![](/images/legacy-images/images/schrijvers/JVG_02.gif)
De regelmatige lezer van mijn columns weet dat ik vaak met een cynisch blik naar de economie kijk en alles probeer een beetje te relativeren. Deze keer echter een meer alarmerende column.
Het redden van de Amerikaanse economie begint voor Bernanke op een alles of niets spel te lijken. De middelen, maar vooral de rand effecten, beginnen groteske en alarmerende vormen aan te nemen. Het begon allemaal met het stoppen met publiceren van de M3 (geldgroeicijfers) enige jaren geleden. Toen niemand meer goed zicht had op de geldgroei draaide Bernanke de geldmachines op de hoogste stand. Belangrijkst effect hiervan is dat de Dollar nu ruim 40% lager noteert.
Dat is mooi voor een schuldenland als Amerika. Schulden smelten als sneeuw voor de zon door de geldontwaarding en ook nog goed voor de export. Maar schone schijn bedriegt. Deze tactiek van Bernanke heeft zeer negatieve effecten op andere aspecten van de economie. Belangrijkste neveneffect is de enorme stijging van grondstoffen.
Tot voor kort waren de meest in het oogspringende grondstoffen Goud en Olie. Maar sinds ruim een jaar vliegen de prijzen van basisvoeding grondstoffen de pan uit. Vooral arme mensen in Azië en Latijns-Amerika waarvan hun valuta is gekoppeld aan de US Dollar voelen hier de gevolgen van. In deze regios spendeert een gemiddeld huishouden 30 – 40% van hun inkomen aan voeding . De prijs van rijst is in 1 jaar bijna verdrievoudigd. Gevolgen politieke onrust en rellen (Bangladesh, Haïti en Egypte).
Maar ook de Westerse wereld ondervindt de gevolgen van de neveneffecten van de Bernanke strategie om Amerika economisch uit het slop te houden. De rekenmeesters van Bernanke kwetteren nog steeds trots dat de inflatie tussen de 2% — 3% ligt op jaarbasis. Maar de huisvrouw die wekelijks haar boodschappen doet, moet wel ruim 15% meer geld uit haar portemonnee halen om net zoveel boodschappen te kopen als 1 jaar geleden.
Bernanke staat geen recessie toe en probeert uit alle macht het huidige financiële systeem te redden. Of het hem zal lukken, laat ik nu even in het midden. Feit blijft dat we in een periode van hyperinflatie leven door de dollarpolitiek van Bernanke.
Hyperinflatie leidt o.a. tot een gigantische stijging van de basisvoedingsprijzen. En die op hun beurt zorgen voor politieke onrust en rellen. Weimar Duitsland ging ten onder aan hyperinflatie na een volksopstand eveneens verschillende Latijns Amerikaanse regeringen. Als Bernanke niet gauw van koers verandert (inflatie indammen) gaat het Amerikaanse systeem ook ten onder en veel andere economieen worden meegezogen.
Nog 2 opmerkingen
* Het gebruiken van voedsel om biobrandstof te maken is ronduit misdadig.
* Steeds meer mensen worden gedwongen om aandelen en grondstoffen te kopen ter compensatie van de inflatie en dus zullen de koersen verder stijgen. Ik handhaaf mijn visie dan ook dat aandelen verder zullen/moeten stijgen.
Een dit keer heel serieuze, Jan van Gemeren
GannTrader heeft thans een uniek introductie abonnement op GannTrader Market Analysis. Tot 1 juli 2008 ontvangt u:
1. Ieder weekend het toonaangevende analyse rapport GannTrader Market Analysis (20−22 paginas)
2. Iedere woensdag een tussentijdse AEX update
3. En in bijzondere gevallen een alert
Tot 1 juli 2008 voor slechts 39 euro.
Als u wilt gebruik maken van dit aanbod ga dan naar www.ganntrader.org/cms
De laatste GannTraderMagazine gemist?
U kunt de uitgebreide gratis april GannTraderMagazine (15 paginas) downloaden via onderstaande link
www.ganntrader.org/GMAFREE9april2008V2.pdf