De stevige opleving op de financiële markten is er mogelijk een op hoop, later zou het kunnen dat de klap van de Brexit nog harder aankomt eens alle plussen en minnen verrekend worden. Afgelopen vrijdag zagen we nog een diepe bodem, de AEX kwam zelfs even tot onder de 410 punten terecht, de DAX moest terug tot net boven de 9200 punten. Ook Wall Street noteerde vrijdag de gehele dag fors lager en kwam zo een behoorlijk eind onder de All Time Highs terecht. Na maandag nog wat in mineur te zijn begonnen zien we de afgelopen 2 beursdagen toch een herstel op gang komen na de 2 dolle dagen omlaag. Echter, de markt blijft onzeker en volatiel waardoor beleggers voorzichtig moeten blijven.
Het afgelopen weekend hadden de Britten wat tijd om de beslissing te laten bezinken. De belofte van het Brexit kamp was dat de economie niet of nauwelijks onder druk zou komen te liggen. Economen dachten daar anders over en lieten al eerder weten dat het Verenigd Koninkrijk hard geraakt kan worden als ze de EU verlaten omdat er dan nieuwe (handels)overeenkomsten moeten worden gemaakt. Na afgelopen dagen denken velen daar nu toch anders over, veel mensen willen nu een nieuw referendum waarmee de Brexit als ongeldig kan worden verklaart omdat de opkomst niet hoog genoeg was. Meer dan 3.5 miljoen Britten zouden deze petitie al getekend hebben. De (ex-)premier Cameron sluit dit referendum echter al op voorhand uit en vind dat de beslissing gerespecteerd moet worden.
Wat is de toestand nu enkele dagen na de Brexit?
Het belangrijkste om te weten is dat het Verenigd Koninkrijk niet meteen uit de EU gaat, het kan nog wel 2 jaar duren voordat het zover is. Toch zijn er door de uitkomst van het referendum een paar opmerkelijke dingen gebeurd of staan er nog te gebeuren.
Zoals de voorspelling via economen al aangaf zou het Verenigd Koninkrijk hard geraakt kunnen worden door een Brexit al werd het nog ontkent door aanhangers ervan. Het directe gevolg van de Brexit is dat het V.K. vrijdag en maandag al meer dan 140 miljard pond heeft zien verdampen op de markten. Daarnaast is ook de kredietwaardigheid van het V.K met 2 stappen verlaagd door Moodys, Fitch en Standard & Poor’s. Standard & Poor’s voegde daar nog aan toe dat een verdere verlaging nog steeds mogelijk is. Het resultaat hiervan is dat de groeiberaming voor de komende jaren naar beneden werd bijgesteld doordat lenen duurder wordt, investeringen in het land zullen verminderen en dat kan voldoende aanleiding geven voor een recessie. Goldman Sachs voorspeld dat het V.K. al begin 2017 in een recessie terecht kan komen en verlaagd de groeiprognose voor dit jaar van 2.25% naar 2%.
David Cameron zegt zijn functie als minister president van het Verenigd Koninkrijk op doordat hij naar eigen zeggen ‘niet de persoon is die dit land naar een nieuwe bestemming kan leiden’. Bij de uitslag van het referendum was hij verbaast dat er toch gekozen werd voor een Brexit maar respecteert de keuze van het volk. Cameron vind dat een nieuwe Premier de onderhandelingen moet leiden over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Cameron heeft wel aangegeven te zullen blijven tot het eind van dit najaar wanneer hopelijk de situatie wat gekalmeerd is. Nu moet er gezocht worden naar een nieuwe MP.
Een verder gevolg van de Brexit is dat de economie hard geraakt wordt. Vorige week vrijdag en maandag zagen we de beurzen hard onderuit gaan, met name de bankensector. Royal Bank of Scotland en Barclays, de grote Engelse banken, werden hard getroffen waar Barclays tot 30% verllor terwijl RBS 28% in moest leveren. Op de AEX moesten ING en Abn Amro ook een grote stap terug doen.
Ook zagen we dat de pond drastisch daalde t.o.v. de dollar en de Euro. George Soros had al voor Brexit gezegd dat de Pond sterk zou kunnen verzwakken mocht er gekozen worden voor het vertrek uit de EU. Mark Carney, hoofd van de Engelse centrale bank gaf al eerder aan dat de centrale bank 250 miljard pond kan gebruiken om de liquiditeit van de markt te verhogen mocht het nodig zijn. Ook zien we de goudprijs sterk oplopen en bereiken de rentes op staatsobligaties nog steeds nieuwe dieptepunten.
Wat nu ook een grote rol gaat spelen is dat er mogelijk meerdere landen uit de EU willen vertrekken. Vanuit verschillende landen horen we geluiden over een mogelijk vertrek, maar of dat werkelijk zo ver zal komen valt nog te betwijfelen. Dit zou voor nog meer onrust kunnen zorgen binnen de EU en daar zit men niet op te wachten.
Tot slot
Vandaag en gisteren zien we een behoorlijk herstel op de financiële markten maar we moeten nog altijd voorzichtig blijven wat betreft de handel. Door de hierboven genoemde factoren kan het zijn dat de beurzen snel weer met een daling starten door de mogelijk valse hoop die er nu heerst. Wat zeker is, is dat de markt erg volatiel blijft en vrijwel onvoorspelbaar is. We zullen af moeten wachten wat het verdere verloop wordt, en hoe alles zich in de weken na de Brexit zal ontwikkelen.
US Market redactie