De verhouding tussen politiek en de financiële markten is actueler dan ooit. Dit is de eerste column in het thema ‘De politiek aan het woord’. De ChristenUnie is onze gastcolumnist van vandaag.
Zomaar een tweetal berichten die ons via de media bereikt hebben. Bloemenveiling FloraHolland heeft het jaar 2010 afgesloten met een omzet van 4,13 mrd euro. Hiermee is de omzet van deze veiling weer terug op het niveau van 2008, het jaar van de economische crisis. Het andere bericht komt uit de stad van ‘geen woorden, maar daden’. De Rotterdamse haven is economische crisis weer helemaal te boven, zo wordt ons gemeld. Het jaar 2010 is het beste jaar uit de geschiedenis. Nog nooit werden er zoveel goederen overgeslagen in de Rotterdamse haven. Met dank aan de groeiende wereldhandel en de bloeiende Duitse economie. De explosieve groei in overslag in 2010 vormt een groot contrast met het jaar 2009. Dat was namelijk het jaar met de grootste daling in overslag ooit in de geschiedenis van de Rotterdamse haven.
Twee positieve berichten uit sectoren die voor de Nederlandse economie van groot belang zijn. Dat is goed nieuws aan het begin van het kalenderjaar 2011. Er is weer licht aan het eind van de tunnel te zien. We kruipen uit het economische dal omhoog. Positieve gevoelens beginnen weer de boventoon te krijgen. Weg met dat gesomber van de afgelopen jaren. Hans Smits, president-directeur van Havenbedrijf Rotterdam, noemde zelfs tijdens de presentatie van de jaarcijfers van de Rotterdamse haven ‘positief denken een morele plicht’. Nu is er ook wel reden voor het toelaten van positieve gevoelens. Het gaat inderdaad weer wat beter. Dat blijkt ook uit de cijfers van het CPB. Voor het jaar 2011 wordt de groei van de Nederlandse economie geraamd op van naar verwachting 1½%. De werkloosheid daalt volgens het CPB van gemiddeld 5½% van de beroepsbevolking in 2010 tot 5% in 2011. Het geraamde begrotingstekort bedraagt over 2010 5,8% bbp en neemt naar verwachting in 2011 af tot 4,1% bbp. Met respectievelijk 1¼% en 1½% is de inflatie in zowel 2010 als 2011 naar verwachting beperkt. De contractloonstijging in de marktsector is met 1% en 1½% eveneens gematigd. We hebben in de afgelopen jaren wel eens slechtere percentages gepresenteerd gekregen.
Toch is het van belang dat we nu niet te snel gaan denken dat we de meeste financiële — en economische ellende wel achter ons hebben liggen. Er zijn gelukkig positieve berichten te melden. In een groot aantal sectoren gaat de weg weer wat omhoog. En inderdaad zijn ook de cijfers van het CPB weer een stuk positiever. Maar laten we wel even goed blijven opletten. Bijvoorbeeld op de kanttekening die het CPB bij de groeicijfers maakt. Ik citeer: “de onzekerheid rond de raming is groot, onder andere vanwege voortdurende onrust op financiële en valutamarkten”. Zomaar een zinnetje waar een hele wereld achter zit. De wereld van de financiële en valutamarkten. De wereld van de onrust in de eurozone. En die onrust is groot. Dat was het in het jaar 2010. En dat zal in het jaar 2011 niet anders zijn. In 2010 ging het om landen als Griekenland en Ierland. In 2011 zouden daar zomaar Portugal en Spanje bij kunnen komen. Dat zou een ongekend grote druk op de samenwerking in euroverband leggen.
In dat opzicht is de eerste maand van dit kalenderjaar een hele belangrijke. Januari wordt namelijk een topmaand voor staatsobligaties, in het bijzonder voor wat betreft emissies. Verschillende Europese landen zullen de markt gaan opzoeken. Obligatieanalysten voorspellen dat er voor circa 80 mrd euro aan staatsobligaties in de markt gezet zullen worden. Daarnaast zullen de Europese Commissie en het Europese Stabilisatiefonds in januari tussen de 8 mrd en 10 mrd euro ophalen ter financiering van de steun aan Ierland. In de eurozone is steeds meer een tweedeling aan het ontstaan. De staatsrentes van de verschillende Eurolanden lopen steeds meer uiteen. Nederland behoort gelukkig tot de sterkere landen van de eurzone. De grote vraag is wat de eerder genoemde ‘zwakke’ landen als Spanje en Portugal gaan doen. Spanje gaat de tweede week van januari naar de markt, Portugal wil in het eerste kwartaal via een syndicaat van banken een lening uitgeven van minstens euro 3 mrd. Wat zal de belangstelling voor deze ‘zwakke’ landen zijn. Wie het weet, mag het zeggen. ‘Het beste scenario is dat de emissies goed verlopen doordat er veel vraag is. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst en dan daalt de risico-opslag’, zegt een obligatieanalyst in het Financieel Dagblad van 3 januari 2011. “Een slecht scenario is dat beleggers wegblijven, de risico-opslag fors toeneemt en de speculatie aanwakkert dat Portugal naar het noodfonds moet. ‘Een realistischer scenario is dat landen zich nog wel kunnen financieren, maar tegen oplopende rentes’, aldus dezelfde obligatieanalist. Dat is op de lange termijn geen houdbare situatie. ‘Want uiteindelijk worden die rentes zo hoog, dat er weer wordt gespeculeerd over het noodfonds.‘
Door de golf van emissies is januari 2011 een belangrijke barometer van de eurozone geworden. Al vrij snel kunnen we dus zien hoe zaken zich ontwikkelen. Dat betekent dus goed op blijven letten. Nadenken ook over scenario’s die zich kunnen ontwikkelen en keuzen die daarin gemaakt moeten worden. Dat geldt voor het bedrijfsleven, maar ook voor de overheid. We moeten ons in ieder geval niet in slaap laten wiegen door positieve berichten die er nu van tijd tot tijd doorkomen. Hoe fijn dat ook is. De situatie is in ons land nog steeds ernstig. Er zal langjarig hard gewerkt moeten worden om ons financiële huishouding weer op orde te krijgen. Dat zal financieel pijn gaan doen. Het is onvermijdelijk. En ook in Europees verband zijn we er nog lang niet. De samenwerking in de eurozone heeft keiharde klappen opgelopen. Met elkaar zijn we tegen grenzen opgelopen die we een aantal jaren geleden op die manier niet voorzien hadden. De druk op de samenwerking is groot. En zal nog groter worden als er steeds meer een tweedeling tussen Eurolanden gaat ontstaan. Waar dat dan op uit zal lopen is moeilijk te voorspellen. We zijn in velerlei opzichten een belangrijk jaar ingegaan. Maar dat was iedereen naar ik hoop wel duidelijk. Ik wens dat we in 2011 met elkaar financieel en economisch maar goed wakker mogen blijven en de goede dingen blijven doen.
Arie Slob
Tweede Kamerlid ChristenUnie
Gastcolumnist US Markets