...

Olie: Brazilië hoopt, VS koopt

14 december 2007, 17:58 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

We waren van plan om in onze oliefeuil­leton een artikel uit­slui­tend aan de VS te wij­den, maar een recent bericht over Brazil­ië leek ons belan­grijk genoeg om ook over dit land iets te zeggen. Je vin­dt immers niet alle dagen 8 mil­jard vat­en ruwe olie…

Olie: Brazil­ië hoopt, VS koopt

Naar goede gewoonte ope­nen we dit olie-artikel met, hoe kan het anders, de grafiek van de evo­lu­tie van de olieprijs. 



De aan­val op de 100 dol­lar per vat is al tweemaal afges­la­gen en nu is het afwacht­en of de derde poging suc­ces (als je dat zo noe­men kunt) zal oplev­eren. Het wordt nu wel heel span­nend, want dit jaar resten ons nog een tien­tal beurs­da­gen om te weten of we vóór Nieuw­jaar meer dan 100$ zullen moeten betal­en voor een vat ruwe olie.

In ons vorig artikel in deze reeks had­den we het over Olie in Mex­i­co en Venezuela.
Brazil­ië had­den we achter­wege gelat­en. Weliswaar is dit veruit het groot­ste land van Zuid-Ameri­ka, maar in ran­gli­jst van de top-20 oliepro­du­cen­ten staat het tot van­daag op de 16de plaats met 11 à 12 mil­jard vat­en, goed voor 1% van de wereld­voor­raad (sit­u­atie 2006). Enkele weken gele­den ver­na­men we, dat Brazil­ië een belan­grijke olievondst heeft bek­end­maakt in het Santosbekken. 



Dit bekken (zie gele rechthoek in boven­staande figu­ur) ligt in de Atlantis­che Oceaan ten zuidoost­en van Brazil­ië, tegen­over de miljoe­nen­stad Sao Poa­lo. Het olieveld heeft de naam Tupi gekre­gen en valt onder het beheer van de Brazil­i­aanse oliereus Petro­bras (PETR4.SA).

Er wordt gewag gemaakt van een voor­raad van 5 à 8 mil­jard vat­en, waar­door Brazil­ië enkele plaat­sen naar voren kan schuiv­en in de top-20 om te belanden tussen de VS en Chi­na. We zeggen wel kan’, want eerst moet nog bewezen wor­den dat de olie onder redelijke con­di­ties gewon­nen kan wor­den. Dat laat­ste lijkt ons niet zo simpel. 

Op de plaats van het Tupi-veld is de oceaan ongeveer 3.000 meter diep. Heel het equipement moet eerst dus deze flinke duik mak­en. Ver­vol­gens kun­nen de boor­ma­chines aan de slag, want de olie zit onder meer dan 5.000 meter rots- en zout­la­gen. Deze typ­is­che off­shore-prob­lematiek is dan weer iets anders dan olie die vrolijk opspuit of uit de bodem borrelt. 

Te voor­spellen wan­neer de Tupi-olie op de markt zal ver­schi­j­nen en aan welke pri­js, daaraan durft geen econoom zich te wagen. Intussen is het wel een poli­tiek argu­ment, gretig gebruikt door de Brazil­i­aanse pres­i­dent da Sil­va en zijn aan­hang. Een voor­beeld: rond deze tijd zou de Brazil­i­aanse staat meer dan 300 con­cessies voor olie- of gaswin­ning veilen. 

Onmid­del­lijk nadat het nieuws bek­end was, zijn alle 40 mogelijke con­cessies in de buurt van Tupi geblok­keerd. Waarschi­jn­lijk ziet de staat hier inkom­sten om de schatk­ist te helpen vullen.



Als we denken aan olie in ver­band met de VS, dan komt onmid­del­lijk het beeld naar voren van oliegeis­ers, zoals we dat in stripver­halen zien. Die tijd is allang voor­bij, maar het is wel waar, dat de eerste economis­che oliewin­ning gebeurde in het land van Uncle Sam en wel dankz­ij het ini­ti­atief van Colonel’ Edwin Drake (18191880), die er even­wel niet rijk van gewor­den is, integendeel.



In de top-20 van de olievoor­raad bek­le­den de VS de 11de posi­tie (sit­u­atie 2006) met 
22 mil­jard vat­en, dat is nu al 46% min­der dan de voor­raad die er nog was in 1970 op het moment dat de zg. Alas­ka North Slope (groene pijl, zie figu­ur hier­boven) in exploitatie kwam. In het begin van de 1970’er jaren piek­te de oliepro­duc­tie van de VS met meer dan 4 mil­jard vat­en per jaar maar die capaciteit viel snel terug tot amper 1,8 mil­jard vat­en per jaar in 2006. Aan dit tem­po rest voor de VS nog maar een tien­tal jaren (eigen) olie. Ermee reken­ing houdend, dat in 2006 het olie­ver­bruik van de VS meer dan 7,3 mil­jard vat­en was, dan hoeven we er geen tekeninget­je bij te maken. 



Geen tekeninget­je, wel een grafiek­je. Hier­boven ziet u hoe de olie-import aan belang heeft gewon­nen ten gevolge van de dal­ende nationale pro­duc­tie. De 5 belan­grijk­ste lever­anciers van ruwe olie aan de VS zijn Cana­da, Saoe­di-Ara­bië, Mex­i­co, Venezuela en Nige­ria. Verder hebben we nog Irak, Ango­la, Ecuador, Alger­i­je, Brazil­ië, Colom­bia, het VK, Koeweit, Rus­land en Libië. Als u dit lijst­je ziet samen met boven­staande grafiek, dan zal het u niet ver­won­deren dat ongeveer de helft van de defici­taire han­dels­bal­ans van de VS toe te schri­jven is aan olie-invoer. 

En het gaat er nog niet op beteren. Het Ener­gy Infor­ma­tion Agency, een orgaan van US Depart­ment of Ener­gy, heeft beci­jferd dat dit jaar (2007) het dagelijks olie­ver­bruik in de 
VS 21 miljoen vat­en is, ter­wi­jl de nationale pro­duc­tie is teruggevallen tot iets meer dan 
5 miljoen vat­en per dag. De overige 16 miljoen vat­en moeten ingevo­erd worden. 



Nu is er in de VS veel hoop geves­tigd op de zg. schalieolie, ook oli­eschalie genoemd. Het is een ges­teente waarin een bepaald per­cent­age kero­geen zit, een aar­dolieachtige sub­stantie die tot olie te ver­w­erken is. Ongeveer te vergelijken met oliezand. De vergelijk­ing gaat nog meer op, als we denken aan de bew­erkin­gen die de grond­stof moet onder­gaan. Er komt nl. heel wat (heet) water en machiner­ie aan te pas.

Van deze schalieolie zou een equiv­a­lent van 800 mil­jard vat­en in de Amerikaanse bodem zit­ten, vol­doende voor de komende 110 jaren. 

Alleen zijn de experts het nog niet eens over de pri­js per vat die ervoor betaald zal moeten wor­den. Want bovenop al het gedoe met water komt regel­rechte mijn­bouw, vergeleken met het ver­w­erken van oliezand veel zwaarder en nog meer energiev­er­slin­dend, om maar te zwi­j­gen van cat­a­stro­fale milieu-effecten. 

Deze prob­le­men lei­den ons tot de bedenk­ing, dat de komende jaren nog niet veel zal gebeuren met de schalieolie van de VS. Cana­da en ook Venezuela begin­nen hun exploitatie van oliezand op te dri­jven en vooral in Cana­da als lever­anci­er zijn de VS gerust in het kad­er van NAF­TA (North Amer­i­can Free Trade Agreement). 

In voor­berei­d­ing van een eventuele toekom­stige grootschalige exploitatie van schalieolie zijn in de VS alvast enkele exper­i­mentele fab­rieken opges­tart, vooral in de staat Col­orado. En nu maar hopen dat in de Grand Canyon geen schalieolie wordt gevonden. 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.