...

MONEY FOR NOTHING

29 maart 2009, 22:37 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Dire Straits had­den het in 1985 niet over mogelijke finan­ciële cri­sis­sen die in de toekomst zouden kun­nen uit­breken, maar deze titel van hun wereld­hit is zon­der twi­jfel dez­er dagen bij­zon­der toepas­selijk.
Jawel, meer en meer kan je begin­nen twi­jfe­len aan de werke­lijke waarde van papiergeld. Als het zo gemakke­lijk is geld in de markt te pom­pen, geld bij te drukken, om er toch maar voor te zor­gen dat de voor­naam­ste indus­trieën hun kin­nen boven water kun­nen houden, dan is dit toch één van de vra­gen die regel­matig naar boven komt. 

Nog maar pas had­den we de nieuwe ste­un­maa­trege­len van 1.150 mil­jard USD kun­nen bek­ijken, of daar komt Gei­th­n­er al aan met een red­dings­plan dat spec­i­fiek de bank­sec­tor een nieuwe ronde ste­un­maa­trege­len moet geven. En jawel, ook hier weer gaat het om een bij­zon­der sub­stantieel bedrag dat reeds op korte ter­mi­jn z’n weg naar de markt kan vin­den. 500 mil­jard dol­lar, die kan uit­groeien tot 1.000 mil­jard mits bij­s­tand van de privé­sec­tor. En ja, het aan­bod was der­mate mooi dat gigan­ten Pim­co en Black­Rock reeds aankondig­den mee te zullen doen. Immers: het risi­co wordt voor­namelijk gedra­gen door de staat, de win­sten op ter­mi­jn gaan vooral richt­ing privé sec­tor. Sini­ci kun­nen trouwens opperen dat wan­neer Pim­co en Black­Rock het lat­er moeil­ijk zouden kri­j­gen, de staat wel zal bijsprin­gen om hen te red­den. Waarom dan geen risi­co nemen? Ik zou het­zelfde doen. 

En dat er volop tox­is­che acti­va zullen overgenomen wor­den, liet Gei­th­n­er dit week­end reeds volop blijken aan nieuwszen­der ABC. Hierin sprak hij over belan­grijke bedra­gen die zullen nodig zijn om bepaalde spel­ers bij te staan. 
Dat de bank­sec­tor in bij­zon­der moeil­ijk vaar­wa­ter is terecht­gekomen is meer dan duidelijk. Toch denk ik dat de Amerikaanse belei­ds­mak­ers de afgelopen tijd een lijst hebben kun­nen aan­leggen met banken die de komende tijd in zware prob­le­men kun­nen komen. Deze lijst moet der­mate belan­grijke spel­ers bevat­ten, dat er tot vlugge actie is overge­gaan. Je kan zoi­ets toe­juichen, want de snel­heid en de daad­kracht van de acties zorgt ervoor dat de paniek op de mark­ten zich niet echt kan ontwikke­len. Belan­grijk is toch om vanaf maandag bli­jvend de finan­ciële index­en goed op te vol­gen. Houden die zich sterk, dan kan je vol­gens mij vanaf nu beperk­te posi­ties begin­nen in te nemen. Het is vol­gens mij duidelijk dat er geen ruimte zal gelat­en wor­den om grote spel­ers over kop te lat­en gaan. 
De nieuwe injec­tie zal broodnodig zijn, dat zal de nabi­je toekomst ons wellicht leren. De slagkracht neemt gevoelig toe, en dat is nodig, blijkt uit het feit dat er van de 700 mil­jard dol­lar aan ste­un­maa­trege­len die het con­gres in okto­ber vorig jaar goed­keur­den, er nog 135 mil­jard beschik­baar is. Om de belan­grijk­ste banken in de VS te red­den is dus duidelijk meer nodig. 

Vraag bli­jft uit­er­aard of dit bedrag zal vol­staan. Waarschi­jn­lijk niet, maar de inges­la­gen weg waar de staat samen met de privé­sec­tor zorgt voor belan­grijke ini­ti­atieven lijkt hoopvol naar de toekomst toe. Het doet mij denken aan enkele decen­nia terug toen Alan Greenspan de in elka­ar ges­tuik­te vast­goed­sec­tor van de onder­gang red­de door de geregelde verkoop van hele vast­goed­blokken tegelijk. Aan dump­ing­pri­jzen, weliswaar, maar het zorgde voor de kiem van her­s­tel die nodig was om de vast­goed­markt terug op de sporen te zetten. 
Hele stukken van de finan­ciële sec­tor zijn er duidelijk even erg aan toe als het vast­goed van weleer. Eén­maal de eerste oppor­tunis­ten de kop op steken en zich begin­nen in te kopen, zal het wellicht niet zo lang duren vooraleer de markt zal begin­nen vol­gen. En net vóór dat moment moet u zor­gen dat u een kor­f­je finan­ciële waar­den hebt opgepikt. 

En tot slot keer ik terug naar de titel: als geld min­der en min­der waard lijkt door al deze maa­trege­len, ver­lies dan de vol­gende thema’s niet uit het oog: goud, olie, com­modi­ties in het alge­meen, infla­tion linked bonds. 


Johan Lam­ote
voor USMar­kets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.