Dit is hem: John Paulson, 52 jaar, een voormalig werknemer van Bear Stearns, nota bene. Voor het jaar 2007 slaagde hij erin om maar eventjes 3 miljard USD te verdienen.
Hoe hij dit deed? Noem Paulson gerust dé winnaar van de subprimecrisis. Reeds in 2006 voorspelde hij een zware terugval van de vastgoedprijzen in de V.S., en dit op een moment dat de prijzen slechts heel weinig daalden. Hij had toen al een serieus wantrouwen tegen de ratingbureaus en voorspelde problemen met rommelobligaties. Op deze fundamenten nam hij in 2007 enorme risico’s. Hij gokte op de wanbetalingen van hypotheekleningen, verzekerde zich hiertegen (tegen toen nog goedkope premies), shortte op rommelobligaties. Het leverde zijn bedrijf, Paulson & Co een winst op van 12 miljard dollar. De geboren en getogen New Yorker zou een briljant student zijn geweest en blijkt een discrete en bescheiden persoon. Hij verpluvert het vorige record, uit 2006, wel op heel sterke wijze: John Arnold (een prille dertiger) verdiende over 2006 een goede 2 miljard dollar.
Chip East/Reuters
Voor mij is het duidelijk: als er dermate hoog wordt ingezet, en dergelijke bedragen staan op het spel, dan wijst dit op excessen. En veel excessen lopen uiteindelijk dramatisch af. Mensen die in dergelijke mate overtuigd zijn van hun gelijk en hierop dermate zwaar inzetten kunnen inderdaad ofwel zeer succesvol zijn ofwel compleet ten onder gaan. Waar vandaag in de pers wereldwijd het lijstje met de winnaars naar voor wordt geschoven, zo wordt vandaag tevens gezwegen over de honderden verliezers, diegenen die mis gokten of die nu slapeleloze nachten meemaken over wat nog moet komen.
Vervolledigen we de top 3, dan volgen:
Phil Falcone, , 45 jaar, met een mooie 1.5 — 2 miljard dollar. Hij werkt voor Harbinger Capital Partners in New York en had evenals de nummer 1 van dit lijstje de juiste visie omtrent de subprimecrisis. Ook het Australische Fortescue Metals, een ijzerertsbedrijf, droeg in grote mate bij tot zijn succes. Falcone wordt omschreven als bikkelhard en is iets minder bescheiden dan Paulson: zijn stulpje in Upper East Side New York heeft een waarde van 59 miljoen dollar…
John Simons, 69 jaar, Renaissance Technologies Corp., eveneens een 1.5 — 2 miljard dollar. Zijn fondsen werken meer met mathematische modellen en sporen continue naar anomalieën in de markt. Door hier continue op te traden wordt winst gecreëerd. Zijn team bestaat vooral uit wiskundigen en fysici. Van Simons is geweten dat hij een filantroop is en zich inzet voor verschillende goede doelen.
Johan Lamote
US Markets