Woensdag, gehaktdag. Zo lijken de analisten van Moody’s te denken. Verscheidene banken en andere financiële instellingen werden die dag door het credit rating-bureau bestookt met negatieve beoordelingen. Beleggers reageerden tamelijk laconiek, wellicht gezien de vele missers van de beoordelaars.
Woensdag liet Moody’s weten de kredietwaardigheid van 12 Ierse banken te verlagen. Op dezelfde dag kreeg ook de Japanse bank Mizuho Financial Group van Moody’s onderuit de zak. En Warren Buffett kan sinds woensdag fluiten naar de triple A‑rating van zijn investeringsbedrijf Berkshire Hathaway. Hoewel de downgrade van een aantal Ierse banken aldaar resulteerde in een verkoopgolf voor bankaandelen, leken beleggers zich uiteindelijk weinig aan te trekken van de negatieve toon die Moody’s aansloeg. Financiële waarden in de VS wisten de schade woensdag te beperken en indexbreed werden op Wall Street zelfs plussen neergezet. Beleggers lijken minder snel uit het lood geslagen te zijn dan enkele maanden geleden nog het geval was. Deze tendens zien we terug in de grafieken: de Dow, de S&P500 en de Nasdaq hebben sinds begin maart de weg naar boven ingeslagen. Uiteraard is dit tot dusver slechts een herstel binnen de dalende trend op (middel)lange termijn. Maar hoopgevend is het wel. De Dow Jones is er nog niet in geslaagd de 8000-puntengrens overtuigend te doorbreken, maar de korte termijn uptrend van deze index kreeg recent een nieuwe impuls door de vorming van een hogere top. De S&P500 oogt iets minder sterk ‑de index worstelt nog met een hardnekkige dalende weerstandslijn- maar toont sinds begin maart ook hogere toppen en dito bodems. De beste kaarten zijn al geruime tijd in handen van de Nasdaq: de technologie-index wist de top van februari al uit te nemen en kan nu de strijd aanbinden met de volgende horde: de top van januari.
Rente nog steeds richtingloos
Vanwege de kredietcrisis mijden beleggers aandelen en vluchten zij massaal in staatsobligaties. Daardoor is de rente het afgelopen jaar behoorlijk onder druk komen te staan. De tot voor kort heersende inflatieangst is inmiddels omgeslagen in deflatieangst. In Amerika en in Europa zijn de consumenten- en producentenprijzen de afgelopen maanden hard gedaald. De Europese Centrale Bank verlaagde op 2 april de korte rente zelfs met 25 basispunten naar een historisch laag niveau van 1,25%. Sinds de bodem van januari (rond 3,5%) liet de 10-jarige rente een kortstondig herstel zien richting 4%. Aan dit herstel kwam echter al snel een einde. In 2008 zette de rente opnieuw de dalende trend in vanaf een niveau rond 4,85%. De lange termijn dalende trend is dus nog intact. De rente beweegt momenteel per saldo zijwaarts en is op zoek naar richting.
Nikkei worstelt met dalende weerstandslijnen
De Japanse index noteerde 20 jaar geleden rond 40.000 punten. De dramatische koersontwikkeling die daarop volgde, illustreert duidelijk wat een buy and hold-strategie u oplevert: een dramatisch verlies van circa 80%. De Nikkei bereikte in maart zelfs het laagste niveau sinds 1982. De Nikkei is opgeveerd van dit laagste niveau, maar overtuigend is het beeld niet. De lange termijn dalende trend is onverminderd intact. Recent vroegen wij ons af of de barre economische omstandigheden de vorming van een hogere top toelaten. De markt bevestigde ons in onze sceptische houding: de Nikkei vormde eind maart een lagere top en worstelt nog altijd met de dalende weerstandslijnen die sinds vorig jaar in de grafiek te zien zijn. Toch is de recente mondiale opleving van de aandelenindices niet aan Japan voorbijgegaan. De vorming van een lagere top (eind maart) kon de Nikkei er niet van weerhouden de weg naar boven opnieuw in te slaan. Het zou een teken van kracht zijn als de index er alsnog in slaagt de top van begin dit jaar uit te nemen. In dat geval zou het technische beeld voor de middellange termijn iets minder grimmig worden. Er gloort weer licht aan de horizon.
CAC40 vormt hogere top
Voor veel Europese indices is het beeld voor de korte termijn in de afgelopen weken behoorlijk verbeterd. De CAC40 ontsnapte uit de dalende trend vanaf november. Sinds begin maart is een proces van hogere bodems en hogere toppen gaande, ofwel een korte termijn uptrend. Het meest recente wapenfeit is de vorming van een hogere top. De DAX maakt een vergelijkbare ontwikkeling door: de Duitse index wist opwaarts uit de downtrend te breken en bevindt zich voor de korte termijn in een stijgende trend. Ook de brede EuroStoxx50 is bezig met een herstelbeweging. Toch moeten we voorzichtig blijven: voor de lange termijn staan de seinen nog altijd op rood, zodat de recente opleving ook een bear market rally kan blijken te zijn.
Met vriendelijke groet,
www.beursbulletin.nl
www.beleggen.com
Harm van Wijk
Wilt u dit dagcommentaar per e‑mail ontvangen? Klik dan op bovenstaande link.