MR. BOND EN MR. STOCK ZIJN HET EENS
De beurzen zijn wereldwijd al zes maanden bezig aan een indrukwekkende rally. Van de aandelenmarkt wordt altijd gezegd dat deze zo’n zes tot 12 maanden op de werkelijke economische ontwikkelingen vooruitloopt. Aangezien we de tekenen van een oplevende economie overal om ons heen zien lijkt dit verhaal ook deze keer te kloppen. Toch is er deze keer iets vreemds aan de hand. De meest liquide markt ter wereld – en normaal gesproken een nog betere voorspeller van de economische toekomst dan de aandelenmarkt – is de markt voor Amerikaanse staatsobligaties. Deze markt voor US Treasuries vertelt echter een heel ander verhaal. Want terwijl de aandelenbeurzen wereldwijd met ruim 50 % in waarde zijn toegenomen zijn staatsleningen maar een klein beetje opgeveerd. Gezien het nakende economische herstel zou de rentevergoeding op deze leningen toch veel hoger moeten zijn? De beide markten lijken elkaar dus tegen te spreken. Maar slechts één van de twee heeft gelijk. Wat is hier aan de hand?
Beleggers die de huidige rally op de beurzen niet vertrouwen wijzen steevast op de achterblijvende markt voor staatsobligaties. Om er steevast aan toe te voegen dat men meer vertrouwen heeft in de voorspellende kracht van de obligatiemarkt dan die van de beurs. Zo was de rente op een 10-jaars staatslening in de VS een jaar geleden 3,7 % en bedraagt deze nu 3,5 %. Deze rentedaling duidt allerminst op een naderend economisch herstel. De rente zou nu juist een stuk hoger moeten staan omdat het zicht op economisch herstel de inflatieverwachtingen doet toenemen waardoor beleggers een hogere rentevergoeding op hun belegging eisen. Er geldt op de markten een sterke consensus dat beleggers immers staatsobligaties kopen wanneer ze risico’s op de beurzen willen vermijden en op zoek zijn naar veiligheid. De nog steeds lage rentevergoeding op staatsobligaties zou duiden op weinig vertrouwen in het economisch herstel dat de aandelenmarkt juist wel voorziet.
Hier is enige nuance echter op zijn plaats. Sinds de zwartste dagen van deze crisis is de rente op 10-jaars staatsleningen wel degelijk fors gestegen. Eind vorig jaar werd er op zeker moment maar 2 % vergoedt op de 10-jaars staatsleningen. Op dat moment werd er in het geheel geen inflatie meer ingeprijsd getuige de rentevergoeding op zogenaamde TIPS, voor inflatie gecorrigeerde obligaties. Sindsdien is de rente op 10-jaars staatsleningen gestegen naar 3,5 %. Dat is niet minder dan 75 % hoger! Afgemeten aan de rente op TIPS bedraagt de inflatieverwachting momenteel weer 1,85 %. Maar er is ook nog een aanmerkelijk verschil tussen de kortlopende 3‑maands T‑Bills en de 10-jaars Treasuries. Deze staatsobligaties met een looptijd van 3 maanden – feitelijk cash – vergoeden net als een jaar geleden een rente van 0,1 %. Eind 2007 – toen de crisis nog in de kinderschoenen stond – werd op deze leningen nog 3,3 % rente vergoedt.
Beleggers hebben blijkbaar zoveel vertrouwen in de Amerikaanse overheid dat ze nog steeds genoegen nemen met een rentevergoeding van slechts 0,1 %. Naarmate de looptijd echter langer wordt neemt het vertrouwen van beleggers in de capaciteit de Amerikaanse overheid om aan zijn schulden te voldoen blijkbaar aanzienlijk af. Het renteverschil tussen 3‑maands en 10-jaars obligaties bedraagt niet minder dan 3,4 %!
Op het eerste gezicht lijkt de rentevergoeding op staatsobligaties inderdaad aan de lage kant. Maar dat is grotendeels een afspiegeling van de lage inflatieverwachtingen in de markt. Ondanks alle horrorverhalen in de media over het dreigende inflatiespook lijken de markten daar nog niet zo van overtuigd. En met een capaciteitsbezetting in de Amerikaanse economie van slechts 68 % lijkt inflatie nog niet aan de orde. Maar zoals gezegd heeft zich de afgelopen acht tot negen maanden wel degelijk een forse rentestijging voorgedaan. Hoezo, de obligatiemarkt blijft mooi liggen? En wat betreft de voorspellende kracht van de obligatiemarkt het volgende. Aan de vooravond van deze crisis was er sprake van een vlakke rentecurve. De korte en de lange rente waren aan elkaar gelijk. Dat is steevast een voorteken voor een nadere recessie. En die hebben we gekregen! Nu is de rentecurve echter enorm steil. Het verschil tussen de 3‑maands en de 10-jaars rente is intussen niet minder dan 3,4 %. Een steile rentecurve is net zozeer een voorbode voor naderend economisch herstel als een vlakke curve voor een naderende recessie. Mr. Bond en Mr. Stock spreken elkaar veel minder tegen dan op het eerste gezicht lijkt. De heren roken een sigaar en anticiperen op een economisch herstel.
Jan-willem Nijkamp
voor US Markets
![...](http://cdnx.usmarkets.nl/bbimweb/uploads/profile-images/uploads/06/08/_profileLarge/99-8cbbe8fd.png)
MR. BOND EN MR. STOCK ZIJN HET EENS
11 september 2009, 09:27
|
US Markets Redactie
| leestijd: 5 minuten
|
moeilijkheid: 9 / 12
|
De beurzen zijn wereldwijd al zes maanden bezig aan een indrukwekkende rally. Van de aandelenmarkt wordt altijd gezegd dat deze zo’n zes tot 12 maanden op de werkelijke economische ontwikkelingen vooruitloopt.