...

Mogen we u voorstellen: John Rockefeller

27 augustus 2005, 09:26 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

De naam Rock­e­feller is voor alti­jd ver­bon­den met rijk­dom. Welke wegen heeft John D. Rock­e­feller bewan­deld om het tot mul­ti-mul­ti­m­iljon­air te schop­pen? We geven u een kort overzicht van zijn lev­en en ver­wezen­lijkin­gen. U zult merken dat deze beschei­den man beschik­te over een grote dosis cre­ativiteit…
Mogen we u voorstellen: John Rockefeller
Zoals de naam Croe­sus bij de Romeinen sym­bool stond voor iemand die stink­end rijk is, zo is dat in onze tijd Rock­e­feller gewor­den. Dat was zek­er zo in de vorige eeuw en eige­naardig genoeg is daar nu (nog) niet Gates voor in de plaats gekomen.
Wie was deze leg­en­darische figu­ur, hoe is hij zo rijk gewor­den en wat deed hij met zijn geld?
John D. Rockefeller
John Davi­son Rock­e­feller werd geboren in Rich­ford (staat New York) in het jaar 1839 als zoon van een han­de­laar. Het was ook bij een lokale han­de­laar dat hij zijn eerste (admin­is­tratieve) job kreeg. 
Nu had de jonge John Rock­e­feller al heel vlug door, dat hij leefde in een tijd van een grote industriële omwen­tel­ing. Toen hij 20 jaar was, werd in Titusville (staat Penn­syl­va­nia) de eerste olieput in gebruik genomen en in olie zag John wel iets. 
Hij vertelde enkel vertrouwelin­gen over een ambitieus project waaraan hij werk­te, kon wat geld lenen en in 1863 startte Andrews, Clark & Co activiteit­en in de oliewin­ning. Merk op dat de naam Rock­e­feller niet voorkomt in de fir­manaam. Wellicht was het een voorzichtige zet om niet in de wind te staan als het mis zou lopen. 
Het liep niet mis en uitein­delijk werd in 1870 de Stan­dard Oil Com­pa­ny opgericht met als pres­i­dent John D. Rockefeller.
Gedurende de 7 jaar dat hij zich bezighield met olie, verza­melde John ook wat inspi­ratie over cre­atief zak­en­doen en die ken­nis paste hij al heel vlug toe bij het run­nen van Stan­dard Oil. Hij kon goed­kope spoor­tarieven afdin­gen, kocht kleinere bedri­jven goed­koop op of dwong er andere (bij voor­beeld door dump­ing­pri­jzen) om zich te lat­en kopen. Met weer andere, iets grotere bedri­jven maak­te hij pri­jsaf­sprak­en. Kor­tom, hij was zeer geïnspireerd bezig din­gen te doen, die van­daag de dag ille­gaal zijn.
De Stan­dard Oil Com­pa­ny werd in 1882 omge­toverd tot de Stan­dard Oil Trust (John was toen 43 jaar). Deze maatschap­pij bezat 92% (!) van alle olier­af­fi­nader­i­jen in de VS en had zeer zware inter­ess­es (lees: mon­sterinkom­sten) in de ont­gin­ning van ijz­er­erts, de hou­t­ex­ploitatie, machine­fab­rieken en transport. 
Dit enorme suc­ces begon velen op de zenuwen te werken en er werd druk op de politi­ci uit­geoe­fend en dit alles lei­d­de tot een vero­ordel­ing van Stan­dard Oil Trust in 1899 wegens trustvorming. 
Tegen die tijd kon John zich wel enkele topad­vo­cat­en veroorloven en zo ontstond in het­zelfde jaar de hold­ing Stan­dard Oil of New Jersey.
In feite ging alles gewoon voort, de dol­lars rold­en met wag­onladin­gen bin­nen, de con­cur­ren­tie bleef nerveus en een nieuwe vero­ordel­ing, dit­maal in 1911, kon niet uit­bli­jven. Stan­dard Oil of New Jer­sey hield op te bestaan en viel uiteen in 37 firma’s.
Tegen die tijd had John zich al uit de zak­en teruggetrokken (hij was dan al 72 jaar) en hield zich bezig met lief­dadi­ge en opvoed­kundi­ge werken. Dat is hij bli­jven doen tot aan zijn dood in 1937 op 98-jarige leeftijd.
Het for­tu­in dat hij had ver­gaard, is ger­aamd op 900 miljoen dol­lar. Dit zou nu overeenkomen met ca 200 mil­jard dol­lar, dit is meer dan 162 mil­jard euro! 
Hij was een echte worka­holic. Voor hem was de datum waarop hij zijn eerste wed­de ver­di­ende even­zeer het vieren waard als zijn verjaardag. 
Hij was op een eige­naardi­ge manier beschei­den. Zijn werkruimten waren alti­jd Spar­taans ingericht. Op een dag had hij bezoek van een zak­en­re­latie, die met ver­baz­ing en teleurstelling het kale kan­toort­je van de rijk­ste man van de VS bekeek. De bezoek­er kon het niet lat­en te vra­gen, op wie Rock­e­feller wel dacht indruk te kun­nen mak­en met zo’n bureau. ‘Op wie moet ik indruk maken?’ vroeg Rockefeller.
Walt Dis­ney heeft John Rock­e­feller mod­el lat­en staat voor het per­son­age John D. Rock­er­duck, de vri­jgevige tegen­hang­er van de schraperige Scrooge McDuck.

John D. Rock­er­duck Scrooge McDuck
We ver­meld­den al, dat John Rock­e­feller veel aan­dacht besteed­de aan lief­dadigheid. Waarschi­jn­lijk is zijn religieuze achter­grond (protes­tant van de Bap­tist­strekking) er niet vreemd aan.

Hij heeft ca 600 miljoen dol­lar, dat is het groot­ste deel van zijn for­tu­in, besteed voor menslievende doelein­den, te veel om op te noe­men met als blik­vangers het bouwen van o.m. een uni­ver­siteit, een hospitaal. 
Tot op heden bestaat nog alti­jd de Rock­e­feller Foun­da­tion met als hoof­dop­dracht ste­un aan armen en hulp­be­ho­even­den zow­el in als buiten de VS. Deze sticht­ing beheert een porte­feuille die het afgelopen jaar met meer dan 13% aandik­te tot 3,2 mil­jard dol­lar (2,6 mil­jard euro) waar­van 175 miljoen dol­lar (ca 5,5%) werd besteed aan ver­schil­lende vor­men van ste­un aan de zwakkeren in de maatschappij. 
Rock­e­feller Cen­ter, NYC
Door John D. Rock­e­feller werd in New York het naar hem genoemde Cen­ter gebouwd, het eerste grootschalige zak­en­com­plex in de VS.
Er is een Rock­e­feller-dynas­tie ontstaan, eerst via zijn zoon John D. Rock­e­feller Jr en lat­er via de kleinkinderen. ©n van die kleinkinderen was Nel­son Rock­e­feller (19081979), vice-pres­i­dent van de VS onder Ger­ald Ford (41ste pres­i­dent, van 1974 tot1977). 
Hij was geen tafel­springer, geen uit­bundi­ge pop­u­laire figu­ur, maar wel iemand die een doel voor ogen had, het nas­treefde en bereik­te. Boven­di­en had hij een groot hart voor de ver­schop­pelin­gen van de maatschap­pij, die hij daad­w­erke­lijk hielp. Voor zover wij hem ken­nen, heeft Bill Gates een vergelijk­baar profiel. Wordt hij de Rock­e­feller van de 21ste eeuw? 
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets
Rockefeller

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.