...

Nieuws van de man van 5 miljard

15 juni 2008, 16:05 | US Markets Redactie | leestijd: 12 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Het gaat niet slecht met Jérôme Kerviel, in tegen­stelling tot wat je kan zeggen van zijn ex-werkgev­er, de Société Générale, die hij bij­na 5 mil­jard euro armer maak­te. We proberen te achter­halen wat er echt is gebeurd.

Nieuws van de man van 5 miljard


Stel dat je als job trad­er bent bij een groot­bank. Je doet trans­ac­ties, waar­voor je over een ruim (waarom is het anders een groot­bank) bud­get beschikt. Je haalt het in je hoofd een enorme slag te slaan en zet al je kaarten of in dit geval euro’s in voor riskante posi­ties. Wie niet waagt, niet wint, mom­pel je ter­wi­jl je tuurt naar je com­put­er­scher­men. Maar het wil niet mee, de ver­liezen stape­len zich op. Je kijkt over je schoud­er of er nie­mand kan zien wat je doet en je begint te gooche­len met cre­atieve oper­aties zoals bij voor­beeld het ver­ber­gen van een long- door een short­posi­tie, enzovoort. Tev­ergeefs. Het loopt faliekant mis en op zekere dag moet je beken­nen, dat je een fout­je van 5 mil­jard hebt gemaakt. Je wordt op het mat­je geroepen bij je dien­sthoofd, maar je zegt dat hij maar beter had moeten oplet­ten wat zijn medew­erk­ers doen. Je dien­sthoofd snakt naar adem en kan nog maar net met schorre stem aankondi­gen dat je je biezen moet pakken. Je haalt je schoud­ers op, steekt je han­den in de zakken en wan­delt flui­tend weg. Zo ongeveer moet het gegaan zijn in jan­u­ari 2008, toen de Franse Société Générale (Soc­Gen) bek­end maak­te dat haar trad­er Jérôme Kerviel voor bij­na 5 mil­jard euro in rook had doen opgaan.

Achter­af is gebleken dat het ging om slechts’ 4,9 mil­jard, lat­er afgezwakt tot 4,82 mil­jard euro, wat toch al 100 tot 180 miljoen euro min­der is. Stel je voor wat je kunt doen met 
4,82 mil­jard euro, dat is zo’n 194 mil­jard Bel­gis­che frank of 10,5 mil­jard gulden. 

We vroe­gen ons af hoe het verder is gegaan met Kerviel en met zijn vroegere werkgev­er Soc­Gen. We zijn eve­neens gaan kijken wat er nu echt is gebeurd en of men er iets uit heeft geleerd en tenslotte hebben we even over de poli­tiek, die ook een ver­ant­wo­ordelijkheid heeft te dragen.



Wat Kerviel had bedoeld zijn coup de théâtre’ te moeten wor­den was het volgende. 
Op 17 en 18 jan­u­ari 2008 had hij voor meer dan 11 mil­jard euro con­tracten voor derivat­en aange­gaan, met name Eurostoxx en DAX. Het was op 18 jan­u­ari, dat de interne con­t­role bij de Soc­Gen nat­tigheid gewaar werd, maar het kwaad was geschied. Bij het nakijken (laat­ti­jdig is het min­ste wat je kan zeggen) van de presta­ties van Kerviel kwam aan het licht, dat deze voor ca 50 mil­jard euro posi­ties had open­staan. Hierop was een ver­lies van 10%, wat neerkomt op de al genoemde ca 5 mil­jard euro. Het spe­ciale was, dat Kerviel het ope­nen van deze posi­ties wegge­mof­feld’ had. Hierover lat­er meer.

Van eind jan­u­ari tot half maart 2008 heeft Kerviel in de cel gezeten, maar intussen is hij weer aan het werk bij een infor­mat­i­cabedri­jf. Wat hij daar doet is niet geweten, maar met de cash­flow zal hij weinig te mak­en hebben, denken we. Hij heeft wel een beperk­te beweg­ingsvri­jheid en met een 20-tal per­so­n­en mag hij geen con­tact hebben. Hijzelf zou aan heel de affaire geen cent hebben overge­houden. De kun­st om de kun­st, zeg maar. 

Bij Soc­Gen zijn sinds jan­u­ari ll. kop­pen gerold op alle niveaus, te begin­nen met het top­man­age­ment. Zo is de CEO Daniel Bou­ton opgevol­gd door de voor­ma­lige finan­cieel directeur Daniel Oudéa. 

Uit grondig onder­zoek is gebleken, dat Kerviel wist wan­neer zijn werk zou wor­den gecon­troleerd. Hij slaagde er (behalve op 18 jan­u­ari) steeds in, de posi­ties te sluiten net voor de con­t­role. Eve­neens beschik­te hij over een arse­naal van valse e‑mails om zijn activiteit­en toe te licht­en’. De erg­ste fout is waarschi­jn­lijk een vorm van lak­sheid van­wege de lei­d­ing van Soc­Gen geweest, waar­door Kerviel zijn kans schoon zag. Wij komen hierop nog uit­ge­breid terug. 



Maar voor de Franse groot­bank zijn de sombere tij­den nog niet voor­bij. Het pub­lieksvertrouwen is geschokt en dat blikt ook uit de koers van het aandeel.

Rond heel het gebeuren zijn veel vra­gen, waar­van we hieron­der de 7 belan­grijk­ste stellen en proberen te beantwoorden. 

1. Hoe is het Jérôme Kerviel gelukt een posi­tie van 50 mil­jard euro te openen?

Kerviel had een beleg­gingspla­fond van 125 miljoen euro en voor de buiten­wereld (in dit geval het interne toezicht van zijn bank) hield hij zich eraan. Zijn voor­naam­ste truc was het cam­ou­fleren van een long- door een short­posi­tie of omge­keerd. Een voor­beeld. Als hij 
10 euro wilde inzetten op een dal­ing van bvb Eurostoxx, dan ging hij tevens fic­tief voor 
9,90 euro long op deze index. Het sal­do was dus een short van 0,10 euro, een hon­derd­ste van de realiteit. De fic­tieve posi­tie was een ver­vals­ing, regel­rechte fraude. Het zwakke punt bij het con­trolesys­teem was, dat enkel het sal­do van de twee trans­ac­ties werd bekeken. Had men als het ware twee kolom­men’ gemaakt met enerz­i­jds alle long en anderz­i­jds alle short, dan waren de for­mi­da­bele bedra­gen in een vroeger sta­di­um al ontdekt.

2. Hoe kon een posi­tie van 50 mil­jard euro onopge­merkt blijven?

Soc­Gen beweert met de hand op het hart dat tot de fameuze 18de jan­u­ari 2008 niets abnor­maals werd opge­merkt omtrent Kerviel. Op genoemde datum viel het op, dat als Duitse han­de­laar een zekere Baad­er werd ver­meld, waarmee de bank nooit zak­en deed. Kerviel moest hierover uit­leg ver­strekken. Hier­voor diepte hij een ver­val­ste e‑mail op. Zo bleek, dat hij zich tegen­over de buiten­wereld via e‑mail een func­tie had toegedicht die hij niet had en zo kon hij velen om de tuin leiden. 

3. Hoe is het mogelijk, dat zijn hiërar­chie van niets wist?

Kerviel beweert, dat zijn superieuren wél wis­ten waarmee hij bezig was. De direc­tie van Soc­Gen ripos­teert met het argu­ment, dat dagelijks gemid­deld 500.000 trans­ac­ties wor­den ver­richt door de bank. Waarne­mers onder­strepen daar­ente­gen, dat de werkkring van Kerviel klein was (een twintig­tal per­so­n­en). Vol­gens diezelfde waarne­mers (geen werkne­mers van de bank in kwest­ie) was er de laat­ste tijd sprak­en van een zekere non­cha­lance en is dit de echte reden van Kerviels suc­ces’.

4. Waarom heeft de markt’ ook niets opgemerkt?

Dit is heel ver­won­der­lijk. De wereld van de traders is relatief klein en de meer dan forse bedra­gen die Kerviel bij­na dagelijks inzette moesten in principe opvallen. Zo had Kerviel op de Eurostoxx alleen al een posi­tie van ca 30 mil­jard euro.

Een voor­beeld: op 7 novem­ber 2007 had Kerviel voor 7 mil­jard euro futures gekocht via Eurex. Deze organ­isatie richtte zich via e‑mail naar Soc­Gen. Daar werd Kerviel op het mat­je geroepen, maar hij kon zich eruit prat­en door (valse) e‑mails te tonen. Vol­gens Soc­Gen was alles OK. Eurex bleef twi­jfe­len en besloot uitein­delijk rond 15 decem­ber 2007 de zaak te ver­geten. Had men toen wat dieper gegraven in het doen en lat­en van Kerviel, kon veel onheil voorkomen worden.

5. Hoe heeft Kerviel de con­troles om de tuin kun­nen leiden?

Het kern­wo­ord is hier geduld. Kerviel had ver­schil­lende jaren zijn werk cor­rect gedaan, maar ook de con­trolesys­te­men grondig bestudeerd. Hij begon zijn car­rière bij Soc­Gen in een zg. back-office dienst, belast met de super­visie van de traders. Hier kon hij blijk­baar een ste­vige basis leggen van zijn ken­nis van de con­troles. Lat­er pro­moveerde hij in een front-office func­tie, m.a.w. hij kon aan de slag als trad­er. Ook hier werk­te hij voor­beeldig en werd zelfs uit­geroepen als sym­pa­tiek­ste trad­er’, wat hem algemene sym­pa­thie bezorgde, ook van zijn voor­ma­lige back-office collega’s. Op die manier bleef hij nauw voel­ing houden met wat er gebeurde op het gebied van controle.

Dit laat­ste is eigen­lijk onge­ho­ord. Con­troleurs en gecon­troleer­den moeten geschei­den zijn door een driedubbele Berli­jnse Muur en dat is ook zo, behalve in het geval van Jérôme Kerviel, die zelf heeft toegegeven de enige te zijn geweest die er ooit is in ges­laagd een tun­nel’ onder deze sym­bol­is­che muur te hebben gemaakt. 

6. Waarom heeft de han­del­wi­jze van Kerviel de aan­dacht niet getrokken?

Hier tre­f­fen we twee belan­grijke feit­en aan, die toch wel duiden op non­cha­lance van­wege de ver­ant­wo­ordelijken van Soc­Gen. Ten eerste: Kerviel nam het ganse jaar 2007 nooit vakantie. Dit is een aan­wi­jz­ing, dat hij niet wilde dat de collega’s die hem zouden ver­van­gen tij­dens zijn afwezigheid zouden zien waarmee hij echt bezig was. In vele onderne­min­gen zijn traders zelfs ver­plicht tweemaal per jaar vakantie te nemen en zo con­t­role door collega’s mogelijk te mak­en. Ten tweede: Kerviel gebruik­te een gsm. Het is heel vreemd dat dit kon, want daar­door was het reg­istr­eren van zijn gesprekken onmo­gelijk. Op trader­svlo­eren zijn gsm’s taboe, maar bij de Soc­Gen lieten ze hun sym­pa­tiek­ste trad­er maar begaan. En hij gsm’de er duchtig op los met maand­fac­turen tot 1.000 euro en meer. Of de Soc­Gen deze ook nog betaald heeft weten we niet, maar het zou ons niet verwonderen.

7. Waarom heeft de Bankcom­missie niets gezien?

De Com­mis­sion ban­caire (Bankcom­missie), de waakhond van de Franse banken heeft in de peri­ode 2006 – 2007 zeven­tien maal de Soc­Gen onder­wor­pen aan een inspec­tie. Maar Kerviel glipte door de mazen van het net. De Bankcom­missie verdedigt zich door te zeggen, dat de con­troles van traders gebeuren door steekproeven. Het grote aan­tal agen­ten traders van Soc­Gen maakt het suc­ces van een steekproef ger­ing, wordt beweerd. 


Deze 7 vra­gen en de antwo­or­den erop wer­pen een schril licht op de com­pe­ten­tie van de werkgev­er van de man van 5 mil­jard’. Het lijkt op een geval van de spreek­wo­ordelijke gele­gen­heid, die de dief heeft gemaakt. Waarmee we vanzelf­sprek­end Jérôme Kerviel niet willen vri­j­pleit­en. Hij is en bli­jft een fraudeur die van geluk mag spreken nog zo snel werk te hebben gevonden. 

Ook de poli­tiek heeft zich met fraudeza­ak bemoeid. De algemene teneur van de poli­tieke com­mentaren is dat de fun­da­mentele struc­tu­ur van het banksys­teem in het alge­meen en van Soc­Gen in het bij­zon­der niet in gebreke is gebleven en dat het pub­liek op zijn twee oren mag slapen. 

Zoals we hoger al aan­haalden: het gaat niet zo goed met Soc­Gen. Hoewel met grote snel­heid een kap­i­taalsver­hoging met 5,5 mil­jard euro werd doorgevo­erd, is het ima­go besmeurd,. Het erg­ste is dat aan­wi­jzin­gen zijn dat de fraude van 5 mil­jard’ had kun­nen ver­me­den wor­den door gewoon­weg op gezonde wijze aan man­age­ment te doen. 

Wat de toekomst zal bren­gen voor Soc­Gen is nog niet duidelijk. Miss­chien komt er wel een naam­swi­jzig­ing. In het recente verleden heeft Total Fina Elf, tengevolge van het schan­daal rond de schip­beuk in 1999 van de slecht onder­houden tanker Eri­ka

ook zijn naam veran­derd in Total om zijn ima­go te red­den. En dan is er nog het geval Crédit Lyon­nais, tot de 1990’er jaren de groot­ste Franse bank. Wegens slecht man­age­ment stond de bank in 1993 op de rand van het fail­lisse­ment. In 2003 werd de onderne­m­ing overgenomen door Crédit Agri­cole en bestaat nu verder als LCL.

Hoe dan ook, de kans is reëel dat het nog 10 tot 15 jaar duurt vooraleer de affaire-Kerviel ver­teerd is. Tot dan zal het riskant bli­jven te investeren in de Soc­Gen of hoe de bank ook zal heten. 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets


Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.