...

Na Griekenland komt...

28 april 2010, 18:28 | Dick van Antwerpen | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Begin van de week dacht ik er over na om een stuk over Por­tu­gal te schri­jven, omdat in mijn ogen na Grieken­land dit het vol­gende land is dat in de prob­le­men komt. Toe­val­lig genoeg werd gis­ter de rat­ing van Por­tu­gal met 2 stap­pen naar bene­den bijgesteld naar A-.


Naast de hoge CDS spreads van Grieken­land (760bps), sti­j­gen ook die van Por­tu­gal flink (gis­ter ste­gen deze met 12% tot 350bps). Dit houdt natu­urlijk in dat het land als min­der solv­abel wordt gezien, want de verkez­er­ing­spremie (=CDS) gaat omhoog. Dit zien we ook terug in de rente die Por­tu­gal moet betal­en op de staat­soblig­aties. De rente op 10 jaars staat­soblig­atie steeg gis­ter naar rond de 5.7%

De oorza­ak ligt in de economis­che boom” voor­dat Por­tu­gal mee ging doen met de Euro. In het IMF report van jan­u­ari dit jaar (zie link onder­aan het artikel) is te lezen dat: The large fis­cal and exter­nal imbal­ances that arose from the boom in the run-up to adop­tion of the euro have not been unwound, result­ing in the econ­o­my becom­ing heav­i­ly indebt­ed and grow­ing bank­ing sys­tem vul­ner­a­bil­i­ties. The longer the imbal­ance per­sists, the greater the risk the adjust­ment will be sud­den and dis­rup­tive.” Dit zorgde er ook voor dat toen Por­tu­gal toe­trad de des­ti­jdse val­u­ta overge­waardeerd was, wat dus voor een slechte con­curen­tieposi­tie zorgde (de Euro kan Por­tu­gal natu­urlijk zelf niet deval­ueren, één van de grote nade­len van de Euro). Dit was hele­maal het geval toen de burst” kwam na de economis­che boom”. De han­dels­bal­ans is dan ook negatief, en wel met 10% van het BNP.

Ondanks dat de pub­lic debt in Por­tu­gal een stuk lager is (rond de 80%) dan die van Grieken­land (rond de 120%), is juist de pri­vate debt in Por­tu­gal het groot­ste prob­leem. Deze is namelijk rond de 240% (Grieken­land 120%) De totale schulden van Por­tu­gal zijn dus boven de 300%! Rente­be­talin­gen op de buiten­landse schuld bedra­gen dit jaar dan ook rond de 8% van het BNP. Daar­naast ligt het over­hei­ds teko­rt voor dit jaar rond 11%. Iro­nisch genoeg moet Por­tu­gal daar­naast ook nog mee­be­tal­en met het red­ding­spro­gram­ma van Grieken­land, een slordi­ge 775 miljoen euro.

De schulden wor­den dus alleen maar grot­er, en het is vol­gens mij een kweste van tijd voor­dat ook Por­tu­gal bij het IMF en/​of de Europe­se­U­nie aan­klopt. Nouriel Roubi­ni zei ook al dat het mogelijk is dat Por­tu­gal uit de Euro wordt gezet. Daar­naast Ex-IMF hoofd econoom Simon John­son zei zelfs dat Por­tu­gal on the verge of bank­rupt­cy” is.

Zie meer info over de PIGS via het IMF report van Jan­u­ari: http://​www​.imf​.org/​e​x​t​e​r​n​a​l​/​p​u​b​s​/​f​t​/​s​c​r​/​2010​/​c​r​1018.pdf. De grafieken lat­en ook duidelijk zien hoe slecht Por­tu­gal er voor staat.

Dick van Antwer­pen (www​.van​-antwer​pen​.com)
voor USMar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.