...

Mogelijke gevolgen door Brexit

29 juni 2016, 15:41 | US Markets Redactie | leestijd: 6 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

In de aan­loop naar het Brex­it ref­er­en­dum was alles nog mogelijk waarmee het op de dag van de stem­ming nog hele­maal open lag. Door de poli­tieke moord op Jo Cox leek het Bre­main kamp toch de voor­hand te kri­j­gen waar­door beleg­gers weer wat hoop kre­gen op een goeie afloop. Hier­door zagen we een wereld­wi­jde ral­ly op de mark­ten waar­door deze in een week met ongeveer 4 – 5% op kon lopen. Toch werd een Brex­it een feit vri­jdag­mor­gen het­geen uitliep op een zware dal­ing. Nu 3 han­dels­da­gen na het onverwachte besluit vind er een her­s­tel plaats op de beurzen maar is alles nog onzek­er. Hieron­der de mogelijke gevol­gen die we tij­dens de komende weken zullen merken en de toe­s­tand van van­daag de dag.

De ste­vige oplev­ing op de finan­ciële mark­ten is er mogelijk een op hoop, lat­er zou het kun­nen dat de klap van de Brex­it nog hard­er aankomt eens alle plussen en min­nen ver­rek­end wor­den. Afgelopen vri­jdag zagen we nog een diepe bodem, de AEX kwam zelfs even tot onder de 410 pun­ten terecht, de DAX moest terug tot net boven de 9200 pun­ten. Ook Wall Street noteerde vri­jdag de gehele dag fors lager en kwam zo een behoor­lijk eind onder de All Time Highs terecht. Na maandag nog wat in mineur te zijn begonnen zien we de afgelopen 2 beurs­da­gen toch een her­s­tel op gang komen na de 2 dolle dagen omlaag. Echter, de markt bli­jft onzek­er en volatiel waar­door beleg­gers voorzichtig moeten blijven.

Het afgelopen week­end had­den de Brit­ten wat tijd om de besliss­ing te lat­en bezinken. De belofte van het Brex­it kamp was dat de economie niet of nauwelijks onder druk zou komen te liggen. Economen dacht­en daar anders over en lieten al eerder weten dat het Verenigd Koninkrijk hard ger­aakt kan wor­den als ze de EU ver­lat­en omdat er dan nieuwe (handels)overeenkomsten moeten wor­den gemaakt. Na afgelopen dagen denken velen daar nu toch anders over, veel mensen willen nu een nieuw ref­er­en­dum waarmee de Brex­it als ongeldig kan wor­den verk­laart omdat de opkomst niet hoog genoeg was. Meer dan 3.5 miljoen Brit­ten zouden deze peti­tie al getek­end hebben. De (ex-)premier Cameron sluit dit ref­er­en­dum echter al op voor­hand uit en vind dat de besliss­ing gere­specteerd moet worden.

Wat is de toe­s­tand nu enkele dagen na de Brexit?

Het belan­grijk­ste om te weten is dat het Verenigd Koninkrijk niet meteen uit de EU gaat, het kan nog wel 2 jaar duren voor­dat het zover is. Toch zijn er door de uitkomst van het ref­er­en­dum een paar opmerke­lijke din­gen gebeurd of staan er nog te gebeuren.

Zoals de voor­spelling via economen al aan­gaf zou het Verenigd Koninkrijk hard ger­aakt kun­nen wor­den door een Brex­it al werd het nog ontkent door aan­hang­ers ervan. Het directe gevolg van de Brex­it is dat het V.K. vri­jdag en maandag al meer dan 140 mil­jard pond heeft zien ver­damp­en op de mark­ten. Daar­naast is ook de kredi­et­waardigheid van het V.K met 2 stap­pen ver­laagd door Moodys, Fitch en Stan­dard & Poor’s. Stan­dard & Poor’s voegde daar nog aan toe dat een verdere ver­lag­ing nog steeds mogelijk is. Het resul­taat hier­van is dat de groeib­eram­ing voor de komende jaren naar bene­den werd bijgesteld door­dat lenen duur­der wordt, investerin­gen in het land zullen ver­min­deren en dat kan vol­doende aan­lei­d­ing geven voor een recessie. Gold­man Sachs voor­speld dat het V.K. al begin 2017 in een recessie terecht kan komen en ver­laagd de groeiprog­nose voor dit jaar van 2.25% naar 2%.

David Cameron zegt zijn func­tie als min­is­ter pres­i­dent van het Verenigd Koninkrijk op door­dat hij naar eigen zeggen niet de per­soon is die dit land naar een nieuwe bestem­ming kan lei­den’. Bij de uit­slag van het ref­er­en­dum was hij ver­baast dat er toch gekozen werd voor een Brex­it maar respecteert de keuze van het volk. Cameron vind dat een nieuwe Pre­mier de onder­han­delin­gen moet lei­den over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Cameron heeft wel aangegeven te zullen bli­jven tot het eind van dit najaar wan­neer hopelijk de sit­u­atie wat gekalmeerd is. Nu moet er gezocht wor­den naar een nieuwe MP.

Een verder gevolg van de Brex­it is dat de economie hard ger­aakt wordt. Vorige week vri­jdag en maandag zagen we de beurzen hard onderuit gaan, met name de banken­sec­tor. Roy­al Bank of Scot­land en Bar­clays, de grote Engelse banken, wer­den hard getrof­fen waar Bar­clays tot 30% ver­l­lor ter­wi­jl RBS 28% in moest lev­eren. Op de AEX moesten ING en Abn Amro ook een grote stap terug doen.

Ook zagen we dat de pond drastisch daalde t.o.v. de dol­lar en de Euro. George Soros had al voor Brex­it gezegd dat de Pond sterk zou kun­nen verzwakken mocht er gekozen wor­den voor het vertrek uit de EU. Mark Car­ney, hoofd van de Engelse cen­trale bank gaf al eerder aan dat de cen­trale bank 250 mil­jard pond kan gebruiken om de liq­uiditeit van de markt te ver­hogen mocht het nodig zijn. Ook zien we de goud­pri­js sterk oplopen en bereiken de rentes op staat­soblig­aties nog steeds nieuwe dieptepunten.

Wat nu ook een grote rol gaat spe­len is dat er mogelijk meerdere lan­den uit de EU willen vertrekken. Vanu­it ver­schil­lende lan­den horen we gelu­iden over een mogelijk vertrek, maar of dat werke­lijk zo ver zal komen valt nog te betwi­jfe­len. Dit zou voor nog meer onrust kun­nen zor­gen bin­nen de EU en daar zit men niet op te wachten.

Tot slot

Van­daag en gis­teren zien we een behoor­lijk her­s­tel op de finan­ciële mark­ten maar we moeten nog alti­jd voorzichtig bli­jven wat betre­ft de han­del. Door de hier­boven genoemde fac­toren kan het zijn dat de beurzen snel weer met een dal­ing starten door de mogelijk valse hoop die er nu heerst. Wat zek­er is, is dat de markt erg volatiel bli­jft en vri­jwel onvoor­spel­baar is. We zullen af moeten wacht­en wat het verdere ver­loop wordt, en hoe alles zich in de weken na de Brex­it zal ontwikkelen.

US Mar­ket redactie


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.