...

Nederlandse dames scoren…

29 januari 2007, 22:53 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

…in Forbes’ lijst van de 100 machtig­ste vrouwen ter wereld, want daarin vin­den we twee dames uit Ned­er­land terug. Aan­vo­er­ster van deze lijst is de Duitse bond­skanse­li­er en in totaal behoren 18 dames uit de EU tot de top100. We belicht­en de koploop­ster en het Ned­er­landse tweetal. 


Ned­er­landse dames scoren


Aan de hand van uit­ge­brei­de opiniepeilin­gen zoekt Forbes jaar­lijks uit welke vrouwen het meest invloedrijk zijn en de groot­ste economis­che en/​of poli­tieke macht uitoe­fe­nen. Voor het jaar 2005 stond de Amerikaanse min­is­ter van Buiten­landse Zak­en Con­doleez­za Rice op kop, ter­wi­jl de Duitse Bond­skanse­li­er Angela Merkel zelfs niet voork­wam in de top100. Op het einde van 2006 was de rangschikking serieus veran­derd, met Angela Merkel die met vlag en wim­pel het hon­derd­tal aan­vo­ert en mevrouw Rice die terugviel naar de tweede plaats, hier­mee de Chi­nese Vicepres­i­dent Wu Yi naar de derde plaats duwend. 

In de VS zagen nog andere bek­ende ladies ver­schuivin­gen in hun posi­tie: tv-ikoon Oprah Win­frey (met 1,3 mil­jard dol­lar in haar spaar­varken­t­je) gleed vanu­it de top10 naar de 14de plaats en de pres­i­dentskan­di­date (nog niet geweten tij­dens Forbes’ opiniepeilin­gen) Hillary Clin­ton schoot omhoog van de 26ste naar de 18de plaats.

In onder­staande tabel vin­dt u een uit­trek­sel van de reeks van 100, met de de top10 eve­nals de dames uit de EU, die het met 18’en nog zo slecht niet doen. Deze 18 zijn verdeeld als vol­gt: het VK: 4, Frankrijk: 3, Ned­er­land en Zwe­den: telkens 2, Duit­s­land, Fin­land, Grieken­land, Ier­land, Ital­ië, Let­land en Span­je: telkens 1. Bel­gis­che dames tre­f­fen we niet aan bij deze 100




We bek­ijken de lei­d­ster van het pelo­ton wat van nader­bij, eve­nals de twee dames uit Nederland.


Bron: bun​deskan​z​lerin​.de

Angela Merkel (foto boven) is geboren als Angela Kas­ner in 1954 in de Duitse stad Ham­burg. In novem­ber 2005 werd ze bond­skanse­li­er en meteen de eerste vrouw die de regering van Duit­s­land op zich nam. Deze dochter van een protes­tantse dom­i­nee was al in haar jeugd actief in de jeug­be­weg­ing, zoals de Freie Deutsche Jugend, waar­van ze van haar 24ste tot haar 36ste sec­re­taris was. Dat was in de peri­ode, dat de fam­i­lie woonde in de toen­ma­lige Oost­duitse stad Uck­er­mark. Met het com­mu­nis­tis­che gedachte­goed had Angela geen affiniteit, wat haar door de Oost­duitse geheime diens Stasi niet in dank werd afgenomen, even­min als haar sym­pa­thie voor de Poolse onafhanke­lijkhei­ds­be­weg­ing Solidarnosc. 
Ze studeerde fys­i­ca en behaalde in 1986 een doc­torsti­tel in deze discipline. 
Op 23-jarige leefti­jd huwde ze de natu­urkundi­ge Ulrich Merkel, waar­van ze 5 jaar lat­er schei­d­de, even­wel met behoud van de naam Merkel. Zes jaar lat­er huwde ze met de Joachim Sauer, pro­fes­sor inde scheikunde te Berli­jn. In bei­de huwelijken bleef ze kinderloos. 

Haar poli­tieke car­rière begon in 1989 als verte­gen­wo­ordig­ster van de (laat­ste) DDR-regering en 1990, na de Duitse een­mak­ing, werd ze lid van het par­lement (Bun­destag). DE ene belan­grijke post vol­gde de andere op en tij­dens het CDU-schan­daal (19992002) over ille­gale par­ti­j­fi­nancier­ing dis­tantieerde ze zich onmid­del­lijk van spil­figu­ur Kohl. Voortge­dreven door het vertrouwen dat haar par­tij, de CDU, haar geeft slaagt ze erin om in 2005 Ger­hard Schröder op te vol­gend als bondskanselier. 

Haar poli­tieke richt­ing is con­ser­vatief, met o.a. ste­un voor het Amerikaans-Britse ingri­jpen in Irak in 2003 en door de toe­tred­ding van Turk­i­je tot de EU geen goed hart toe te dragen.
Ze is wel een gedreven voor­stander van de Europese Grondwet.

Bron: physorg​.com

Neel­ie Kroes (foto boven) is geboren in Rot­ter­dam in 1941. Op dit ogen­blik is ze Europees Com­mis­saris voor Mededing­ing. In 1965 studeerde ze af aan de Ned­er­landse Economis­che Hogeschool te Rot­ter­dam en in het­zelfde jaar huwde ze met Wouter Jan Smit, een marine-offici­er. Het huwelijk hiedl stand tot 1991 en in het­zelfde jaar trouwde ze met Bram Peper, toen burge­meester van Rot­ter­dam, van wie ze enkele jaren nadi­en schei­d­de. Ze is momenteel alleen­staande en heeft één zoon. 

Haar vad­er runde een trans­port­maatschap­pij en daar­door is het bij­na logisch, dat ze tussen 1983 en 1989 min­is­ter van Ver­keer en Water­staat werd. Na haar min­is­ter­schap bek­leed­de ze ver­schil­lende func­ties, waaron­der deze van pres­i­dent van Nyen­rode, de uni­ver­siteit voor bedri­jf­skunde. Op 1 novem­ber 2004 vol­gde ze de Ital­i­aan Mario Mon­ti op als Europees Com­mis­saris voor Mededing­ing en op 22 novem­ber nam ze te Brus­sel de porte­feuille Interne Markt & Douane-unie over van de Ned­er­lan­der Frits Bolkestein. 

Nan­cy McK­instry (foto boven) is een geval apart. Ze is geboren in Con­necti­cut, VS in 1959 en studeerde finan­ciën, economie en recht­en aan ver­schil­lende Amerikaanse uni­ver­siteit­en en behaalde een doc­tor­aat Recht­en. Forbes houdt geen reken­ing met de nation­aliteit, maar wel met haar invloed in Ned­er­land, in de eerste plaats omdat ze sinds 2003 CEO is van Wolters Kluw­er, het bedri­jf dat mee onder haar impuls evolueerde van boeke­nu­it­gev­er naar reus op het gebied van infor­matieser­vice. De jaren voor haar benoem­ing was ze actief in ver­schil­lende departe­menten van Wolters Kluw­er en daar­door kent ze de fir­ma door en door. Ze heeft het per­son­eels­be­stand grondig afges­lankt en niet rend­abele activiteit­en afgestoten. De huidi­ge win­st­gevend­heid van de fir­ma is er vol­gens haar vooral aan te danken omdat ze focusseert op wat ze core-cus­tomers’ noemt, nl. dok­ters, advo­cat­en en accountants. 

Ze heeft twee kinderen waar­voor ze naar eigen zeggen alle dagen plaats maakt in haar agenda. 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets
30 jan­u­ari 2007.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en finan­ciële berichten.
Reac­ties kunt u sturen naar: jan@​usmarkets.​nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.