...

NADEREND NOODWEER

28 februari 2009, 17:29 | US Markets Redactie | leestijd: 13 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Een nieuwe inter­es­sante col­umn van Robert, hij ziet NOOD­WEER aankomen op de finan­ciële mark­ten … Kan het dan nog erg­er? … Ja zo blijkt, we houden ons maar beter vast zo te zien …

NADEREND NOOD­WEER

Waan­den de win­ter­sporters zich dit jaar in een euforische sprook­jeswereld, dat deden de beleg­gers op Wall Street ook na een enkel woord van bailout Ben. Bij het terz­i­jde schuiv­en van alle mit­sen en maren zou het in de tweede helft van dit jaar weer beter kun­nen gaan met een verder her­s­tel in 2010! Bankna­tion­al­isaties zouden vol­gens BB niet nodig zijn. Obama’s uit­sprak­en vie­len in dezelfde euforie. Da’s alle­maal mooi maar waar haal je het her­s­tel van de finan­ciële mark­ten van­daan, laat staan groei? Vooral­snog dienen we alle cijfers flink neer­waarts bij te stellen. Een posi­tieve beursstem­ming (bearv mar­ket ral­ly) is karak­ter­istiek en een vast onderdeel van de neer­gaande lijn. Sprook­jes duren meestal maar kort. 

Politi­ci en cen­trale bankiers zijn niet inge­hu­urd voor het uit­bren­gen van slecht nieuws maar voor de cos­metis­che make-up van hoop. Buiten­staan­ders zoals voor­ma­lig Fed pres­i­dent Paul Vol­ck­er (thans con­sul­tant van Oba­ma) en George Soros (Quan­tum Fund en raider van het Britse pond) geven dik­wi­jls een real­is­tis­ch­er beeld. Tij­dens een din­er op de Colum­bia Uni­ver­siteit sprak­en zij respec­tievelijk van de snel­ste economis­che neer­gang aller tij­den en het fal­ende en desin­te­gr­erende inter­na­tionale finan­ciële sys­teem. Kor­tom, alle hens aan dek!

Directe dreigin­gen

  • verder instor­tende beurzen richt­ing een mogelijke halver­ing van de huidi­ge niveau’s alsmede het risi­co van tussen­ti­jdse sluitingen 
  • verder instor­tende banken: nationalisaties 
  • ket­tin­gre­ac­tie van bedri­jfs­fail­lisse­menten van groot en klein; er moet de komende drie jaar voor meer dan 200 mil­jard dol­lar wor­den geherfinancierd 
  • gezien de sta­tus van hun porte­feuilles over­name van verzekeringsmaatschappijen 
  • de val van langer (dan 3 maan­den) lopende (staats)obligaties
  • stat­en en ste­den die niet langer aan hun finan­ciële ver­plichtin­gen kun­nen voldoen 
  • bevriez­ing van de kredi­et­mark­ten bij een tem­per­atu­ur die steeds verder onder nul daalt 
  • verdere dal­ing vast­goed­pri­jzen en sterk oplopende hypotheekschulden 
  • ver­arm­ing met een totaal opdro­gend vertrouwen als voor­lop­ig eindpunt. 

Met de val van Lehman Broth­ers in sep­tem­ber vorig jaar zijn eigen­lijk alle finan­ciële mark­ten en insti­tuten in een ons­tu­it­bare vri­je val ger­aakt. In weer­wil van de cen­trale banken, de Bank of Inter­na­tion­al Set­tle­ments (B.I.S.) in Basel, het IMF, de Wereld­bank, de toezichthoud­ers zoals de Amerikaanse Secu­ri­ties and Exchange Com­mis­sion en de cred­it rat­ing bureaus (Stan­dard & Poor, Moody’s) zijn we anno 2009 in de zwaarste sys­teem­cri­sis aller tij­den beland. Dat is de kei­harde realiteit maar wie zegt dat zo luid? Het woord recessie valt her­haaldelijk maar dan hebben we het slechts over een korte con­junc­turele terugslag. 

Oorza­k­en bekend
Sinds het einde van de kop­pel­ing tussen de dol­lar en het goud kon­den de VS in de gehele wereld onge­lim­i­teerd op de pof lev­en en boven­di­en hun knap ver­pak­te trash schulden dumpen. Het is wel­haast ondenkbaar en onvoorstel­baar dat alle betrokken par­ti­jen wereld­wi­jd – vooral de kop­ers – hun han­den aan deze fnuik­ende finan­ciële kuiper­i­jen hebben gebrand. Begri­jpelijk of niet, de rat­ing deed de navraag ver­stom­men, ofschoon het toch om geld van anderen ging. 

Met zijn uit­spraak papiergeld zoekt alti­jd z’n intrin­sieke waarde = nul’ wist de ver­maarde Franse schri­jver en dichter Voltaire in de 18e eeuw al dat papi­er op goed moment tot non-valeur lei­dt. Het kap­i­tal­isme heeft in het verleden nooit anders dan papieren crises lat­en zien. Dat was bij­na een eeuw gele­den al bij Stal­in doorge­dron­gen. Hij meende dat het papieren’ kap­i­tal­isme vanzelf zou afster­ven. De econoom Kon­drati­eff bleek even­wel tegendraads!

VS
Ondanks alle finan­ciële injec­ties is er waar ook ter wereld nog op geen enkel ter­rein ook maar enige vooruit­gang geboekt. Intussen is er al ruim 30.000 mil­jard dol­lar door het put­je gestroomd. De Amerikaanse economie gaf in het laat­ste kwartaal van vorig jaar een krimp van 6,2% te zien en voor dit kwartaal ligt er al een cijfer van min 8,4% in de maak’. Even­min kon het pri­jsver­val in de huizen­markt wor­den gestopt of zijn de banken weer naar behoren gaan func­tioneren. Erg­er is dat de vijf groot­ste banken hun bloot­stelling aan de ver­maledi­jde cred­it default swaps (cds) moesten ophogen van 266% in het begin van 2008 tot 320% in novem­ber j.l. Ook dit pro­ces is nog lang niet ten einde!

Oba­ma doet het dik over!

  • In de 30-er jaren meende FDR het tij via de geld­pers met hon­der­den mil­jar­den dol­lars te kun­nen keren maar hij moest wacht­en tot­dat de Tweede Werel­door­log uit­brak voor­dat het een iet­sje beter werd, juist dank zij de oplev­ing van de wapenindustrie(!). 
  • In de 90-er jaren meen­den de Japanse lei­ders zelfs met een paar duizend mil­jard dol­lar een omme­keer te kun­nen bew­erk­stel­li­gen maar zien nog geen enkele ver­be­ter­ing, sterk­er met een krimp van ruim 13% op jaar­ba­sis breekt Japan alle records! 
  • Thans bij aan­vang van de 21e eeuw probeert Oba­ma in Bush’ sporen dit spel­let­je nog­maals uit. 

Heil­loze weg
Het wordt toch echt de hoog­ste tijd dat men in Wash­ing­ton en in de rest van de wereld inzi­et dat we het niet over een ordi­naire’ inci­den­tele recessie hebben maar over een fun­da­mentele struc­turele depressie, die de basis van ons huidi­ge inter­na­tionale finan­ciële sys­teem wegvreet. 

Het wordt de hoog­ste tijd dat er niet langer aan schuld­demp­ing maar aan schuld­saner­ing wordt gedaan. Het wordt de hoog­ste tijd dat een begin wordt gemaakt het vertrouwen in de finan­ciële wereld te her­stellen. Dat gaat echt niet door goed geld naar kwaad geld te bli­jven smi­jten. Het moet juist afgelopen zijn met de onge­brei­delde geld­groei die waar dan ook ter wereld op geen enkele reserve stoelt en niets bij­draagt tot een oploss­ing! We zouden eve­neens moeten leren van de kredi­et bub­bles uit het verleden en om die reden streven naar oplossin­gen die bij voorkeur de lange golf­be­weg­ing van Kon­drati­eff meren­deels zouden weten te neu­tralis­eren. Dat impliceert voor alti­jd een einde aan de ongeremde economis­che groei die we sinds de jaren 80 kenden. 

ALS GEVOLG VAN WAN­BE­TAL­ING EN FAIL­LISSE­MENTEN ZULLEN SCHULDEN AFGESCHREVEN DIENEN TE WOR­DEN; ER IS GEEN ANDERE UITWEG! OOK STAT­EN ZULLEN ZICH HIER­AAN MOETEN ONDER­W­ER­PEN DOOR HUN VAL­U­TA TE DEVAL­UEREN TEN OPZICHTE VAN HET GOUD. DIT PRO­CES IS ONGEWILD REEDS IN GANG GEZET. VAN­DAAR DE OPLOPENDE GOUD­PRI­JS ONDANKS MANIPULATIES!

Europa
Nog veel te weinig durft men in Europa serieus te kijken naar de uit­staande schulden in onze achter­tu­in’ — Oost-Europa. Naast het importeren van de Amerikaanse hypotheekel­lende hebben Europese banken aan lan­den achter het voor­ma­lige IJz­eren Gordi­jn een totaal bedrag van ruim 1.700 mil­jard dol­lar of een slordi­ge 1.300 mil­jard euro aan leni­gen uit­staan. Deze lenin­gen slaan voor het meren­deel terug op hypotheken die zijn afges­loten in Zwit­serse franken dan wel in euro’s. De valuta’s van deze lan­den zijn soms al gehalveerd. Deze hypotheken wor­den dus twee keer zo duur, ter­wi­jl de werk­loosheid peil­snel sti­jgt. De euro staat nu onder zware druk. Dit blijkt uit een con­fi­den­tiële memo van de Europese Com­missie, met de let­ter­lijke tekst: these tox­ic debts may well pose a sys­temic dan­ger to the broad­er EU bank­ing sys­tem’. Kor­tom, ook hier alle hens aan dek voor een ver­loren zaak!

Hoewel er geen land werd genoemd, blijken er meerdere lan­den betrokken te zijn w.o. ons land met alweer ING. Vooral Oost­en­rijk ver­keert in de gevaren­zone met een leninge­quiv­a­lent van 70% van het BBP of 230 mil­jard euro. Als hier­van meer dan 10% moet wor­den afgeschreven, lei­dt dit tot de instort­ing van de Oost­en­rijkse finan­ciële sec­tor. Duit­s­land heeft al op voor­hand geweigerd een vinger uit te steken. Duit­s­land hikt zelf al tegen het einde van haar mogelijkhe­den met een sterk teruglopende groei en de gevol­gen van een dreigend fail­li­et van de Hypo Bank met een uit­staande schuld van meer dan 400 mil­jard euro. Sauve qui peut! Bin­nen de Europese Unie is niet voorzien in enige hulp aan insol­vente stat­en. De kosten hier­van zouden veel hoger uitkomen dan die van het insti­tu­tion­alis­eren van de euro des­ti­jds. Dat zou vooral in een land als Duit­s­land bij­zon­der veel kwaad bloed zetten, waar de euro met tegen­zin en zon­der ref­er­en­dum werd geïntroduceerd. 

Daar­boven deelt de EU voor 74% in de totale lenin­gen­porte­feuille ad 4.900 mil­jard dol­lar uit­staande in de emerg­ing mar­kets. Europese banken blijken vijf maal zo diep in deze finan­ciële mod­der te staan dan hun zuster­banken in de VS en Japan.

Onder de huidi­ge omstandighe­den impliceert dit het feit­elijke déficit van het Europese mon­e­taire sys­teem! Er is geen Europese Fed­er­al Reserve die daarin iets kan uitricht­en. Som­mige lan­den wensen zich bin­nen hun eigen gren­zen terug te trekken, zoals Bel­gië dat de voorkeur geeft de boel maar de boel te lat­en. Als niet wordt getra­cht een red­dings­boei naar de Oos­t­eu­ropese lan­den uit te steken, zal dit de aanzet zijn tot een ongek­ende ramp met een directe over­spill naar de rest van de wereld. Als ieder land z’n eigen spoor trekt, is er van het euro-ideaal weinig meer over en wordt Maas­tricht gewoon weer de hoofd­stad van Limburg.
Mogelijk­er­wi­js luidt deze ontwik­kel­ing al de mon­di­ale BIG BANG in.

Aziè
Naar alle waarschi­jn­lijkheid zullen we ons oog moeten richt­en op het con­ti­nent dat nu nog zo sterk afhanke­lijk is van export naar het west­en. Japan heeft haar BBP al twee maal beleend en heeft zichzelf hier­mee goed­deels gediskwal­i­ficeerd. De meeste Azi­atis­che lan­den ken­nen dit prob­leem niet en zwem­men ook in dol­lars voor wat die waard zijn. Je mag hopen dat een land als Chi­na met haar finan­ciële en al dan niet geac­quireerde grond­stof­fen­re­serves weet te over­leven en op ter­mi­jn de rest van de wereld op sleep­touw weet te nemen, zoals de VS dat na WO II deed. De Chi­nese banken ver­to­nen een gezonde bal­ans en een snel sti­j­gende leen­ca­paciteit en dat is goed nieuws!

Intussen eist Chi­na voor een bedrag van 682 mil­jard dol­lar aan Amerikaanse garanties, die niet verder mogen eroderen’ als gevolg van reck­less spend­ing of in goed Ned­er­lands: wan­beleid! Er wor­den door het Chi­nese min­is­terie van Finan­ciën grote vraagtekens geplaatst achter de mid­del­lange en lan­gere ter­mi­jn risico´s.

China´s groot­ste vraagteken staat achter Obama´s stim­u­ler­ing­spro­gram­ma. Indi­en de Fed onge­brei­deld dol­lars bli­jft bij­drukken om de teko­rten op te van­gen, zal dit een verdere dal­ing van de dol­lar niet kun­nen tegen­houden. Er wordt in Chi­na steeds meer gehamerd op een meer gedi­ver­si­ficeerd reserve­beleid. Buiten grond­stof­fen w.o. het edel­metaal zijn er echter maar weinig alter­natieven beschikbaar. 

Posi­tief voor Azië is ook dat de denk­cul­tu­ur niet zo zeer gericht is op ad hoc oplossin­gen maar veeleer focust op con­tin­uïteit op de lan­gere ter­mi­jn. Boven­di­en vormt het groeps­denken de basis­cul­tu­ur, ongeacht de aard van het col­lec­tief. Iedereen wenst daarin een schakel te zijn. Er is daar veel min­der sprake van indi­vid­u­alis­er­ing en meer van een col­lec­tieve aan­pak. Dat zie je al terug bin­nen de fam­i­liekring, logisch bij het ont­breken van een soci­aal vangnet.

Nood­lot­tig perspectief
Elk land begint thans z’n knopen te tellen met de vraag hoe deze pijn­lijke peri­ode zo min mogelijk geschon­den door te komen’. Kri­j­gen we een sti­j­gende deflatie (pri­jzen dalen) of een sti­j­gende inflatie (pri­jzen sti­j­gen). Eén ding staat vast: in bei­de scenario’s loopt onze koop­kracht terug, ook al lijkt dat in het huidi­ge deflatiebestek juist mee te vallen. Deflatie betekent een verdere verzwar­ing van de schulden­berg, die al niet meer te tors­en valt. Inflatie zet de omge­keerde beweg­ing in gang en zou als een alter­natief’ voor schuld­saner­ing kun­nen wor­den gezien. Dit laat­ste sce­nario lijkt op goed moment voor politi­ci nog het meest aantrekke­lijk’, omdat de ver­arm­ing dan niet als een steen uit de lucht komt vallen. Immers, we willen onze ver­wor­ven­heden en wel­vaart toch niet zo maar opgeven? De sociale gevol­gen zullen dan onbe­heers­baar worden. 

Enige uitweg
Van oud­sh­er is er alti­jd al sprake geweest van een hang naar het edel­metaal, vooral in tij­den van onzek­er­heid. Nu er sprake is van een sys­teem­cri­sis is de vraag nog nooit zo groot geweest. Dus zou je mogen verwacht­en dat een en ander zich ver­taalt in een aanzien­lijk hogere goud­pri­js. Die illusie wordt de Amerikaanse (nog dom­i­nante) markt ont­nomen als gevolg van de van bove­naf opgelegde manip­u­latie op de COMEX (futures­markt) in New York. In nage­noeg alle andere valuta’s – ook de euro – blijkt het goud intussen nieuwe hoogtepun­ten te zetten. 

Een andere gedachte is om à la Roo­sevelt het goud van staatswege opnieuw te con­fiskeren. Hier­mee zou het fail­li­et van het cen­trale banken­beleid en het sys­teem van de vri­je mark­te­conomie volledig wor­den onder­streept. Boven­di­en zouden dan alle goud­mi­j­nen gena­tion­aliseerd moeten wor­den. Gezien de ges­ig­naleerde onbe­trouw­baarheid van het func­tioneren van de cen­trale banken zou aan deze gele­galiseerde dief­stal natu­urlijk op geen enkele wijze gevolg moeten wor­den gegeven. 

Door alle eeuwen heeft het edel­metaal koop­kracht­be­houd gebo­den en daarmee tevens beste­d­ingscapaciteit. Door toeëi­gen­ing door de staat verzwak je de economie nog meer! Boven­di­en wordt hier­mee de ontwik­kel­ing gecreëerd dat elk grond­stof­fen­land de eigen bodem­schat­ten gaat bescher­men. Immers, die kun­nen niet wor­den aange­maakt noch nagemaakt! 

Robert Bron­cel
US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.