...

Mr. Dollar geknipt of geschoren?

15 oktober 2007, 20:11 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Gan­nTrad­er is negatief over de dol­lar, dat is al lange tijd bek­end. Het pro­ces van een dal­ende dol­lar lijkt niet meer te stop­pen en dreigt de komende jaren te ver­snellen. Tijd voor een hernieuwde Goud­stan­daard of toch maar liev­er de Yuan stan­daard?

Gan­nTrad­er is negatief over de dol­lar, dat is al lange tijd bek­end. Maar als ik u nog nog niet genoeg bewi­jskracht heb geleverd is het miss­chien ver­standig om onder­staande visie van de Amerikaanse zak­en­bank Mer­rill Lynch te lezen.

Mer­rill Lynch vergelijkt de huidi­ge dol­lar­si­t­u­atie met het verd­wi­j­nen van de goud­stan­daard en passen die evo­lu­tie toe op de dol­lar. Op 15 augus­tus 1971 wer­den de ban­den tussen de grote wereld­munten en grond­stof­fen zoals goud doorgeknipt. 

De cen­trale banken ver­laag­den even­wel slechts traag het aan­deel van het goud in hun reserves. Het hele pro­ces ver­liep in fas­es, en deze fas­es stem­men mogelijk overeen met wat de dol­lar te wacht­en staat. 
1) Fase één: de cen­trale banken ontken­nen dat het pro­ces bezig is. Enkele jaren gele­den zei­den de cen­trale bankiers dat zij niet toe zijn aan diver­si­fi­catie. Nu prat­en vele cen­trale banken over de mogelijkheid van diver­si­fi­catie en tonen zij de wens dit ook te doen. 
2) Fase twee is die van de tamelijk passieve diver­si­fi­catie. De cen­trale banken verkopen bestaande dol­lare­serves niet maar kopen ook niet meer zoveel dol­lars als vroeger. Gelet op de financier­ings­be­hoeften van de VS is dit al genoeg voor neer­waartse druk op de dollar. 
3) De laat­ste fase bestaat uit het actief diver­si­fiëren. Bestaande reserves wor­den omgezet in andere deviezen. Gelet op de grote dol­lar­voor­raden in de cen­trale banken kan er dan een scherpe pri­js­druk op gang komen. Zodra één cen­trale bank verkoopt, moeten andere rea­geren, want er is een duidelijk voordeel om de eerste te zijn die het pro­ces start, cen­trale bankiers die lat­er komen, zullen al tegen aanzien­lijk lagere koersen moeten verkopen. 

De cen­trale bankiers zijn natu­urlijk ook niet gedi­end van een mon­e­taire cri­sis, die ook de economie zou dreigen te ontwricht­en. Voor het goud werd in 1999 nog de Wash­ing­ton Gold Agree­ment afge­spro­ken, om de diver­si­fi­catie uit het goud ordelijk te lat­en ver­lopen. Een dergelijke overeenkomst is ook denkbaar voor de dol­lar, maar het bli­jft een moeil­ijke aan­gele­gen­heid. Ook al omdat nogal wat poli­tiek gevoelige lan­den grote dol­lare­serves hebben, zoals Saoe­di-Ara­bië en China. 

De diver­si­fi­catie uit het goud nam ongeveer 20 jaar in beslag, voor de dol­lar kan het vol­gens Mer­rill Lynch mogelijk 5 tot 10 jaar duren. 

Gan­nTrad­er: De dol­lar maak­te de afgelopen decen­nia 2 belan­grijke top­pen namelijk in 1985 en 2001. Uit­gaande van de Wash­ing­ton Gold Agree­ment uit 1999 is het ordelijk’verlopen in 2001 ges­tart. Als de tij­droute van Mer­rill Lynch klopt zal de dol­lar als wereld­munt uiter­lijk in 2011 verdwijnen. 

Kijken we waar de dol­lar momenteel noteert uit­gaande van de 3 fasen. Dan schat ik dat we dit jaar een begin hebben gemaakt van fase 3. Zoals ik in vorige columns al meldde gaan steeds meer lan­den in het Mid­den-Osten en Azie over tot diver­si­fi­catie van hun reserves. (Saoe­di-Ara­bie, Qatar, Viet­nam). Het pro­ces van een dal­ende dol­lar lijkt niet meer te stop­pen en dreigt de komende jaren te ver­snellen. Tijd voor een hernieuwde Goud­stan­daard of toch maar liev­er de Yuan standaard? 

Jan van Gemeren

Mr. Dol­lar geknipt of geschoren? : Infla­tion is when you pay fif­teen dol­lars for the ten-dol­lar hair­cut you used to get for five dol­lars when you had hair.” Sam Ewing .

Nieuw: Gan­nTrad­er Berek­end Beleggen

Een unieke com­bi­natie van leren beleggen met gea­vanceerde optiecon­struc­ties en over de schoud­er meek­ijken van Jan van Gemeren, een ervaren optiebe­leg­ger en voor­ma­lig vermogensbeheerder.

Gan­nTrad­er gebruikt een dynamisch optie sys­teem dat zich aan­past aan de veran­derende marktomstandigheden.

klik hier voor meer info


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.