NOG MEER T‑BONDS NAAR DE FED
Langzaam maar zeker gaat de FED de verwachtingen t.a.v. het herstel van de economie temperen. Woensdag 20 mei bleek dat er binnen de FED een behoorlijke verdeeldheid is in de wijze waarop de stilgevallen welvaartsmotor weer van brandstof moet worden voorzien. De dollar ligt in de hoek waar de klappen vallen en Geithner begint zich zorgen te maken over de credit rating van zijn dollarfabriek. Het opkopen van nog meer T‑bonds door de FED lijkt mij persoonlijk niet het sterkste signaal dat het vertrouwen in de dollar als een “safe haven” terecht is.
Dinsdag werd bekend dat de hoeveelheid in aanbouw genomen nieuwe woningen, 12% is gedaald, de verwachting was dat deze cijfers 2% gestegen waren. Waar enigszins meevallende verliezen direct tot koersstijgingen leiden, lijken zware tegenvallers ter kennisgeving te worden aangenomen. Ook in ons land wordt de pijn in de bouw met de dag ondraaglijker. We zijn er nog lang niet en het lijkt erop dat de heren beleidsmakers zich dat steeds beter gaan realiseren. In Nederland was de krimp over het eerste kwartaal alweer bijgesteld naar ruim 4%.
In tegenstelling tot wat enkele optimisten beweren heeft de krimp in uitgaven nauwelijks iets met sentiment of stemmingmakerij te maken, de banken draaien gewoon hun kredietkraan dicht en de boel ligt stil. Maar ja, je kunt moeilijk tegen een bank zeggen dat ze verantwoordelijker moeten worden bij het verstrekken van leningen en dat we in de toekomst de huidige problemen moeten voorkomen en tegelijkertijd verwachten dat ze nagenoeg failliete bedrijven overeind blijven houden. Deze spagaat kan eigenlijk alleen door daadkrachtig ingrijpen van de overheid worden verholpen. Wanneer is een bedrijf “to big to fail”? Dit is een totaal subjectieve beoordeling. Een bedrijf met 500 werknemers kan door een faillissement ook een sneeuwbal effect veroorzaken waardoor de uiteindelijke schade een veelvoud is van het bedrag dat nodig is om het te redden. De grote vraag is natuurlijk of een redding de juiste oplossing is
De tijd is rijp voor regionale commissies waarin ondernemers, economen en bestuurders plaatsnemen die wijzigingen in de kredietbehoefte van bedrijven met meer dan 100 werknemers objectief kunnen beoordelen. Bedrijven die er met hun bank niet aan uitkomen kunnen zich dan tot deze commissie wenden voor een bindend advies. De bank(en) in kwestie dient zich te conformeren aan het advies van de commissie en krijgt vervolgens vanuit het 200 miljard garantiefonds van Wouter Bos een garantstelling voor het betreffende dossier. Het risico op het dossier wordt daarmee zichtbaar bij de bank weggehaald waardoor de drempel om het krediet te weigeren wordt weggenomen. Het is niet aan banken of politici om te bepalen wie de crisis overleefd en wie niet. De huidige crisis geeft duidelijk aan dat deze partijen niet de kennis en het inzicht hebben om een duurzaam beleid te ontwikkelen en te handhaven. “The Big Picture” kan alleen bij benadering worden overzien door een denktank van afgevaardigden met verschillende achtergronden en kennisgebieden.
Banken kunnen nu eenmaal vooral goed voor zichzelf zorgen. Deze mentaliteit zit er zo ingebakken dat extra toezicht alleen niet voldoende is. Het falend toezicht van de SEC in de VS, heeft ervoor gezorgd dat de FED nu de kans krijgt om nog meer taken en daarmee macht naar zich toe te trekken. Dit is voor de lange termijn een kwalijke zaak. De FED wordt alleen FEDERAAL genoemd omdat het de suggestie moet wekken dat deze het algemeen belang dient. De FED is opgericht door bankiers en het is dus niet vreemd dat het gros van de oplossingen die door de FED worden aangedragen, zelden ten kosten gaat van een grote bank.
Banken zijn doorgeefluiken van geld, dit is een verantwoordelijke maar eenvoudige activiteit. Eenvoudig werk heeft economisch gezien een lage toegevoegde waarde en het kan niet zo zijn dat het registreren en distribueren van bankbiljetten waarvan de nominale materiële waarde niet meer dan een paar cent is, de best betaalde banen en hoogste bonussen genereren.
Zonder ontwikkelende, producerende, verkopende en onderhoudende bedrijven, hebben banken, verzekeraars, juristen, accountants en makelaars geen bestaansrecht. Het wordt tijd dat de arrogantie van deze “kenniswerkers” en “adviseurs” plaats maakt voor bescheidenheid. De “kenniseconomie” waarover over wij in Nederland graag praten bestaat niet! Zonder eten en grondstoffen om huizen te bouwen heeft niemand een adviseur nodig.
Kennis is ooit ontwikkelt door ervaring uit de praktijk. Dat we nu veilig vliegen hebben we te danken aan alle fouten die zijn gemaakt bij de ontwikkelingen van vliegtuigen bij o.a. Fokker. Deze voorsprong verdwijnt als je stopt met vliegtuigen bouwen en verschuift langzaam naar landen waar ze dat nu wel doen. China zal binnen afzienbare tijd veel meer kennis van vliegtuigbouw in huis hebben dan Nederland ooit gehad heeft. Dit geldt op termijn ook voor baggertechnieken en weet ik veel wat nog meer. De ontwikkeling van de kwaliteit van dienstverleners gaat als gevolg daarvan ook steeds sneller. Ten eerste kunnen ze in Azië “kennis” vanuit het westen inhuren waardoor het wiel niet hoeft te worden uitgevonden en ten tweede groeit de groep ervaringsdeskundigen zeer snel. Hier krimpt het aantal ervaringsdeskundigen totdat we alleen nog kennis uit overlevering hebben.
NIEMAND HEEFT ONS OVER 25 JAAR NOG NODIG
HÈÈÈÈÈÈLP!
Jan Maarten Kops
voor US Markets
![...](http://cdnx.usmarkets.nl/bbimweb/uploads/profile-images/uploads/06/08/_profileLarge/99-8cbbe8fd.png)
NOG MEER T-BONDS NAAR DE FED
27 mei 2009, 09:36
|
US Markets Redactie
| leestijd: 5 minuten
|
moeilijkheid: 11 / 12
|
Het opkopen van nog meer T‑bonds door de FED lijkt mij persoonlijk niet het sterkste signaal dat het vertrouwen in de dollar als een “safe haven” terecht is.