Vandaag stellen we een flamboyante persoonlijkheid voor, iemand die zowel op zakelijk als op sportief vlak al jaren van zich laat spreken. Richard Branson staat niet alleen synoniem voor alles wat rond Virgin gebeurt. Hij is teven een stuntman en een recordjager…
Mogen we u voorstellen: Richard Branson
De naam van deze altijd enthousiaste 55-jarige Brit is voor altijd geassocieerd met het Virgin handelsmerk en allerlei stunts. Dat hij lijdt aan dyslexie en tot voor kort geen enkele notie had van boekhouden heeft niet verhinderd dat hij zich ‘Sir’ mag noemen en dat hij bijna 2 miljard euro op zijn bankrekening heeft staan.
Hij is geboren op 18 juli 1950 in Blackheath, niet ver van Londen. Als 16-jarige student van de oerdegelijke Stowe School nam hij het initiatief om een studententijdschrift uit te geven. Een jaar later stond hij aan het hoofd van een adviescentrum voor studenten en toen hij 20 was, stichtte hij de firma Virgin, eerst actief als postorderbedrijf voor fonoplaten, later kwam er een platenwinkel in Londen bij. Vanwaar kwam de naam ‘Virgin’ kwam: naar eigen zeggen van Branson omdat hij nog ‘maagd’ was toen hij zijn bedrijfje oprichtte…
De naam Virgin is nu bekend over de gehele wereld. Deze vlag dekt toch wel een hele bonte lading, zoals we verder zullen zien. Het agglomeraat van 350 bedrijven over de gehele wereld maakte in 2003 een omzet van 6,8 miljard euro.
Als je Branson vraagt waar hij de tijd vindt om heel die wirwar van firma’s te runnen, antwoordt hij dat zijn tijd als volgt verdeelt:
- 1⁄3 voor het oplossen van problemen
- 1⁄3 voor nieuwe projecten en
- 1⁄3 voor promotie en onderhandelen.
Wat het managen van de vele duizenden Virgin-medewerkers betreft houdt Branson er een eigen filosofie o na, die we kunnen samenvatten in vier punten:
- Neem geen autoritaire houding aan, wees flexibel en wees steeds op zoek naar de noden van uw medewerkers
- Persoonlijke ervaring is belangrijker dan marktonderzoek
- Sluit je niet op in je bureau, laat je overal zien en verzamel daar je info
- Luisteren naar wat iedereen te zeggen heeft is een onmisbare bron van inspiratie.
Als je een lijstje wilt maken van de zaken waarmee Virgin bezig is, dan is dat bijna onbegonnen werk. Ga zelf maar kijken op de site http://www.virgin.com/ . .
Het gros van de activiteiten is in het VK en in de EU, maar ook in de VS, Canada, Australië, Azië en ook Afrika. We geven u een idee van waarvoor Virgin staat:
- Vliegtuigmaatschappijen voor low-cost vluchten in Europa, Oceanië (Australië en Polynesië), Afrika (Nigeria) en natuurlijk ook verbindingen VS-Europa. Volgend jaar gaat in de VS een maatschappij voor binnenlandse vluchten van start,
- Megashops voor media en muziek
- Opnamestudio’s
- Radiostations
- Elektronica
- Een gsm-merk (VK): Virgin Mobile
- Uitgeverij van boeken
- Videospelletjes
- Exploitatie van treinverbindingen (VK)
- Reisbureau’s
- Hotels en resorts
- Verder zijn er nog cosmetica, gezondheidscentra en soft drinks en,last but not least
- In de steigers staat zelfs een maatschappij voor toeristische ruimtevluchten…
Branson met eerste maquette Virgin Atlantic
Met toch al een serieus gevulde agenda heeft Branson nog de tijd om geregeld deel te nemen aan stunts en/of recordpogingen. In 1986 brak hij het snelheidsrecord om met een zeilboot de Atlantische Oceaan over te steken en in 1991 deed hij hetzelfde met de Stille Oceaan – een tripje van meer dan 10.700 kilometer.
Ook met luchtballonnen heeft hij iets. In 1986 stak hij de Atlantische Oceaan over in een heteluchtballon. Dit was niet de eerste keer dat dit gebeurde, maar de behaalde snelheid van 209 km/uur verpulverde alle record.
Zijn vriendschap met Steve Fossett die we u eerder al voorstelden, resulteerde in de eerste solovlucht rond de aarde van een vliegtuig zonder bij te tanken. Klik op Mogen we u voorstellen: Steve Fossett om hierover meer te vernemen.
In 1999 werd hij door Koningin Elisabeth II tot ridder geslagen voor zijn zakengeest en zijn inspanningen om het imago van het VK te verbeteren en te verdedigen.
Aan welke stunt Branson op dit ogenblik werkt, weten we niet. Misschien kunnen we binnenkort een low cost ruimtevluchtje boeken?
Hoe dan ook, het zal zeker niet lang duren voor we weer van Richard Branson horen. Want lang uit de spotlights blijven is niets voor hem, zoveel is zeker…
Jan Van Besauw
Columnist voor US Markets
11 december 2005.
Ondergetekende is gepensioneerd, hij schrijft voor US Markets columns en financiële berichten. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel
belang of bezit in de besproken fondsen of bedrijven .
belang of bezit in de besproken fondsen of bedrijven .