...

Monetair kannibalisme

19 mei 2011, 14:47 | US Markets Redactie | leestijd: 8 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

De arresta­tie van IMF-directeur Dominique Strauss-Kahn in New York op beschuldig­ing van sex­u­al harass­ment’ is bij­na exem­plar­isch voor deze époque’ van het mon­e­taire kan­ni­bal­isme. Met name vanu­it Azië wordt hierop met minacht­ing toegezien. Het wordt tijd voor een nieuwe wind zow­el in de door het West­en gedom­i­neerde insti­tuten als het IMF en de Wereld­bank. Tevens dient er een eind te wor­den gemaakt aan het absolu­ut abjecte mon­e­taire kannibalisme. 


Zojuist terugge­keerd van een bezoek­je aan de V.S. blijkt dat de per­cep­tie aldaar intussen ook enigszins aan het draaien is. Toch is men nog niet zover om de Fed, georkestreerd door de banks too big to fail’ met de regering als speel­bal, niet langer te gedo­gen. Ook al is deze feit­elijke mis­daad van een der­mate omvang dat hier­voor nog straf­fen zouden moeten wor­den uit­gevon­den, in de weten­schap dat er geen sprake is van één indi­vidueel slachtof­fer (zoals het kamer­meis­je in New York) maar dat de gehele werelde­conomie wordt meegesleurd.

Chaosstan
Alleen bij de gratie van de onmacht van de rest van de wereld kun­nen onze” cen­trale bankiers nog een tijd­je hun gang bli­jven gaan in het vooruitzicht straks een groot chaosstan” te hebben gecreëerd. Een weinig aan­lokke­lijk vooruitzicht.

Dis­claimers
Opval­lend tij­dens de Hard Assets Con­fer­en­tie in New York was hoe som­mige sprek­ers zich met dis­claimers tra­cht­en te bescher­men door te stellen dat niets moest wor­den geloofd van wat ze zo al te berde bracht­en. Een en ander uit angst voor repre­sailles van de Amerikaanse finance cops. Som­mige lieden waaron­der bek­ende com­men­ta­toren als Doug Casey en Porter Stans­ber­ry hebben intussen eieren voor hun geld gekozen en zijn als dis­si­dent” naar het buiten­land uit­geweken. Ook Jim Rogers met Sin­ga­pore als domi­cilie zal meer op z’n woor­den moeten gaan passen wil hij in de V.S. niet in moeil­ijkhe­den komen.

Sociale onder­drukking
Naar­mate de finan­ciële vooruitzicht­en ver­slechteren wordt gevreesd dat de over­heid zich met de verdere verkracht­ing van de koop­kracht steeds meer zal bedi­enen van social sup­pres­sion’. Althans, dat is intussen het gevoel aan de overkant van de plas. Sociale onrust is het laat­ste dat de over­heid beoogt, ter­wi­jl die juist opges­loten ligt in het huidi­ge gevo­erde mon­e­taire beleid (geld bij­drukken en uit­stellen van de afreken­ing!). Hoe langer dit uit­s­tel voortzeult hoe grot­er het koop­krachtver­lies. Hogere las­ten via de voordeur” en hogere inflatie via de ach­ter­deur” liggen in the cards’. Voor Amerika­nen en Euro­pea­nen zal het naast bescherming hierte­gen zoeken zaak wor­den een deel van het ver­mo­gen in het buiten­land veilig te stellen. Tra­di­tionele belast­ing­paradi­jzen als Lux­em­burg, Zwit­ser­land, Bahama’s, Caymen’s etc. ger­ak­en daar­bij steeds meer bin­nen het bereik van de fis­cale ten­takels van de EU en de VS.

Nieuwe paniek­golf
Hard assets is the word’ zoals het in Ameri­ka luidt. Dat wil niet zeggen dat de beleg­ger nu alle papi­er ter­stond dient om te zetten in edel­metaal en andere strate­gis­che (onmis­bare) grond­stof­fen (zie hier­voor mijn mod­el­porte­feuille). Reken­ing houdend met een tweede en wellicht zwaardere paniek­golf dan in 2008 dient de beleg­ger (hoe tegen­stri­jdig ook) een flink gedeelte in cash aan te houden om straks van die tweede val gebruik te kun­nen mak­en. Deze val ligt in het ver­schi­et omdat het gros van de meute” zich nog niet bewust is van het naderende onheil. In casu, het huidi­ge mon­e­taire sys­teem ligt in feite al op z’n gat. De vraag is niet óf maar wán­neer de hand­doek in de ring wordt gegooid. Op som­mige delen ervan kun je al doorheen kijken!

Aanzuigend moeras
De burg­er wordt nu zoals in het geval van Grieken­land voorge­houden dat we dit prob­leem” meer tijd dienen te geven. In de V.S. heet dit intussen een false lull’ (foute pauze). Maar zon­der schuld­saner­ing c.q. her­struc­turering c.q. afstem­pel­ing zal geen enkel land met een onevenredig groot begrot­ing­steko­rt (dat toe­neemt naar­mate de rente verder oploopt) en een staatss­chuld evenredig aan dan wel grot­er dan het bru­to bin­nen­lands prod­uct ooit in staat zijn aan haar betal­ingsver­plichtin­gen te vol­doen. Sterk­er, een dergelijk land verzinkt steeds verder in een aanzuigend moeras. Het is om deze reden vol­strekt onver­ant­wo­ord met pap­pen en nat houden door te gaan. Belei­ds­mak­ers zit­ten intussen met samengeknepen billen om er maar niets van te hoeven lat­en ruiken”.

Après nous le déluge
Der­halve wordt ons door de hoteme­toten” voorge­houden dat het huidi­ge pad het enige bewan­del­bare is zon­der dat het vingers kost”. Er wordt echter niet bij verteld dat bij ongewi­jzigd beleid straks niet alleen onze hand er af moet maar ook die van onze kinderen. Kor­tom, een pijn­lijke afloop. Nog­maals, dege­nen die zich hierte­gen vol­doende hebben bewapend” hoeven zich veel min­der zorg te mak­en. Het gaat immers om het over­leven na het après nous le déluge’ (ver­tal­ing: na ons de zond­vloed) van het papiergeld.

Navrant
Niet­temin bestaat de kans dat door uncle’ Ben tegen eind juni nog eens alles uit de kast wordt getrokken” om te lat­en zien dat hij nog steeds on top of all prob­lems’ staat en niet ander­som. Dat wil zeggen dat er een einde komt aan de QE emissie” om daar­na de rente te zien oplopen en de beurs met de grond­stof­fen inclusief edel­metaal in samen­hang met de afzwakkende economis­che groei te zien dalen. Dat is weliswaar goed voor de inflatie maar slecht voor de werkgele­gen­heid, de inkomens, het vast­goed en de schulden.

Alles opgeteld en afgetrokken zal hij uitein­delijk zoals in mijn vorige col­umn reeds aange­duid zijn schaak­mat moeten toegeven (zie col­umn Schaak­mat). Bernanke rest dan nog slechts de geld­sluis opnieuw open te zetten teneinde de schulden te lat­en ver­damp­en. Daar­bij zal ook de rest van de wereld het niet droog houden. Ten­min­ste kan hij dan stellen er alles aan gedaan te hebben om in lijn met z’n voor­gangers de Amerikaanse alsook de werelde­conomie naar de ratsmod­ee te hebben geholpen. De geijk­te” ophoging van het schulden­pla­fond en het ope­ten” van de pen­sioe­nen van de over­hei­ds­di­en­aren mak­en dit pro­ces des te navrant.

Een aan­tal grote beleg­gers hebben reeds op het stop­pen van de QE gean­ticipeerd door nu afscheid te nemen van goud, zil­ver en grond­stof­fen in het alge­meen om straks weer op een lager niveau in te stap­pen. Dit zou wel eens de laat­ste relatief goed­kope instap kun­nen zijn.

Olie op de gol­ven
Tij­dens een speech in New York ter gele­gen­heid van de intro­duc­tie van Andrew Ross Sorkin’s boek Too Big to Fail’ liet min­is­ter van Finan­ciën Tim­o­thy Gei­th­n­er zich ont­vallen dat hij er zek­er van is dat zich een nieuwe finan­ciële cat­a­strofe zal voor­doen als het schulden­pla­fond niet zou wor­den opge­hoogd. Hij legde de schuld van deze ver­trag­ing bij de timid politi­cians. Hij benadruk­te boven­di­en dat Amer­i­cans as a group bor­rowed a huge amount of debt’. Hij legt hier­mee de schuld niet bij de grote finan­ciële insti­tuten en wast zijn han­den alvast op voor­hand in onschuld zoals Pon­tius Pila­tus dat 2000 jaar gele­den ook al deed.

Toen Sorkin hem vroeg waarom er nog geen bankiers naar de gevan­ge­nis waren ges­tu­urd voor hun rol in de melt­down in 2008, antwo­ordde hij: it’s not over yet; this chap­ter is not writ­ten and too pre­ma­ture for judg­ments on that; tak­ing too much risk and mak­ing stu­pid mis­takes may not be a crime’ (het is nog niet voor­bij; dit hoofd­stuk moet nog geschreven wor­den en het is nog te vroeg voor een oordeel; te veel risi­co nemen en stomme fouten mak­en hoeft nog geen mis­daad te zijn). Hoe geloofwaardig kun je nog zijn door tenslotte de kredi­et­waardigheid van de V.S. niet in twi­jfel te trekken, een mening die overi­gens werd gedeeld door Richard Haass, voorzit­ter van de Coun­cil on For­eign Rela­tions (wat dit orgaan dan ook moge voorstellen).

Kor­tom, een bedroevende voorstelling van zak­en. Nieuw beleid en visie mag je van deze min­is­ter niet verwacht­en. Hij bereid zich reeds voor op z’n exit strate­gie.

Robert Bron­cel
Pub­li­cist US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.