...

Mogen we u voorstellen Mohamed al-Fayed

9 september 2005, 18:16 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

In deze col­umn stellen we u Mohamed al-Fayed voor, de Egyp­tis­che mul­ti­m­il­jar­dair die al jaren vruchteloos poogt de Britse nation­aliteit te kri­j­gen. U leest over zijn afkomst, zijn ver­wor­ven­heden zoals Har­rod’s en zijn een­zame stri­jd tegen het Britse estab­lish­ment.
Mogen we u voorstellen: Mohamed al-Fayed
Mohamed al-Fayed is op zijn minst gezegd een controversiële figu­ur. Hij hup­pelt vrolijk rond in het Britse soci­ety-wereld­je, doet alles om pop­u­lair te zijn en wil kost wat kost een Brits paspoort bezit­ten. Maar hij trapt onophoudelijk tegen heel gevoelige sch­enen en wordt blijk­baar enkel getol­ereerd omwille van zijn miljarden.
Hij is geboren in het Egyp­tis­che Alexan­drië in het jaar 1929 of, afhanke­lijk van de bron, 1933. Hij is dus 76 of 72 jaar. Ken­merk­end voor hem is, dat hij niet de min­ste moeite doet om klaarheid te bren­gen over zijn geboorte­jaar. Zijn vad­er was een onder­wi­jz­er aan een lagere school, wat een karig loon betek­ende. Mohamed Fayed (die al is er lat­er bijgekomen) groei­de op in armoedi­ge omstandighe­den. Om een bij­drage te kun­nen doen aan het gezins­bud­get, was hij straatven­ter van o.a. Coca Cola. Als hij wat oud­er was, begon hij te werken als verkop­er van naaimachines. 
Het echt­paar Khashoggi
De dag dat hij de zak­en­man Adnan Khashog­gi ont­moette, betek­ende een keer­punt in het tot dan toe uitzicht­loze lev­en van Mohamed Fayed. Khashog­gi beorgde hem een baan als ver­ant­wo­ordelijke van zijn import naar Saoedi-Arabië. 
De sul­tan van Brunei met zijn echtgenote
En zo leerde Fayed de stiel en besloot hij de peri­ode in Saoe­di-Ara­bië te beëindigen om in zijn vader­land Egypte een eigen expe­di­tiebedri­jf op te richt­en. Dat luk­te, hij kreeg een zekere faam en zo werd hij in 1966 ont­dekt door de sul­tan van Brunei, één van de rijk­ste mensen ter wereld, die hem aanstelde als per­soon­lijke adviseur. 
Tiny Row­land (links) en Mohamed al-Fayed
De nu zeer kap­i­taalkrachtige Egypte­naar had zijn oog lat­en vallen op Groot-Brit­tan­nië, waar hij in het begin van de 1970’er jaren zijn intrek nam in een groot Lon­dens apparte­ment. Bij die gele­gen­heid gaf hij zijn naam wat meer cachet door er de al- aan toe te voe­gen.
In 1975 kreeg hij een aanstelling in de raad van bestu­ur van Lon­rho, een con­glom­er­aat dat zich bezighield met mijn­bouw in Afri­ka. De CEO van Lon­rho was Tiny Row­land. Deze man was niet van onbe­spro­ken afkomst. Hij is geboren in 1917 in India onder de naam Row­land Wal­ter Fuhrhup en in de vooroor­logse peri­ode had zijn fam­i­lie terug de roots opge­zocht in Duit­s­land, waar de jonge Row­land lid werd van de Hitler­ju­gend. Lat­er diende hij bij de Wehrma­cht en deze ver­wi­jzin­gen naar een nazi-verleden hebben velen hem kwal­ijk genomen. Ook Mohamed al-Fayed. Kor­tom, het was alti­jd hom­me­les tussen die twee en na negen maan­den ver­li­et al-Fayed Lon­rho met slaande deuren. 
Het is tot aan Row­lands dood in 1998 nooit meer goed gekomen tussen die twee, integendeel.

Har­rod’s (Knights­bridge, London) 
Toen de broers al-Fayed in 1985 besloten het beroemde waren­huis Harrod’s te kopen, kruis­ten ze de degens met Tiny Row­land, die net van plan was om zijn fir­ma Lon­rho in te schake­len voor deze over­name. Tiny ver­loor het pleit en voor 615 miljoen £ ( 911 miljoen euro’s van nu) Ging Harrod’s over in Egyp­tis­che handen.
Maar de heer Row­land accepteerde het twee­t­al niet als de nieuwe eige­naars en startte een ver­bit­ter­de cam­pagne tegen hen, die eindigde in een gerechtelijk onder­zoek. In 1990, vijf jaar lat­er, (de gerechtelijke molen maalt traag) ver­scheen het rap­port, waarin stond dat de al-Fayed had­den gel­o­gen over hun afkomst en hun rijkdom. 
Uitein­delijk gin­gen de aart­sri­valen akko­ord om zich te ver­zoe­nen en dat gebeurde in het pub­liek in 1993, in de gebouwen van Harrod’s.
Maar zoals we eerder zeg­den, het kwam nooit echt goed, zek­er niet toen Row­land niet lang na de ‘verzoening’ al-Fayed ervan beschuldigde te hebben gestolen uit de brand­kast van Harrod’s.
Dodi en Diana, vertrek bij hotel Ritz te Par­i­js, 31 augus­tus 1997
De naam al-Fayed kwam op een drama­tis­che wijze in het wereld­nieuws toen op 31 augus­tus 1997 ‘Lady Di’ alias prins­es Diana in een auto-ongeval om het lev­en kwam samen met Dodi al-Fayed.
Deze bru­tale dood was een zware klap, ook voor Mohamed al-Fayed, die niet alleen zijn zoon ver­loor, maar ook prins­es Diana, met wie hij goed kon opschi­eten. Hij heeft het voor­val nooit willen aan­vaar­den als een ongeluk. Inte­gen­deel, vol­gens hem is het een samen­zw­er­ing tegen de Prins­es van Wales en zijn zoon. In zijn beschuldig­ing gaat hij heel ver, niet alleen de Britse geheime dienst is schuldig vol­gens hem, zelfs de Her­tog van Edin­burg, de echtgenoot van koningin Elis­a­beth II, bli­jft niet buiten schot. 
U kunt trouwens een en ander nalezen op al-Fayeds eigen web­site http://​www​.alfayed​.com/ .
Zek­er is, dat al de heisa die hij heeft gemaakt niet in zijn voordeel heeft gespeeld bij het ver­w­er­ven van de Britse nationaliteit. 
Nochtans doet hij veel om pop­u­lair te zijn bij de bevolk­ing. In 1997 kocht hij de voet­bal­club Ful­ham Fc, waar­van hij nog alti­jd de voorzit­ter is. En hij ste­unt die club door dik en dun. 
Hij is scha­trijk, zijn for­tu­in wordt geschat op 1 mil­jard dol­lar, maar het kan ook 1,5 mil­jard zijn. Maar hij is niet krenterig want hij schenkt jaar­lijks miljoe­nen £ aan lief­dadi­ge instellin­gen, zoals het Great Ormond Street Hos­pi­tal. Ook spon­sor­de hij films, waaron­der Char­i­ots of Fire met zijn zoon Dodi als co-producer. 
Mohamed al-Fayed is een man met twee gezicht­en. Aan de ene zijde een vrien­delijke ker­el, alti­jd klaar met een mop en steeds bereid om man­nen schoud­erk­lop­jes te geven en vrouwen een tik­je op de billen. Aan de andere zijde hebben we iemand die kei­hard is in het onder­han­de­len, recht op zijn doel afgaat en niets of nie­mand ontziet.
Wie de echte Mohamed al-Fayed is, zulen we wellicht nooit weten. 
Jan Van Besauw
Colum­nist US Markets

Echt­paar al-Fayed, Diana’s begrafenis

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.