...

Niets aan de hand, alles onder controle

15 maart 2008, 10:00 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Ons finan­cieel sys­teem is gebaseerd op vertrouwen. Zon­der vertrouwen heeft het huidi­ge finan­ciële sys­teem geen bestaan­srecht. De hamvraag is nu: Wie mogen we nog vertrouwen in Wall­Street?

Het finan­ciële sys­teem is voor een groot deel gebaseerd op vertrouwen. Ons geld is daar het beste voor­beeld van. Maar andere voor­beelden zijn de Cen­trale Banken die waken­over het finan­ciële sys­teem en ervoor zor­gen dat alles soe­pel loopt. En natu­urlijk ook de CEOs van grote bedri­jven die ons een goed beeld moeten geven van het reilen en zeilen van hun bedrijf.

En dat is nu pre­cies het prob­leem. Er wordt een hele­boel gepraat maar klopt het alle­maal wat er verteld wordt? Bernanke praat, Paul­son praat, Bush leest voor.….…… Ze proberen alle­maal met woor­den ons gerust te stellen onder het mot­to: Niets aan de hand alles onder con­t­role. Beleg­gers zijn dat alle­maal al een beet­je gewend en nemen het meeste met een kor­relt­je zout. The cap­tains of indus­try hebben wat dat betre­ft een beter track record. Zij hebben tenslotte ver­ant­wo­ordelijkheid naar hun aan­deel­houd­ers en kun­nen hun baan ver­liezen, in tegen­stelling tot Bernanke, Paul­son of Bush (of ze moeten het wel heel bont maken).

Alan Schwartz, de CEO van Bear Stearns, geeft nu ook het vertrouwen in uit­sprak­en van cap­tains of indus­try een forse knauw. Afgelopen don­derdag reageerde Schwartz op spec­u­latie dat er liq­uiditeit­sprob­le­men waren met de woor­den: Er zit absolu­ut geen waarheid in dit gerucht. Bear Searns heeft geen liquiditeitsproblemen. 

24 uur lat­er een geheel ander bericht uit de mond van Schwartz: Het afne­mende vertrouwen van onze klanten en cred­i­teuren betekent een zware aanslag op onze liq­uiditeits­bron­nen. De bezorgdheid bij hun werd zo sterk dat ze hun geld opeiste. 

Deze ontwik­kelin­gen rond Bear Stearns zetten ook de sub­si­die regeling van de FED, waar­bij min of meer gratis geld wordt geleend aan de banken, in een ander daglicht. Deze actie van de FED lijkt nu op een pre­ma­ture red­dings­ac­tie voor Bear Stearns.

Ons finan­cieel sys­teem is gebaseerd op vertrouwen. Zon­der vertrouwen heeft het huidi­ge finan­ciële sys­teem geen bestaan­srecht. De hamvraag is nu: Wie mogen we nog vertrouwen in WallStreet? 

Jan van Gemeren

p.s. Op 1 april start opnieuw de unieke prak­tijkcur­sus Berek­end Beleggen. Cur­sis­ten van de cur­sus die 1 decem­ber 2007 startte, boeken al 4 achtereen­vol­gende maan­den aan­toon­bare rendementen. 

Ook iets voor U? Reageer dan snel er zijn nog ongeveer 20 plaat­sen beschik­baar. Meer info op www​.gan​ntrad​er​.nl en op www​.gan​ntrad​er​.org


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.