Ieder jaar wordt aan de hand van een selectie van 125 landen een lijst bekendgemaakt van de score van deze landen op het gebied van de competitiviteit. Dit jaar treffen we Nederland aan bij de top 10. België moet tevreden zijn met een 20ste plaats. We bekijken welke aspecten onderzocht werden en wie de hoogste en laagste scores haalden van die 125.
Nederland bij 10 competitiefste landen
De lijstenspecialist Forbes heeft onlangs de resultaten van een onderzoek van het World Economic Forum (WEF) bekendgemaakt. Het WEF maakt jaarlijks een lijst op van de landen die het beste en het slechtste scoren op gebied van competitiviteit. En hierbij stellen we vast, dat Nederland het koppeloton van de 10 sterkste landen heeft vervoegd: in 2005 nog op de 11de plaats, nu op de 9de plaats.
Hieronder ziet u de top 10:
De plaats in het klassement wordt toegekend aan de hand van een aantal aspecten waarvoor het land een plaats in de rangorde krijgt toegekend. In totaal werden 125 landen, zowel geïndustrialiseerde als groeilanden, betrokken in het onderzoek, zodat bij voorbeeld Nederland op de 7de plaats staat van 125 op gebied van zakendoen.
De grote winnaar van dit jaar is Zwitserland. Vorig jaar nog stond deze Alpenstaat op de 4de plaats. Het is ook de eerste keer dat Zwitserland op het ereschavotje staat. De stevige structuur van de instellingen, de excellente infrastructuur, de efficiënte bewerking van de marketen en het hoge technologische niveau werden het meest geapprecieerd door het WEF. Wetenschappelijk onderzoek wordt van staatswege stevig gesteund en ook de firma’s spenderen een groot deel van hun winsten aan research en ontwikkeling en bescherming van de intellectuele eigendom.
Verder vinden we in de kopgroep 3 Scandinavische landen. De 2de plaats van Finland is dezelfde gebleven sinds vorig jaar, maar Zweden is geklommen van de 7de naar de 3de plaats en heeft daardoor Denemarken 1 plaats lager geduwd. Singapore was eveneens in 2005 de nummer 5. Maar de VS waren in 2005 de nummer 1 en nu tuimelen ze 5 plaatsen lager. Het waren budgettaire problemen en handelstekorten die het land van Uncle Sam van zijn sokkel hebben doen vallen. Japan klom van 10 in 2005 naar 7 dit jaar, terwijl Duitsland 2 plaatsen terugviel van de 6de naar de 8de positie.
Nederland maakte een opgemerkte entree bij de top 10 en verdrong het VK van zijn plaats van vorig jaar.
Op de plaatsen 11 tot en met 25 vinden we: Hong Kong, Noorwegen, Taiwan, IJsland, Israël, Canada, Oostenrijk, Frankrijk, Australië, België, Ierland, Luxemburg, Nieuw Zeeland, Zuid-Korea en Estland.
België bekleedt weliswaar een 20ste plaats, maar scoort beter tot veel beter dan de nummer 1 Zwitserland op gebied van gezondheidszorg en onderwijs.
Opmerkelijk is dat het recente EU-lid Estland een 25ste plaats heeft veroverd, stukken beter dan Big Brother Rusland, vorig jaar nog nummer 53, nu nummer 62.
De gedoodverfde groei-economie China viel van de 48ste naar de 54ste plaats. India deed het beter, want het klom van nummer 45 naar nummer 43.
Laten we ven kijken naar de ‘flop 10’, te weten de minst competitieve landen.
Deze 10 bevinden zich alle in Afrika, met uitzondering van Oost-Timor. In deze landen treft men heel dikwijls corrupte regeringen aan en/of werden of worden ze getroffen door binnenlandse onlusten, zelfs oorlogen. Het geld dat via internationale organisaties voor deze economieën bestemd is, bereikt zelden de bestemming. Mensenrechten betekenen er niet veel en de persoonlijke meningsuiting is aan banden gelegd. Zulk klimaat is niet geschikt voor zakendoen en niet leiden tot competitiviteit op wereldvlak.
Als we de lijst aanvullen met de overige van de 25 minst competitieve landen dan vinden we op de 101ste tot en met de 115de plaatsen: Nigeria, Gambia, Cambodja, Tanzania, Benin, Paraguay, Kirgizische Republiek, Kameroen, Madagaskar, Nepal, Guyana, Lesotho, Uganda, Mauritanië en Zambia. Ook hier is Afrika spijtig genoeg sterk vertegenwoordigd. We vinden ook Aziatische landen terug (Cambodja, Kirgizische Republiek en Nepal) en twee in Zuid-Amerika (Paraguay en Guyana).
Er is werk aan de winkel, zowel voor de koplopers om hun plaats te behouden of te verbeteren als voor de staart van het peloton om los te geraken van die ongunstige posities.
We hopen dat Nederland in alle geval bij de eerste 10 blijft en dat België een beter plaatsje kan opzoeken tegen volgend jaar.
Jan Van Besauw
Columnist voor US Markets
8 oktober 2006.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets columns en andere artikelen en tevens financiële berichten.
[email protected]
Reacties kunt u sturen naar: