De afgelopen jaren komt er beetje bij beetje meer informatie naar buiten over nano-technologie. Nieuwe concepten en ontwikkelingen worden besproken op websites en in wetenschappelijke artikelen. Dit trekt de aandacht van investeerders die wel van een risico houden.
“Think big by getting into smaller and smaller things”
De afgelopen jaren komt er beetje bij beetje meer informatie naar buiten over nano-technologie. Nieuwe concepten en ontwikkelingen worden besproken op websites en in wetenschappelijke artikelen. Dit trekt de aandacht van investeerders die wel van een risico houden. Sommige van hen zien het als het nieuwe ‘walhalla’, waar anderen de angst van ‘dot-com-achtige nachtmerries’ weer op de loer zien liggen. Echter, er zijn maar weinig beursgenoteerde bedrijven actief in deze sector en de vraag is dus of er niet teveel geld geïnvesteerd wordt binnen een te krappe markt. Momenteel is er nog geen echte doorbraak in de nano-sector, maar zien we voornamelijk incrementele veranderingen aan bestaande producten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld waterafstotende stoffen en kras vrije verf. De commercialisering laat momenteel nog op zich wachten en de sector bevindt zich nog in een ‘lab-fase’. Binnen dit artikel wordt dieper ingegaan op wat nano-technologie voor u, als investeerder, kan betekenen. We kijken of er mogelijkheden zijn om te profiteren van de miljarden markt zoals door vele analisten genoemd. Onderstaande grafiek geeft een schets van de verwachtingen in deze sector voor de komende jaren.
Even ter verduidelijking, nano-technologie houdt zich bezig met de toepasbaarheid van materialen en apparaten op minuscule schaal (1 nanometer = 1 miljardste meter, een menselijke haar is ongeveer 10.000 nanometers breed). Nano technologie staat niet op zichzelf, het is een toepassing die door allerlei sectoren ingezet wordt. Bedrijven als IBM, Intel en andere technologie bedrijven gebruiken het in hun eindproducten, zo ook de olie- biotechnologie- en andere industrieën maken er gebruik van.
Met de onderstaande grafiek wil ik nogmaals duidelijk maken dat deze technologie nog in de kinderschoenen staat. Als we de nano-tech sector plaatsen naast andere sectoren en hun historische adoptie niveau zien we dat we nog een lange weg te gaan hebben. Dit neemt niet weg dat u nu al een stap voorsprong op de rest kunt hebben door te kijken naar mooie kansen in deze sector, neem daarbij natuurlijk wel in ogenschouw dat u een lange adem moet hebben en de rit erg volatiel kan worden.
Het is binnen deze sector net zoals het gaat in de medische sector, er zijn enorm veel startups, maar slechts een klein percentage hiervan wordt uiteindelijk succesvol (startups binnen de medische sector gaan vaak allianties/partnerships aan met grote Medical Firms als Pfizer (Nasdaq: PFE), Merck & Co (Nasdaq: MRK) en Johnson & Johnson (Nasdaq: JNJ) en worden bij succes uitgekocht).
Samenwerking & Commercialisering
Nano-technlogie bedrijven vergroten hun kans van slagen als ze opereren binnen de zogenoemde triple helix, de samenwerking tussen (1)bedrijven, (2)overheden/non profit en (3) onderwijsinstellingen/wetenschap. Kennisdeling is heel belangrijk, wanneer nano-technologie bedrijven zich clusteren wordt samenwerking juist bevordert en profiteren bedrijven onderling van algehele kennis binnen de sector. Op haar beurt versoepelt dit ook weer de commercialisering van het proces. Daar komt ook nog eens bij kijken dat dergelijke clusters investeerders aantrekken, met name Venture Capitalists, dat brengt mij bij het volgende: een mogelijke strategie om in de sector te stappen.
Invest with the investors
Onder het motto: “If you can’t beat them, join them” bespreek ik een optie om in deze sector te kunnen profiteren. Een investeringsvehicle, Harris & Harris Group (Nasdaq: TINY) genaamd, opereert als een Venture Capital (VC) bedrijf met de nadruk op startups in de nano-technologie sector. De voordelen van investeren d.m.v. een dergelijke constructie:
- VC board heeft ervaring met de sector en kan op basis van cumulatieve informatie rationele keuze maken v.w.b. investeringen. Naast financiële steun geeft een VC vaak strategisch advies en is betrokken in de bedrijfsvoering.
- Spreiding: doordat deze VC meerdere startups onder haar vleugels heeft (> 30) is het risico aanzienlijk kleiner dan wanneer u ervoor opteert om in één beursgenoteerd bedrijf te investeren
- Aantrekken resources: de board kan door haar netwerk/ervaring de juiste resources betrekken in de aanvulling op de bedrijfsvoering van de startup. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het werven van top-level management en personeel.
- Perceptie: ‘de markt’ heeft de perceptie dat ‘VC-backed’ companies beter in staat zijn zwaktes en gevaren in te schatten en op te lossen en krijgen hierdoor meer steun uit diverse omgevingsfactoren (denk bijv. aan verkrijgen van subsidies t.o.v. andere startups).
- Lange termijn focus: VC’s zijn vaak niet uit op korte termijn successen, maar azen op een solide strategie die lange termijn resultaten oplevert. Ze zijn meer toegewijd en hebben niet alleen interesse in financiële belangen. Overigens is het vaak juridisch zo geregeld dat de VC bij een IPO (beursgang) niet direct kan uitstappen. Hierdoor zou u, als indirecte aandeelhouder via de VC, profiteren van marktresultaten zolang de VC aandeelhouder blijft na de IPO.
Zoals is gebleken is dit een markt met veel potentie, de groei zal exponentieel zijn de komende jaren (en wellicht decennia). U, als investeerder, kunt hiervan profiteren. Daarbij is duidelijk dat dit een lange termijn belegging moet zijn waarbij u veel risico kunt lopen. Door gebruik te maken van de besproken VC beperkt u de risico’s en vergroot u uw kansen op succes dankzij de besproken voordelen. Wilt u in deze sector stappen raad ik u aan dit te doen via een dergelijke constructie of een investeringsfonds. Individuele fondsen nemen relatief gezien teveel risico’s met zich mee en zijn daarom af te raden.
Tobit van Dijk
US Markets
Disclaimer: De auteur van dit artikel heeft op het moment van schrijven geen posities in bedrijven in deze sector en is niet van plan dit binnen 72 uur te doen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, handel altijd vanuit uw eigen overweging.