DE NIEUWE MOTOR VAN DE WERELDECONOMIE
De Shanghai Composite-index in China sloot deze week het eerste half jaar af op 2959 punten. De index voor Chinese A‑aandelen realiseerde daarmee een rendement van niet minder dan 65 %. Shanghai is hier mee de beste performer onder de grote beurzen van de wereld. De Chinese beurs lijkt zich daarmee te hebben ontworsteld aan de strenge tucht van de westerse beurzen die immers allen nog rond de niveaus van het begin van het jaar staan. Veel commentatoren spreken al van een luchtbel. Het in november groots gelanceerde stimuleringsplan van de overheid zou geleid hebben tot een golf van nieuwe kredieten die hun weg grotendeels hebben gevonden naar de aandelen- en vastgoedmarkt. Ongetwijfeld is er sprake van enige speculatie en het is zeker een belangrijke motor geweest achter deze rally. Maar er is meer.
Op het huidige niveau bevindt de index zich exact op de helft van de top van oktober 2007 en de bodem van oktober 2008. Van een luchtbel is pas sprake wanneer koersen zich ver boven hun langjarige gemiddelden begeven. Daar is echter geen sprake van op dit moment. De waardering van de aandelen ligt nog steeds onder het gemiddelde sinds 1994. De beurs is weliswaar fors in waarde toegenomen maar anticipeert daarmee op een economisch herstel. Gezien de recente economische cijfers lijkt dat ook gerechtvaardigd. Het in november gelanceerde stimuleringsplan heeft een explosieve toename van de kredietverlening tot gevolg gehad. Dat heeft geresulteerd in een reeds maanden stijgende industriële bedrijvigheid. Niet alleen voor China maar voor de hele regio worden groeicijfers stelselmatig naar boven bijgesteld door gerenommeerde instellingen. Waar men in de VS voortdurend de mond vol heeft van zogenaamde green shoots en in Europa de weg naar herstel nog niet gevonden is lijkt er in het Verre Oosten daadwerkelijk sprake van nieuwe groei. De industriële productie van opkomend Azië heeft inmiddels weer het niveau van voor de crisis behaald. Volgens JP Morgan is het BNP van deze regio in het tweede kwartaal met 7 % op jaarbasis gestegen. Crisis? Hoezo crisis?
De huidige ontkoppeling van deze regio van de VS geeft tevens aan dat de economische terugval slechts gedeeltelijk te wijten was aan de recessie in de VS. Hoewel voortdurend wordt gewezen op de sterke exportafhankelijkheid van deze regio ligt de werkelijkheid genuanceerder. De daling van het BNP was meer het gevolg van de inzakkende consumptie in eigen land dan de ingestorte export naar de VS. De poging van de autoriteiten om halverwege het vorig jaar al te uitbundige groei te beteugelen is achteraf van grote invloed geweest. Het huidige herstel reflecteert voornamelijk de hernieuwde voorraadopbouw en de gevolgen van de stimuleringsmaatregelen van de overheid. Natuurlijk zijn beide aanjagers slechts tijdelijk. Maar dat hoeft geen nieuwe terugval tot gevolg te hebben. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt zijn Aziaten niet slechts brave spaarders maar wordt er wel degelijk op grote schaal geconsumeerd. Zo stegen de detailhandelsverkopen in China het afgelopen jaar met 15 %. De afgelopen 5 jaar zijn de consumentenbestedingen in opkomend Azië veel harder gestegen dan waar ook ter wereld. In veel Aziatische landen maakt de particuliere consumptie nu 50 – 60 % uit van het BNP. In de VS is dat 70 %.
Sterker nog, in absolute bedragen is de Aziatische consumptie inmiddels de Amerikaanse consument gepasseerd! Met andere woorden, de Aziatische consument is momenteel een grotere motor achter de wereldeconomie dan die van de VS. Het moet echter gezegd dat juist de Chinese consument hier nog achter blijft bij zijn Aziatische broeders. In China maakt de particuliere consumptie nog maar 35 % uit van het BNP. Dat verklaart ook waarom de Chinese overheid zijn pogingen om de consumptie aan te jagen heeft opgevoerd. Zo ontvangen bewoners van het platteland subsidie bij aanschaf van auto’s, televisie, koelkasten, computers en mobiele telefoons. Ook wordt het consumenten eenvoudiger gemaakt hiervoor te lenen. Jawel, hier ligt nog een heel terrein braak voor de DSB. De wereldeconomie zal er uiteindelijk bij gebaat zijn wanneer de Chinese economie definitief wordt omgevormd van een op investeringen gerichte economie naar een consumptiegedreven economie. Een opwaardering van de zwaar ondergewaardeerde Chinese munt zou daarbij zeer behulpzaam zijn. De koopkracht van de Chinese bevolking zou er door toenemen en er ontstaat een afzetmarkt die alle marketeers ter wereld doet duizelen! Niet alleen voor Chinese bedrijven maar voor de hele wereld. De outperformende beurs van China neemt hierop reeds een voorschot en geeft vooral de veranderende verhoudingen in de wereldeconomie weer. Beleggers doen er verstandig aan hun bakens te gaan verzetten.
Jan-willem Nijkamp
US Markets
NIEUWE MOTOR WERELDECONOMIE
3 juli 2009, 10:12
|
US Markets Redactie
| leestijd: 5 minuten
|
moeilijkheid: 10 / 12
|
De Shanghai Composite-index in China sloot deze week het eerste half jaar af op 2959 punten. De index voor Chinese A‑aandelen realiseerde daarmee een rendement van niet minder dan 65 %. Shanghai is hier mee de beste performer onder de grote beurzen van de wereld. De Chinese beurs lijkt zich daarmee te hebben ontworsteld aan de strenge tucht van de westerse beurzen die immers allen nog rond de niveaus van het begin van het jaar staan.