![](/images/legacy-images/images/070129-jvb-+-aphrodite.gif)
Nederlandse dames scoren…
Aan de hand van uitgebreide opiniepeilingen zoekt Forbes jaarlijks uit welke vrouwen het meest invloedrijk zijn en de grootste economische en/of politieke macht uitoefenen. Voor het jaar 2005 stond de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice op kop, terwijl de Duitse Bondskanselier Angela Merkel zelfs niet voorkwam in de top100. Op het einde van 2006 was de rangschikking serieus veranderd, met Angela Merkel die met vlag en wimpel het honderdtal aanvoert en mevrouw Rice die terugviel naar de tweede plaats, hiermee de Chinese Vicepresident Wu Yi naar de derde plaats duwend.
In de VS zagen nog andere bekende ladies verschuivingen in hun positie: tv-ikoon Oprah Winfrey (met 1,3 miljard dollar in haar spaarvarkentje) gleed vanuit de top10 naar de 14de plaats en de presidentskandidate (nog niet geweten tijdens Forbes’ opiniepeilingen) Hillary Clinton schoot omhoog van de 26ste naar de 18de plaats.
In onderstaande tabel vindt u een uittreksel van de reeks van 100, met de de top10 evenals de dames uit de EU, die het met 18’en nog zo slecht niet doen. Deze 18 zijn verdeeld als volgt: het VK: 4, Frankrijk: 3, Nederland en Zweden: telkens 2, Duitsland, Finland, Griekenland, Ierland, Italië, Letland en Spanje: telkens 1. Belgische dames treffen we niet aan bij deze 100.
We bekijken de leidster van het peloton wat van naderbij, evenals de twee dames uit Nederland.
Bron: bundeskanzlerin.de
Angela Merkel (foto boven) is geboren als Angela Kasner in 1954 in de Duitse stad Hamburg. In november 2005 werd ze bondskanselier en meteen de eerste vrouw die de regering van Duitsland op zich nam. Deze dochter van een protestantse dominee was al in haar jeugd actief in de jeugbeweging, zoals de Freie Deutsche Jugend, waarvan ze van haar 24ste tot haar 36ste secretaris was. Dat was in de periode, dat de familie woonde in de toenmalige Oostduitse stad Uckermark. Met het communistische gedachtegoed had Angela geen affiniteit, wat haar door de Oostduitse geheime diens Stasi niet in dank werd afgenomen, evenmin als haar sympathie voor de Poolse onafhankelijkheidsbeweging Solidarnosc.
Ze studeerde fysica en behaalde in 1986 een doctorstitel in deze discipline.
Op 23-jarige leeftijd huwde ze de natuurkundige Ulrich Merkel, waarvan ze 5 jaar later scheidde, evenwel met behoud van de naam Merkel. Zes jaar later huwde ze met de Joachim Sauer, professor inde scheikunde te Berlijn. In beide huwelijken bleef ze kinderloos.
Haar politieke carrière begon in 1989 als vertegenwoordigster van de (laatste) DDR-regering en 1990, na de Duitse eenmaking, werd ze lid van het parlement (Bundestag). DE ene belangrijke post volgde de andere op en tijdens het CDU-schandaal (1999−2002) over illegale partijfinanciering distantieerde ze zich onmiddellijk van spilfiguur Kohl. Voortgedreven door het vertrouwen dat haar partij, de CDU, haar geeft slaagt ze erin om in 2005 Gerhard Schröder op te volgend als bondskanselier.
Haar politieke richting is conservatief, met o.a. steun voor het Amerikaans-Britse ingrijpen in Irak in 2003 en door de toetredding van Turkije tot de EU geen goed hart toe te dragen.
Ze is wel een gedreven voorstander van de Europese Grondwet.
Bron: physorg.com
Neelie Kroes (foto boven) is geboren in Rotterdam in 1941. Op dit ogenblik is ze Europees Commissaris voor Mededinging. In 1965 studeerde ze af aan de Nederlandse Economische Hogeschool te Rotterdam en in hetzelfde jaar huwde ze met Wouter Jan Smit, een marine-officier. Het huwelijk hiedl stand tot 1991 en in hetzelfde jaar trouwde ze met Bram Peper, toen burgemeester van Rotterdam, van wie ze enkele jaren nadien scheidde. Ze is momenteel alleenstaande en heeft één zoon.
Haar vader runde een transportmaatschappij en daardoor is het bijna logisch, dat ze tussen 1983 en 1989 minister van Verkeer en Waterstaat werd. Na haar ministerschap bekleedde ze verschillende functies, waaronder deze van president van Nyenrode, de universiteit voor bedrijfskunde. Op 1 november 2004 volgde ze de Italiaan Mario Monti op als Europees Commissaris voor Mededinging en op 22 november nam ze te Brussel de portefeuille Interne Markt & Douane-unie over van de Nederlander Frits Bolkestein.
Nancy McKinstry (foto boven) is een geval apart. Ze is geboren in Connecticut, VS in 1959 en studeerde financiën, economie en rechten aan verschillende Amerikaanse universiteiten en behaalde een doctoraat Rechten. Forbes houdt geen rekening met de nationaliteit, maar wel met haar invloed in Nederland, in de eerste plaats omdat ze sinds 2003 CEO is van Wolters Kluwer, het bedrijf dat mee onder haar impuls evolueerde van boekenuitgever naar reus op het gebied van informatieservice. De jaren voor haar benoeming was ze actief in verschillende departementen van Wolters Kluwer en daardoor kent ze de firma door en door. Ze heeft het personeelsbestand grondig afgeslankt en niet rendabele activiteiten afgestoten. De huidige winstgevendheid van de firma is er volgens haar vooral aan te danken omdat ze focusseert op wat ze ‘core-customers’ noemt, nl. dokters, advocaten en accountants.
Ze heeft twee kinderen waarvoor ze naar eigen zeggen alle dagen plaats maakt in haar agenda.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
30 januari 2007.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en financiële berichten.
Reacties kunt u sturen naar: jan@usmarkets.nl