![](/images/legacy-images/images/johan_lamote_02.gif)
Gelukkig heb ik persoonlijk nog enkele zekerheden. Zoals deze avond. Jazz-cd op de achtergrond. “Money Jungle”, jawel, van de fantastische Duke Ellington, hier samen met Charlie Mingus en Max Roach. Glaasje Springbank 10 years naast de laptop, en wat mijmeren over de beursactualiteit.
Ik had bijna alle posities gesloten begin juni, toen de vakantie begon. Enkele puts had ik gehouden, dat was zowat alles. De puts brachten goed op en ondergingen hetzelfde lot. Ik zou de beurs niet te veel volgen, maar ik hield maar gedeeltelijk woord: enkele korte ritjes met de hyperzenuwachtige bankaandelen leverden leuke korte winsten.
Sinds vorige week leef ik weer volop met de neus op de feiten. Ik stel me nog steeds dezelfde vragen. Is de bodem bereikt? Moet ik volop goedkope bankaandelen kopen? Moet ik terug in goud? Gaat de dollar eindelijk aantrekken? Gaan zowel de lange- als kortetermijnrente dalen onder invloed van de afkoelende economie? Wat met olie?
Het ís een money jungle, zoveel is nu wel zeker. Een jungle die z’n geheimen momenteel wel erg weinig prijsgeeft. Ik schrok me te pletter, deze week, toen ik het goud in vrije val zag gaan. Kopen, durf ik zeggen: de dollar versterkt wel, maar op wereldgebied kenden we deze week een roerig begin, gezien Rusland de VS lijkt te imiteren. Ook de olie ging lagere regionen opzoeken (eindelijk!), en lijkt nu opnieuw wat te versterken. Olie zou ik nu minder kopen, maar goud dus wel, let op de goud turbo long met stop loss 679. Indicatieve hefboom 5,5. Kan tegen een stootje.
In dat oerwoud bekijk ik tevens verschillende bankaandelen meer en meer: Fortis, Dexia, ING, KBC, en waarom niet het piepkleine Binck. Momenteel interessante trading-aandelen. Want is het ergste leed nu geleden? Ik denk het niet. Ik hield vandaag m’n hart vast toen ik op de site van L’echo de la bourse het nieuws las van JP Morgan omtrent de verdere verliezen van 1,5 miljard dollar sinds begin juli (!) die het moest opbiechten, waarvan een gedeelte dan nog te verklaren zou zijn door slechte consumentenkredieten! Niet meer subprime alleen dus! Waar verschillende waarnemers reeds schreven over de mogelijkheid dat subprime andere krediettakken zou besmetten, is dit bericht er dan een bewijs van dat dit werkelijkheid kan worden. Een doemscenario? Alleszins de moeite er bij stil te staan en uw conclusies te trekken. Het minste dat nu moet gedaan worden, is dit op de voet volgen. Volgen dergelijke berichten elkaar op, dan kan de conclusie gemaakt worden dat de daling van bankaandelen, maar ook de beurzen in het algemeen, nog niet ten einde is.
De verschillende kwartaalcijfers waarover ik las, vielen eerder tegen dan mee. Je kan er niet naast kijken: de economie koelt verder af. Ik blijf denken aan het woord stagflatie, maar met een verder dalende olie lijkt de kans hierop momenteel evenredig af te nemen. Een verder afkoeling zit er aan te komen, en als de rente hierop dalend reageert, dan kan volgens mij tegen het jaareinde de weg open liggen voor een stevig opflakkerende beurs.
Ik maak momenteel echter slechts één conclusie (vandaar dat ik deze column bewust kort heb gehouden, ik zie namelijk bijzonder weinig kansen open liggen): cash is king! Te weinig opwaartse bewegingen om opnieuw short te gaan, te weinig positieve elementen om long te gaan. Ik wacht af en blijf me een weg banen door het dichte gebladerte van de money jungle. En stuit ik op nieuwe inzichten? U zult het weldra lezen!
Johan Lamote voor usmarkets
de auteur bezit momenteel een turbo long positie op goud
Johan Lamote voor usmarkets
de auteur bezit momenteel een turbo long positie op goud