...

NEDERLAND BLAAST DE EURO OP

11 mei 2013, 10:29 | Robert Broncel | leestijd: 7 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Dit­maal geen col­umn van eigen hand maar een ver­tal­ing van een artikel uit het pop­u­laire Mar­ket Watch van 8 dez­er van de hand van Matthew Lynn, finan­cieel journalist.


Met deze opzichtige” titel zet hij ons land neer als in schulden gedrenkt en steeds dieper in een recessie wegzakkend.

Hij lei­dt dit artikel in met vra­gen als: welk euroland het diepst in de schuld zit? Is dat het ver­foei­de Grieken­land met de genereuze staat­spen­sioe­nen? De Cypri­oten met hun banken uit­puilend van Rus­sisch vluchtkap­i­taal? De door de recessie hard getrof­fen Span­jaar­den of de boom-and-bust Ieren? Lynn komt tot de con­clusie dat het om de nuchtere en betrouw­bare Hol­lan­ders gaat!

Als argu­ment voert hij aan dat het con­sumentenkredi­et (vooral hypotheken) een slordi­ge 250% van het beschik­bare inkomen omvat. Zie het staat­je hieron­der ter vergelijk­ing. In dat kad­er kan ons land tot één van de groot­ste schulden­naties ter wereld wor­den gerekend.

Tot dusver heeft de euro­cri­sis alleen de per­ifere naties (PIIGS) ger­aakt. Ned­er­land behoort tot de found­ing mem­bers van de EU en geldt tevens als meest pro-EU. Het land gold ook als één van de meest ent­hou­si­aste voorvechters van de een­hei­dsmunt. Immers, met haar export georiën­teerde economie en diverse suc­cesvolle multi­na­tion­als had het land veel te win­nen”. Maar ongelukkiger­wi­js ver­valt het in een depress­ing­ly bek­end script. Het land heeft zich op dezelfde wijze opge­blazen als Ier­land, Grieken­land en Por­tu­gal – zij het in een ver­traagd tempo”.

Lynn gaat verder met: De lage rente bedoeld om de Duitse economie te bevorderen en een berg aan goed­koop kap­i­taal hebben aangezet tot een prop­er­ty boom gepaard met een schuld­ex­plosie. Vanaf de lancer­ing van de een­hei­dsmunt dubbelden de huizen­pri­jzen, als gevolg waar­van de vast­goed­markt één van de meest ver­hitte ter wereld werd”.

Intussen heeft de wal het schip gekeerd. De huizen­pri­jzen vallen nu even snel terug als in Flori­da toen ook daar de markt crashte. De pri­jzen liggen thans 16,6% bene­den het hoogtepunt in 2008. De Ned­er­landse make­laarsv­erenig­ing verwacht voor dit jaar nog een dal­ing van 7%”.

Als gevolg van een en ander zakken the Dutch steeds verder in het schulden­tij”. Lynn maakt zich grote zorg over de €650 mil­jard die aan hypotheekschuld bij de banken uit­staat die de waarde van het onderliggende vast­goed steeds verder zien ver­damp­en. Hij merkt daar­bij op dat als de vast­goed­markt instort dit door­gaans ook gevol­gen heeft voor s lands finan­ciën als zodanig.

De cred­it rat­ing agen­cies (voor wat hun oordeel über­haupt nog waard is, RB) vol­gen de sit­u­atie op de voet. Eén ervan, Fitch, heeft in feb­ru­ari j.l. al wat aan de triple‑A sta­tus gekn­abbeld. Als moti­vatie gold de dal­ende vast­goed­markt, sti­j­gende over­hei­dss­chuld en twi­jfel over de houd­baarheid van het banken­sys­teem – de zelfde giftige cock­tail van andere door de cri­sis getrof­fen euro­zone naties. Daar­bij is de werk­loosheid geste­gen tot een two-decade high (ik denk dat dit een three decade high moet zijn, terug­gaande tot de jaren 80). Alleen in maart j.l. steeg de werk­loosheid al van 7,7% naar 8,1%, zelfs sneller dan in Cyprus. Het IMF voor­spelt een dal­ing van de groei met 0,5% maar dat zou nog wel eens te opti­mistisch kun­nen zijn”.

Ondanks de opgelegde bezuinig­ings­maa­trege­len bli­jft de regering de teko­r­ten­doel­stellin­gen mis­sen (dit mede als gevolg van de over­name van SNS bank, RB). Zoals andere euro­zone lan­den lijkt het land op te gaan in een vicieuze cirkel van sti­j­gende werk­loosheid en dal­ende belastinginkom­sten die tot nieuwe bezuinigin­gen en daar­door nog meer werk­loosheid lei­den. Een­maal op dat tra­ject is het lastig om daar weer uit te komen, zek­er als dat bin­nen het blok van de euro plaats vindt”.

Tot dusver was Ned­er­land de trouw­ste bondgenoot van Duit­s­land als het om bezuinigin­gen ging om de munt­prob­le­men op te lossen. Maar naar­mate de achteruit­gang voort­du­urt, zal het draagvlak voor een ein­de­loos dieet van besnoei­in­gen en bezuinigin­gen in een voort­woek­erende recessie, steeds meer verdampen”.

Tot dusver kon­den de prob­le­men in de per­ifere lan­den wor­den afgedaan als een acci­dent rather than as expos­ing sys­temic flaws in the way the cur­ren­cy was put togeth­er “ (meer een toe­val­ligheid dan opge­hangen aan sys­teemzwak­te). Hij gaat dan verder met de Grieken gaven teveel geld uit, de Ieren lieten hun vast­goed­markt uit de hand lopen en de Ital­ia­nen waren van oud­sh­er al in schuld gedrenkt maar dat kan niet als excu­us voor Ned­er­land gelden. Immers, het vold­eed aan alle regels”.

Van begin af was duidelijk dat de euro­cri­sis haar ter­mi­nale fase zou bereiken when it reached the core (zodra het prob­leem zich in het hart van de zone zou neste­len). Vele anal­is­ten meen­den dat Frankrijk deze rol zou opeisen. Hoewel dit land bepaald niet aan een gebrek aan prob­le­men lei­dt en alles doet om de economie min­der con­cur­rerend te mak­en, is het nog steeds een ver­mo­gend land. De schulden mogen groot zijn maar ze zijn tot dusver nog niet zo onbe­heers­baar gewor­den dat de sta­biliteit van het banken­wezen wordt aangetast”.

Ned­er­land begint dat sta­di­um nu wel te bereiken. Het kan nog een jaar duren, miss­chien twee maar de achteruit­gang begint in een ver­snelling te komen, ter­wi­jl het finan­ciële draagvlak per dag aan sta­biliteit ver­li­est. Hij sluit af met in fact, Hol­land will be the core coun­try that goes but first – and that will be a cri­sis too far for the euro” (Hol­land is het kern­land dat wellicht het eerste omvalt – en dat zal voor de euro een cri­sis te veel zijn).

Mijn com­men­taar: afgezien van de vraag of je het met de inhoud en de teneur eens bent, wordt dit artikel wel wereld­wi­jd door de finan­ciële incrowd gelezen en dat op zich werpt al een negatieve schaduw over de geloofwaardigheid van het regeringsbeleid.

Voorts ver­gat” Lynn te mem­o­r­eren dat de spaar­quote mid­dels beleg­gin­gen (verzek­er­ing- en pen­sioen­fond­sen) nage­noeg even groot is als de totaal uit­staande schuld. Zou je deze spaar­som aan­wen­den om de hypotheekschuld in te lossen dan zou het schuld­prob­leem met één veeg opgelost zijn. Dit zal even­wel niet gebeuren. Sterk­er, blijkens de betere beurzen lat­en de meeste pen­sioen­fond­sen de gevaren­zone weer achter zich. Het gevaar schuilt in de door QE gedreven beurs die niet langer door economis­che groei wor­den aanges­tu­urd. Zolang men in het QE sprook­je bli­jft geloven kan de beurs­groei nog wel een tijd­je aan­houden. Miss­chien dat de dal­ing in de huizen­markt als gevolg van de lage rente en de oplopende huren zelfs afneemt. Echter, zodra deze bubbel alsmede die van de oblig­aties wordt doorgeprikt, begint pas echt de dag van de grote afrekening.

Moet je dan nu juist al je aan­de­len verkopen? Stel­lig niet, maar maak gebruik van deze euforie doch plaats wel een stop-loss van 20% onder de sti­j­gende koer­sniveaus zodat je nooit méér geld kunt kwijtraken. 

Robert Bron­cel
Voor US Markets 


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.