oil & Gas Jour­nal en World Oil Mag­a­zine bek­ijken: resp. 13 en 12 mil­jard vat­en. Een mogelijke verk­lar­ing van dit toch wel grote ver­schil van pak­weg 88 mil­jard vat­en is miss­chien te zoeken in de interne poli­tiek van Mex­i­co. In dit land heeft het staats­bedri­jf PEMEX het monop­o­lie, bij grondwet vast­gelegd, van de oliepro­duc­tie. In ruil voor deze ver­gaande faveur incasseert de over­heid 60% van haar inkom­sten via PEMEX



In de Golf van Mex­i­co ligt het Cantarell-veld (groen aangegeven in boven­staande figu­ur). Van opper­vlak­te (ca 180 km²) is het niets vergeleken met het Saoe­di-Ara­bis­che Ghawar (ca 7.000 km²), maar qua pro­duc­tie is Cantarell het tweede groot­ste olieveld ter wereld. Sinds 1979 kwam de meeste Mex­i­caanse olie van dit veld, maar sinds 1997 droogde de olie­stroom op en moest Mex­i­co kracht­dadi­ge mid­de­len inzetten om de pro­duc­tie rend­abel te houden. De helft van de wereld­pro­duc­tie van stik­stof­gas moest eraan geloven om de olie naar boven te persen. Op deze manier steeg de oliepro­duc­tie tussen 1997 en 2004 van 1,1 naar 2,1 miljoen vat­en per dag. Maar dan was het mooie lied­je uit, want alle inspan­nin­gen ten spi­jt was eind 2006 de dag­pro­duc­tie teruggevallen naar 1,5 miljoen vat­en per dag en het gaat nog alti­jd bergaf. En dat tov­eren zal nodig zijn, want van boven­ver­melde 12 à 13 mil­jard vat­en bevind 40% zich in bikkel­harde rots­for­maties, wat de exploitatie qua­si onmo­gelijk maakt. Te vergelijken met ram­me­len van de honger, ter­wi­jl je omringd bent door een berg con­ser­ven­blikken, maar je bent je dozenopen­er vergeten. 

Een ander deel van de Mex­i­caanse olie is van de hoogviskeuze soort, die moeil­ijk te trans­porteren en te ver­w­erken is. 

Als Mex­i­co geen drastis­che ver­be­terin­gen kan door­vo­eren in zijn oliepro­gram­ma, dan is het over 10 jaar afgelopen met de exploitatie van aar­dolie. In juni van dit jaar ver­wit­tigde ex-Fed voorzit­ter Alan Greenspan ervoor, dat een afne­mende oliepro­duc­tie Mex­i­co regel­recht kan bren­gen naar een finan­ciële afgrond. Tijd dat Mex­i­co die 88 mil­jard vat­en uit zijn som­brero tovert…


Venezuela


Vol­gens Oil & Gas Jour­nal (2006) bez­it Venezuela 80 mil­jard vat­en con­ven­tionele olie en vol­gens World Oil Mag­a­zine (idem) zijn dat er maar’ 53 mil­jard. Hoe dan ook, Venezuela heeft dankz­ij zijn olie een zetel in de OPEC en heeft de meeste con­ven­tionele olie in het west­elijk halfrond. 
Maar er is ook niet-con­ven­tionele olie in de vorm van oliezand. Nu is het ene oliezand het andere niet. In ons artikel Olie: achter de coulis­sen (2) had­den we het o.m. over het Canadese oliezand en de prob­lematiek, ver­bon­den met de ont­gin­ning ervan. 



In Venezuela, meer bepaald in de zg. Orinoco Oil Belt (zie boven­staande figu­ur) zouden 1.200 mil­jard vat­en olie voor­ra­dig zijn in de vorm van oliezand. Dat is zo maar even­t­jes even­veel als de hele wereld­voor­raad con­ven­tionele olie! Boven­di­en is blijk­baar het ene oliezand het andere niet, want in het Vene­zo­laanse oliezand zit een min­der bitu­mineus prod­uct, dat veel gemakke­lijk­er te bew­erken is dan de zwarte klom­pen waaruit men in Cana­da met de hulp van heet water, cen­trifuges en sol­ven­ten een vloeibaar prod­uct moet te voorschi­jn halen. 

Venezuela beweert, dat ca 22% of 267 mil­jard van die 1.200 mil­jard vat­en te ver­w­erken zijn naar con­ven­tionele’ olie zon­der bij­zon­dere tech­nis­che kun­st­grepen. Waarom geldt dit niet voor alle 1.200 mil­jard vat­en? De reden is, dat ook hier de Wet van Behoud van Ellende geldt: het oliezand is van betere kwaliteit, maar het meeste ervan zit dieper in de bodem en is dus moeil­ijk­er te ont­gin­nen. Leuk, toch? 

Net als in Mex­i­co is de oliewin­ning in Venezuela in han­den van een staats­bedri­jf, met name Petróleos de Venezuela Sociedad Anón­i­ma (PDVSA). Deze onderne­m­ing had de afgelopen jaren (2002 en 2003) te mak­en met sociale onrust en stakin­gen en dat had een gevoelige weer­slag op de pro­duc­tiviteit in het alge­meen en op de ontwik­kel­ing van meth­od­es van exploitatie van het Orinoco-oliezand in het bijzonder. 

Over de pro­duc­tieca­paciteit van Venezuela lopen de menin­gen uiteen. Het land zelf beweert 3 miljoen vat­en per dag aan te kun­nen, maar waarne­mers zoals US Ener­gy Infor­ma­tion Admin­is­tra­tion gaan ervan uit, dat het met 2,5 miljoen al heel goed zou zijn.

Ben­zine is in Venezuela echt spot­goed­koop, want je betaalt een duizel­ing­wekkende 0,013 euro per liter. Voor een volle tank van 60 liter komt dat neer op … 0,78 euro. Dit is meer dan hon­derd maal goed­kop­er dan hier!

Hoe dan ook, Venezuela lev­ert 10 à 11% van de door de VS gebruik­te olie en is dus een hele belan­grijke lever­anci­er. Ten­min­ste voor zolang het nog duurt, want in het kad­er van de ruzie tussen de Amerikaanse over­heid en de Vene­zo­laanse pres­i­dent Chavez dreigt deze laat­ste ermee de olie-export naar de VS stop te zetten. 

Dat kan de VS pijn doen. Want lat­en we wel wezen: zon­der buiten­landse olie zou de 
VS-economie op dit moment onmid­del­lijk vast­lopen. En vol­gens de wet van vraag en aan­bod kun­nen we verwacht­en dat de overige lever­anciers hun pri­jzen zullen aan­passen, moest Venezuela wegvallen. 

Dit brengt ons tot de VS. In een vol­gend artikel gaan we kijken hoe het daar staat met de olie en hebben we het ook over de exploitatiemogelijkhe­den van weer een andere vorm van
klev­erig goud, namelijk schalieolie. 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.