...

Nieuw wereldrecord jaarsalaris!

9 april 2008, 10:12 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

3 mil­jard dol­lar ver­di­enen in één jaar tijd? John Paul­son, hedge­fund­be­heerder ver­pul­vert hier­mee het record van hoog­ste jaarsalaris aller tij­den.

Dit is hem: John Paul­son, 52 jaar, een voor­ma­lig werkne­mer van Bear Stearns, nota bene. Voor het jaar 2007 slaagde hij erin om maar even­t­jes 3 mil­jard USD te verdienen. 

Hoe hij dit deed? Noem Paul­son gerust dé win­naar van de sub­prime­cri­sis. Reeds in 2006 voor­spelde hij een zware terug­val van de vast­goed­pri­jzen in de V.S., en dit op een moment dat de pri­jzen slechts heel weinig daalden. Hij had toen al een serieus wantrouwen tegen de rat­ing­bu­reaus en voor­spelde prob­le­men met rom­meloblig­aties. Op deze fun­da­menten nam hij in 2007 enorme risi­co’s. Hij gok­te op de wan­be­talin­gen van hypotheek­lenin­gen, verzek­erde zich hierte­gen (tegen toen nog goed­kope pre­mies), short­te op rom­meloblig­aties. Het leverde zijn bedri­jf, Paul­son & Co een winst op van 12 mil­jard dol­lar. De geboren en geto­gen New York­er zou een bril­jant stu­dent zijn geweest en blijkt een dis­crete en beschei­den per­soon. Hij ver­plu­vert het vorige record, uit 2006, wel op heel sterke wijze: John Arnold (een prille der­tiger) ver­di­ende over 2006 een goede 2 mil­jard dollar.

Chip East/​Reuters

Voor mij is het duidelijk: als er der­mate hoog wordt ingezet, en dergelijke bedra­gen staan op het spel, dan wijst dit op excessen. En veel excessen lopen uitein­delijk drama­tisch af. Mensen die in dergelijke mate over­tu­igd zijn van hun gelijk en hierop der­mate zwaar inzetten kun­nen inder­daad ofwel zeer suc­cesvol zijn ofwel com­pleet ten onder gaan. Waar van­daag in de pers wereld­wi­jd het lijst­je met de win­naars naar voor wordt geschoven, zo wordt van­daag tevens gezwe­gen over de hon­der­den ver­liez­ers, diege­nen die mis gok­ten of die nu slapeleloze nacht­en meemak­en over wat nog moet komen.

Ver­volledi­gen we de top 3, dan volgen:

Phil Fal­cone, , 45 jaar, met een mooie 1.5 — 2 mil­jard dol­lar. Hij werkt voor Har­bin­ger Cap­i­tal Part­ners in New York en had eve­nals de num­mer 1 van dit lijst­je de juiste visie omtrent de sub­prime­cri­sis. Ook het Aus­tralis­che Fortes­cue Met­als, een ijz­er­erts­bedri­jf, droeg in grote mate bij tot zijn suc­ces. Fal­cone wordt omschreven als bikkel­hard en is iets min­der beschei­den dan Paul­son: zijn stulp­je in Upper East Side New York heeft een waarde van 59 miljoen dollar…

John Simons, 69 jaar, Renais­sance Tech­nolo­gies Corp., eve­neens een 1.5 — 2 mil­jard dol­lar. Zijn fond­sen werken meer met math­e­ma­tis­che mod­ellen en sporen con­tin­ue naar anom­alieën in de markt. Door hier con­tin­ue op te traden wordt winst gecreëerd. Zijn team bestaat vooral uit wiskundi­gen en fysi­ci. Van Simons is geweten dat hij een filantroop is en zich inzet voor ver­schil­lende goede doelen.

Johan Lam­ote
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.