...

Moody’s in a bad mood

9 april 2009, 17:46 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Woens­dag, gehak­tdag. Zo lijken de anal­is­ten van Moody’s te denken. Ver­schei­dene banken en andere finan­ciële instellin­gen wer­den die dag door het cred­it rat­ing-bureau bestookt met negatieve beo­ordelin­gen. Beleg­gers reageer­den tamelijk laconiek, wellicht gezien de vele mis­sers van de beoordelaars.

Woens­dag, gehak­tdag. Zo lijken de anal­is­ten van Moody’s te denken. Ver­schei­dene banken en andere finan­ciële instellin­gen wer­den die dag door het cred­it rat­ing-bureau bestookt met negatieve beo­ordelin­gen. Beleg­gers reageer­den tamelijk laconiek, wellicht gezien de vele mis­sers van de beoordelaars.

Woens­dag liet Moody’s weten de kredi­et­waardigheid van 12 Ierse banken te ver­la­gen. Op dezelfde dag kreeg ook de Japanse bank Mizuho Finan­cial Group van Moody’s onderuit de zak. En War­ren Buf­fett kan sinds woens­dag fluiten naar de triple A‑rating van zijn invester­ings­bedri­jf Berk­shire Hath­away. Hoewel de down­grade van een aan­tal Ierse banken aldaar resul­teerde in een verkoop­golf voor bankaan­de­len, leken beleg­gers zich uitein­delijk weinig aan te trekken van de negatieve toon die Moody’s aansloeg. Finan­ciële waar­den in de VS wis­ten de schade woens­dag te beperken en indexbreed wer­den op Wall Street zelfs plussen neergezet. Beleg­gers lijken min­der snel uit het lood ges­la­gen te zijn dan enkele maan­den gele­den nog het geval was. Deze ten­dens zien we terug in de grafieken: de Dow, de S&P500 en de Nas­daq hebben sinds begin maart de weg naar boven inges­la­gen. Uit­er­aard is dit tot dusver slechts een her­s­tel bin­nen de dal­ende trend op (middel)lange ter­mi­jn. Maar hoopgevend is het wel. De Dow Jones is er nog niet in ges­laagd de 8000-pun­ten­grens over­tu­igend te door­breken, maar de korte ter­mi­jn uptrend van deze index kreeg recent een nieuwe impuls door de vorm­ing van een hogere top. De S&P500 oogt iets min­der sterk ‑de index worstelt nog met een hard­nekkige dal­ende weer­stand­sli­jn- maar toont sinds begin maart ook hogere top­pen en dito bodems. De beste kaarten zijn al geruime tijd in han­den van de Nas­daq: de tech­nolo­gie-index wist de top van feb­ru­ari al uit te nemen en kan nu de stri­jd aan­binden met de vol­gende horde: de top van januari. 

Rente nog steeds richtingloos

Van­wege de kredi­et­cri­sis mij­den beleg­gers aan­de­len en vlucht­en zij mas­saal in staat­soblig­aties. Daar­door is de rente het afgelopen jaar behoor­lijk onder druk komen te staan. De tot voor kort heersende inflatieangst is inmid­dels omges­la­gen in deflatieangst. In Ameri­ka en in Europa zijn de con­sumenten- en pro­du­cen­ten­pri­jzen de afgelopen maan­den hard gedaald. De Europese Cen­trale Bank ver­laagde op 2 april de korte rente zelfs met 25 basis­pun­ten naar een his­torisch laag niveau van 1,25%. Sinds de bodem van jan­u­ari (rond 3,5%) liet de 10-jarige rente een kort­stondig her­s­tel zien richt­ing 4%. Aan dit her­s­tel kwam echter al snel een einde. In 2008 zette de rente opnieuw de dal­ende trend in vanaf een niveau rond 4,85%. De lange ter­mi­jn dal­ende trend is dus nog intact. De rente beweegt momenteel per sal­do zijwaarts en is op zoek naar richting.

Nikkei worstelt met dal­ende weerstandslijnen

De Japanse index noteerde 20 jaar gele­den rond 40.000 pun­ten. De drama­tis­che koer­son­twik­kel­ing die daarop vol­gde, illus­treert duidelijk wat een buy and hold-strate­gie u oplev­ert: een drama­tisch ver­lies van cir­ca 80%. De Nikkei bereik­te in maart zelfs het laag­ste niveau sinds 1982. De Nikkei is opgeveerd van dit laag­ste niveau, maar over­tu­igend is het beeld niet. De lange ter­mi­jn dal­ende trend is onver­min­derd intact. Recent vroe­gen wij ons af of de barre economis­che omstandighe­den de vorm­ing van een hogere top toe­lat­en. De markt beves­tigde ons in onze scep­tis­che houd­ing: de Nikkei vor­mde eind maart een lagere top en worstelt nog alti­jd met de dal­ende weer­stand­sli­j­nen die sinds vorig jaar in de grafiek te zien zijn. Toch is de recente mon­di­ale oplev­ing van de aan­de­lenindices niet aan Japan voor­bi­jge­gaan. De vorm­ing van een lagere top (eind maart) kon de Nikkei er niet van weer­houden de weg naar boven opnieuw in te slaan. Het zou een teken van kracht zijn als de index er alsnog in slaagt de top van begin dit jaar uit te nemen. In dat geval zou het tech­nis­che beeld voor de mid­del­lange ter­mi­jn iets min­der grim­mig wor­den. Er gloort weer licht aan de horizon.

CAC40 vormt hogere top

Voor veel Europese indices is het beeld voor de korte ter­mi­jn in de afgelopen weken behoor­lijk ver­be­terd. De CAC40 ontsnapte uit de dal­ende trend vanaf novem­ber. Sinds begin maart is een pro­ces van hogere bodems en hogere top­pen gaande, ofwel een korte ter­mi­jn uptrend. Het meest recente wapen­feit is de vorm­ing van een hogere top. De DAX maakt een vergelijk­bare ontwik­kel­ing door: de Duitse index wist opwaarts uit de down­trend te breken en bevin­dt zich voor de korte ter­mi­jn in een sti­j­gende trend. Ook de brede EuroStoxx50 is bezig met een her­stel­be­weg­ing. Toch moeten we voorzichtig bli­jven: voor de lange ter­mi­jn staan de seinen nog alti­jd op rood, zodat de recente oplev­ing ook een bear mar­ket ral­ly kan blijken te zijn. 

Met vrien­delijke groet,

www​.beurs​bul​letin​.nl
www​.beleggen​.com

Harm van Wijk

Wilt u dit dag­com­men­taar per e‑mail ont­van­gen? Klik dan op boven­staande link.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.