...

Mogen we u voorstellen: Steve Fossett

18 oktober 2005, 14:34 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Steve Fos­sett heeft wereld­bek­end­heid ver­wor­ven door een hele reeks stunts uit te halen waarmee hij records heeft doen sneu­ve­len en primeurs heeft behaald. Dit alles kan hij doen naar eigen tem­po en zon­der meer stress dan hij zelf veroorza­akt, want voor het geld moet deze mil­jar­dair het niet doen.

Mogen we u voorstellen: Steve Fossett

Deze 61-jarige Amerikaan noemt zichzelf avon­turi­er-financier’ en wel in deze volgorde.

Hij is geboren op 22 april 1944 in Jack­son (Ten­nessee). Hij studeerde achtereen­vol­gens aan Stan­ford Uni­ver­si­ty (1966: bach­e­lor in admin­is­tra­tion) en aan de Wash­ing­ton Uni­ver­si­ty (1968: mas­ter in busi­ness administration). 

Deze suc­cesvolle zak­en­man met naar schat­ting 2,2 mil­jard dol­lar in zijn spaark­ous is vol­gens ons een kruis­ing van twee striph­elden: de rusteloos ron­dreizende eeuwige boyscout Kuif­je, het geeste­skind en vol­gens ken­ners het alter ego van Georges Rémi, beter bek­end als Hergé en de gren­zeloos rijke avon­turi­er Largo Winch, de cre­atie van Philippe Francq en Jean Van Hamme.
Het scoutisme heeft hem alti­jd aange­spro­ken en toen hij met het straalvlieg­tu­ig Vir­gin Atlantic eerder dit jaar de pla­neet omcirkelde, stond tot grote vreugde en trots het embleem van de Amerikaanse boyscouts vooraan op het toestel.

Het exploot met de Vir­gin Atlantic was tot op heden het laat­ste in een lange reeks. Op 28 feb­ru­ari 2005 steeg hij op om op 3 maart 2005 terug te lan­den op zijn start­plaats na 67 uur, 2 minuten en 38 sec­on­den in de lucht te zijn geweest. De eerste solovlucht rond de wereld ver­liep in oost­elijke richt­ing en de gratis medew­erk­ing van de straal­stroom werd dankbaar gebruikt om brand­stof uit te sparen. Een gans team begelei­d­de de record­vlucht en hier­bij speelde de Bel­gis­che weerkundi­ge David Dehenau een cru­ciale rol.


Echtgenote Peg­gy en vriend Richard Branson
vlak voor het vertrek van Steve Fos­sett op 28/2/2005

Met deze spec­tac­u­laire vlucht was Fos­sett zek­er niet aan zijn proef­s­tuk. Sterke presta­ties neerzetten en records ver­pul­v­eren zit hem blijk­baar in de genen. 
Nochtans heeft hij gewacht tot hij zijn 40ste gepasseerd was om te begin­nen met het betere werk. De tijd daar­voor heeft hij benut om een niet onaardig per­soon­lijk for­tu­in te ver­w­er­ven via twee suc­ces­rijke make­laars­fir­ma’s, nl. Lako­ta Trad­ing en Marathon Securities.

Toen hij 41 jaar was, zwom hij het Kanaal over. Dit als train­ing om de spieren wat los te gooien. Lat­er vol­gden deel­names aan een race met hon­denslede in Alas­ka, de Iron­man Tri­at­lon in Hawaï en de autorace van de 24 uur van le Mans. 

In 1995, het jaar dat hij 49 werd, was hij klaar voor het betere werk. Als eerste slaagde hij erin om met een team te zeilen van Japan naar de VS en het­zelfde jaar deed hij het tocht­je op zijn een­t­je over, daarmee een nieuw record neerzettend.
Op zeil­ge­bied heeft Fos­sett nu al 7 werel­drecords op zijn naam staan. 

Na zich eerst op het land (race met slede­hon­den, fiet­sen en marathon tij­dens de Iron­man) en dan uit­ge­breid op zee te hebben lat­en gelden, richtte Fos­sett zijn blik op de hemel. Na eerst een snel­hei­d­srecord zep­pelin­varen te hebben gebro­ken, vloog hij in 2002 als eerste met en bal­lon de wereld rond, van Aus­tral­ië naar Aus­tral­ië’ tussen 19 juni en 2 juli 2002.
U kunt zelf een en ander nalezen op de web­site van deze merk­waardi­ge figu­ur http://​www​.steve​fos​sett​.com/.
We vra­gen ons af welke stunt Fos­sett nu weer aan het uit­knobbe­len is. Want bij de pakken bli­jven zit­ten lijkt niet bij hem te passen.
Jan Van Besauw

Colum­nist voor US Markets
Onder­getek­ende is gepen­sioneerd mar­ket­ing man­ag­er beeldvormingssystemen.
Hij heeft in geen enkel van de eventueel geciteerde aan­de­len of gelijk welk andere vorm van beleg­gingsin­stru­menten een eigen positie.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.