ECONOMIE EN OLIE
Dit weekend vertelde de OPEC President Chakib Khelil al dat de politiek in de VS en Europa verantwoordelijk is voor de snelle stijging van de Olieprijs. Door hun rentebeleid en de daarmee samen dalende USD, de munt verloor dit jaar al 15% tov de euro. De President van de OPEC ziet de Olie verder oplopen dit jaar naar de 170 USD, dit na het record van vrijdag waar een vat Olie eventjes 143 USD koste.
Een van de redenen voor de hogere koersdoelen van de Olie is dat de ECB van plan is de rente te verhogen donderdag met 0,25% om zo de inflatie te bestrijden. Dat zorgt ervoor dat de USD weer minder waard zal worden tov de euro en daardoor de grondstoffenprijzen die in USD worden verhandeld weer hoger kunnen. Zo versterkt het een het andere natuurlijk en zo kan de verhoging van de rente er juist voor zorgen dat de inflatie oploopt. En zo is de cirkel weer rond en kan men zich gaan voorbereiden op de volgende stap. Ook de toestand van de financiële markten vraagt niet om een renteverhoging van de ECB, dat zou juist nog wat Olie op het vuur strooien om het maar uit te drukken met een spreekwoord dat bij het onderwerp past.
Waar kunnen we technisch naartoe met de Olie, volgens mijn berekeningen hadden we al een koersdoel staan op 150 USD dit jaar, dit na mijn eerder vermelde doel op 125 USD wat we al lang achter ons hebben gelaten. Aan de andere kant staan we er al bijna want de top van vorige vrijdag (27 juni) kwam uit op 143 USD. Daarom moeten we het doel verhogen naar een stand ie ik eerder al heb gemeld, de 175 US per vat Olie.
Financiële markten:
Het mag duidelijk zijn dat naast de grootste bankencrisis binnen het financiële stelsel ooit de Oliecrisis mede verantwoordelijk is voor de grote dalingen op de beurzen van de afgelopen periode. Uiteraard zijn geen van beiden al aan het einde van hun cyclus ofwel er moet nog veel meer komen van beide kanten. Alles bij elkaar genomen moeten de beurzen nog 15 tot 25% lager in de loop van dit jaar en volgend jaar (2009). Wel zorgen grote dalingen van de markt ook voor de grootste tussentijdse stijgingen. Bij de Olie waar we het hier over hebben kan de koers tussentijds ook met geweld onderuit gaan, maar ook dat is dan tijdelijk in deze fase.
Daarom gaan we de komende tijd nog veel volatiliteit zien, en dat bij vrijwel alle onderliggende waarden die we behandelen via de Intermarket Analyse. Zowel bij de indices, de valuta en de commodities.
De Oliegrafiek:
Op de grafiek ziet u alvast enkele herkenbare punten waar we rekening mee kunnen houden de komende periode. Dat is duidelijk de 143 USD aan de bovenkant nu en naar beneden toe de 130~132 USD. Pas onder de 132 USD kan de Olie dieper vallen tot de 126 en later zelfs tot de 110 USD. Let erop dat het nooit langzaam zal gaan, in de huidige fase kennen we alleen maar power ofwel geweld aan beide kanten. Geraakt het niet hoger, dan zal het diep vallen.
Guy Boscart
US Markets