...

Mogen we u voorstellen: Mike Bloomberg

2 december 2005, 16:05 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De per­soon­lijkheid die we u van­daag voorstellen heeft zijn naam ver­bon­den met een wereld­wi­jd bek­end medi­a­con­cern en een door ons beleg­gers bek­ende financiële web­site .. Ook is hij één van de rijk­ste Amerika­nen en tevens burge­meester van de stad New York, en dat nu al voor de tweede ambt­ster­mi­jn … Een snap­shot van deze persoonlijkheid …

Mogen we u voorstellen: Mike Bloomberg
Alle dagen neemt de burge­meester van New York de onder­grondse, de Sub­way zoals men in de VS zegt, om de weg van zijn won­ing naar het stad­huis af te leggen. Hij doet dat zelfs wan­neer er gewaarschuwd wordt voor ter­ror­isme. Hij wordt graag Mike genoemd en hij is burge­meester van The Big Apple gewor­den in het beruchte jaar 2001.
NYC, City Hall
Mike Bloomberg heet voluit Michael Rubens Bloomberg. Hij werd geboren op Valen­ti­jns­dag 1942 uit Joods-Amerikaanse oud­ers, die gezien zijn tweede voor­naam miss­chien wel een schilderscarrière beoog­den voor hun zoon. 
Die carrière is er gekomen, reken maar. Het schilderen is achter­wege gebleven voor zover wij weten, zelfs niet als hob­by. Zijn hob­by is naar eigen zeggen de politiek. 
Om het te kun­nen schop­pen tot de 34ste rijk­ste Amerikaan met een per­soon­lijk for­tu­in van ca 5 mil­jard dol­lar (4,275 mil­jard euro) heeft hij alles te danken aan zijn fir­ma, Bloomberg L.P. Lat­er meer hierover.
Op 22-jarige leefti­jd studeerde hij af als licen­ti­aat in elek­trische engi­neer­ing. Lat­er behaalde hij titel van MBA (mas­ter in busi­ness admin­is­tra­tion) aan de Har­vard hogeschool.
Hij leerde de stiel bij de financier­ings­maatschap­pij Salomon Broth­ers Asset Man­age­ment Inc., thans deel uit­mak­end van Cit­i­group. Hij klom op tot part­ner maar ver­li­et toch de fir­ma toen deze in 1981 opgekocht werd door Citigroup.
Hij richtte een fir­ma op die zijn naam droeg en bouwde die uit tot een bedri­jf met 8.000 werkne­mers en kan­toren in 126 lan­den. De activiteit­en van Bloomberg zijn veelzijdig:
  • Pro­fes­sionele financiële ser­vice, zijnde tegen betal­ing ver­strekken van economis­che en beurs­gegevens, analy­ses en nieuws.
  • Media (tv, radio, magazines)
  • Boeke­nu­it­gev­er­ij.
  • Verkoop van computerhardware.
  • Het beheren van een veel gecon­sul­teerde web­site: http://​bloomberg​.com/
Bloombergs fir­ma heeft een bedri­jf­s­cul­tu­ur, gericht op zo weinig mogelijk hiërarchie en zoveel mogelijk open­heid. Ook wordt veel geld gespendeerd voor filantropie. 
Diana Tay­lor en Mike Bloomberg
Op per­soon­lijk vlak heeft hij twee dochters uit zijn huwelijk met de Britse Susan Brown. Nu leeft hij samen met zijn vriendin, actief in het bankwezen, Diana Taylor.
In het voor de VS en ook voor de men­sheid ram­pza­lige jaar 2001 werd hij de 108ste burge­meester van de stad New York. Hij had zijn cam­pagne gefi­nancierd met eigen mid­de­len en met de ste­un van de zit­tende burge­meester Rudy Giu­liani, die zelf geen kan­di­daat meer kon zijn. De eerste verkiez­ingsronde vond plaats net op 11 sep­tem­ber in de voormid­dag. De gebeurtenis­sen lat­er op de dag lei­d­den ertoe, dat de verkiez­ing gean­nuleerd werd, vanzelfsprekend. 
Vanaf het moment dat Bloomberg in 2001 de burge­meesterss­jaal omgordde, heeft hij de belei­d­sprincipes van zijn fir­ma overge­bracht naar de admin­is­tratie van NYC. Het per­son­eel zit in grote kan­toren, die doen denken aan de han­delsvlo­er in Wall Street. Hier­mee deed hij een bij­na twee eeuwen oude tra­di­tie teni­et van aparte kan­toren, balies enz. 
Mike Bloomberg, tweede burge­meester­schap NYC
Vorige maand, novem­ber 2005, werd hij herkozen voor een tweede ambt­ster­mi­jn. Dit wijst er blijk­baar op dat zijn sti­jl geap­pre­cieerd wordt. De zak­en waaraan hij veel belang hecht blijken uit de vele veran­derin­gen en maa­trege­len die hij op zijn actief heeft. Om er maar enkele te noemen:
  • Opricht­en van een ‘Board of Edu­ca­tion’, waar­door het stads­bestu­ur recht­streeks zeggen­schap heeft over het beleid van de scholen,
  • Ste­un aan de legalis­er­ing van het huwelijk tussen per­so­n­en van het­zelfde geslacht,
  • Uit­vaardi­gen van een absolu­ut rookver­bod in alle pub­lieke plaat­sen van New York, inbe­grepen bars en nightclubs.
  • Maa­trege­len tegen de crim­i­naliteit, alhoewel deze vol­gens waarne­mers nog niet streng genoeg zijn,
  • Het opricht­en van een stedelijke infor­matie­di­enst, met als opval­lend punt de tele­foon­li­jn 311, die kan gebruikt wor­den om elke mis­daad, bedreig­ing, vervuil­ing enz. recht­streeks te lat­en weten,
  • Zich verzetten tegen belastingsverhogingen.
  • Recht­en ver­lenen aan niet-gereg­istreerde immi­granten, zoals er zoveel zijn in NYC. Op die wijze wil hij het ver­scheuren van fam­i­lies tegen­gaan en de drem­pelvrees helpen over­win­nen van immi­granten die hulp en/​of werk zoeken.
U kunt nog meer over hem te weten komen op zijn eigen web­site, http://​www​.mike​bloomberg​.com/
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets

Onder­getek­ende is gepen­sioneerd mar­ket­ing man­ag­er beeldvormingsystemen.
Hij heeft in geen enkel van de eventueel geciteerde aan­de­len of gelijk welk andere vorm van beleg­gingsin­stru­menten een eigen positie.

2 decem­ber 2005.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.