...

Niemand begrijpt goud

18 november 2009, 12:55 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Mensen houden van glim­mende din­gen. Loop maar eens bin­nen bij de gemid­delde juwe­li­er, en je kan één gemene del­er con­stateren bij alle juwe­len: ze moeten glim­men. Van opaal tot bril­jant, van zil­v­eren oor­bel tot gouden hor­loge, glim­men zullen ze. Auto’s, schoen­neuzen, ver­liefde ogen en schone ruiten – steeds het­zelfde verhaal.


Eén van de goed­koop­ste mate­ri­alen dat glimt is water. Bek­ijk maar eens een zon­son­der­gang aan zee. Maar van oud­sh­er is de inter­esse van mensen uit­ge­gaan naar edel­met­al­en. Edel­met­al­en oxideren veel trager dan gewone met­al­en, zoals zink, kop­er en ijz­er. Pas­ges­molten lood glimt prachtig, maar na een paar dagen komt er al een laag donker­gri­jze loo­d­ox­ide op. Onze juwe­len zijn dus voor­namelijk van zil­ver, goud en plati­na gemaakt.

Een economis­che cri­sis is natu­urlijk ongun­stig voor de juwe­len­verkoop. De tien pro­cent Europese en Amerikaanse werk­lozen zullen dit jaar heus geen gouden sier­raden onder de ker­st­boom kun­nen leggen. En de recente sti­jging van de goud­pri­js in ver­band bren­gen met Thanks­giv­ing is niet redelijk. Opper­vlakkig beschouwd zou door de lage vraag, voor goud een lage pri­js betaald moeten wor­den. Maar het tegen­deel is waar. Op het moment van schri­jven staat de dol­larpri­js van goud op een all time high. Om dat te verk­laren moeten we kijken naar de geschiede­nis van goud.

Al duizen­den jaren voor onze jaren telling zijn er lieden geweest die hebben uit­gevon­den dat je goud kon ruilen voor din­gen met waarde. Omdat mensen zo mesjokke zijn op glim­mend metaal gaven ze hun han­del­swaar en oog­sten af in ruil voor stuk­jes goud. Zo is goud syn­on­iem gewor­den van geld. En omdat alleen de glans telde was het heel rend­abel om het goud te men­gen met met­al­en die wat makke­lijk­er voorhan­den zijn. Een nog betere truc was het om op een papiert­je te schri­jven dat de toon­der van het papi­er recht had op een stuk­je goud, vrij af te halen bij een bank naar keuze. Als het volk een­maal gewend was aan die papiert­jes kon je over gaan tot de laat­ste stap, namelijk het afschaf­fen van het recht die papiert­jes in te ruilen voor een vaste hoeveel­heid goud. In die sit­u­atie bevin­den we ons sinds 1971, het jaar dat VS pres­i­dent Nixon de goud­stan­daard opgaf.

Al veer­tig jaar kan de over­heid onge­lim­i­teerd geld bij­drukken om aller­hande activiteit­en te financieren, gaande van het voeren van oor­logen tot (en dit is meer recent) het uit­de­len van miljoe­nen­bonussen aan bankiers. De geld­groei van de afgelopen jaren is ongek­end, en de ver­houd­ing van het geld­vol­ume en de goudreserves die banken aan­houden is hele­maal zoek. Neem de Verenigde Stat­en als voor­beeld. Het geld­vol­ume in dol­lars dat uit­staat bedraagt ten­min­ste het aan­tal dol­lars aan staatss­chuld, op dit moment 12 biljoen dol­lar. De goudreserves van de VS wor­den geschat op 8,1335 miljoen kilo­gram. Een een­voudig reken­som­met­je leert dan dat de poten­tiële pri­js van goud bij her­in­vo­er­ing van de goud­stan­daard neerkomt op $1.475.380 per kilo of $45.889 per ounce. Als we die pri­js vergelijken met de huidi­ge spot­pri­js van $1.150 per ounce, dan kun­nen we dus nog wel een poos­je in een bull­markt blijven.

Maar alles hangt af van het sen­ti­ment van de markt. Glanzende ogen kun­nen hun aantrekkingskracht ver­liezen. En het is niet alles goud wat blinkt. Er is iets voor te zeggen dat er min­stens een kleine rol voor zil­ver is weggelegd. In de geschiede­nis schom­melde de waarde van zil­ver rond 115 deel van goud, ter­wi­jl zil­ver nu maar 160 deel waard is. Dat wil zeggen, gemid­deld over de afgelopen eeuwen kon je 1 gram goud ruilen voor 15 gram­men zil­ver, ter­wi­jl je er nu ruim 60 gram voor kri­jgt. Zil­ver zou zo beschouwd nog behoor­lijk in pri­js kun­nen sti­j­gen. Toch horen we in de peri­odieke oproepen om de dol­lar als reserve­mu­nt te ver­van­gen door een korf van andere munten nooit dat zil­ver daarin thuishoort. Die rol is er wel voor goud, en we zien dan ook dat diverse nationale banken (met name India) hun goudreserves aanvullen.

De goud­pri­js in dol­lar zegt natu­urlijk ook niet alles over de koop­kracht van goud. Wie investeert in fysiek goud moet op de allereer­ste plaats de kilo­pri­js in euro in de gat­en houden. Die nadert op het ogen­blik het vorige all time high van 20 feb­ru­ari 2009 — niet direct een ideaal instap­mo­ment. Het is redelijk om op korte ter­mi­jn een cor­rec­tie richt­ing 23.000 euro per kilo­gram te verwacht­en. Niet­temin, ook voor de euro geldt dat de toe­name van zijn vol­ume, op mid­del­lange en lange ter­mi­jn de waarde­v­er­meerder­ing van goud in de hand werkt.

De fun­da­mentele vooruitzicht­en voor goud zijn dus nog alti­jd goed. Maar op basis van fun­da­mentele inzicht­en long of short gaan op goud is een riskante zaak. Goud is een bij­zon­der moeil­ijke markt voor korte ter­mi­jn spec­u­laties, en de voor­naam­ste reden is uit­er­aard dat er in vergelijk­ing met bijvoor­beeld met de Dow Jones, heel weinig geld in omgaat. Daar­door is de goud­markt enorm volatiel. Boven­di­en lijkt goud een natu­urlijke afkeer te hebben van papi­er (denk aan bankbil­jet­ten, maar ook aan goud­cer­tifi­cat­en, tur­bo’s, enz.), zelfs wan­neer dat papi­er glanst. Goud maakt nu een­maal onbe­gri­jpelijke capri­olen. Nie­mand begri­jpt goud.

Jarl Kam­p­en


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.