De BRIC-landen krijgen concurrentie van de MIST-landen. Vooral Brazilië en Rusland delen in de klappen…
In ons artikel van 7 april 2012 ging ervan uit, dat de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) terug boven water aan het komen waren.
Maar er waren kapers op de kust, want in augustus 2012 hadden we het over de MIST-landen (Mexico, Indonesië, Zuid-Korea en Turkije), die volgens de Amerikaanse economist Jim O’Neill wel eens de fakkel als groeilanden van de BRIC-landen zouden kunnen overnemen.
Daarom deze vergelijkende beschouwing van de beursprestaties van BRIC- versus MIST-landen.
Als we enkel kijken naar de slotkoersen op 2 april 2012 en op 3 april 2013 dan is het overduidelijk dat MIST het stukken beter doet dan BRIC, waar klappen van 13,3 tot 1,7% geïncasseerd worden. Enkel India laat een middelmatige winst van 7,5% zien.
Bij MIST zien we winsten gaande van een middelmatige 5,7% tot een toch wel mooie 34,8%. Enkel Zuid-Korea kreeg een niet al te erg tikje van 2,3%.
Als we de cijfers van BRIC en MIST vergelijken met indices die we als referenties kunnen beschouwen, dan zien we dat zowel de Bel20, de AEX en de Dow Jones Industrial het beter deden dan BRIC en MIST, met uitzondering van de knappe prestatie van Turkije.
Maar hoe zijn deze indices geëvolueerd het afgelopen jaar?
De Bel20 en de AEX volgden allebei een opwaarts kanaal met een rustpauze, die bij de BEL20 viel in de herfst van 2012 en bij de AEX duurde van augustus tot december 2012.
Bij de Dow Jones was het parcours veel grilliger. In de herfst van 2012 kalfde bijna alle winst geboekt sinds april af, maar vanaf dan was de opgang niet meer te stuiten.
Details over deze 3 indices (en nog veel meer) kunt u dagelijks volgen op deze website.
Indices van BRIC-landen
De Braziliaanse Bovespa zat in de zomer van 2012 in zak en as maar herstelde (met de nodige bokkensprongen) tot iets meer dan 63.000 punten om bij de jaarwisseling op het niveau te staan van bij de start van onze grafiek in april 2012 . Dat was te hoog gegrepen en na het eerste kwartaal van 2013 staat de index zelfs het peil van de herfst 2012. De globale crisis zou hierin een nefaste rol spelen.
Het verging de Russische index bijna zoals de BVSP. Na 2 maanden 2013 terug bij start in april 2012 en dan een uitschuiver tot iets boven het resultaat in de herfst 2012.
Na een terugval van april tot juni 2012 kwam de Indiase BSE in een gunstig vaarwater terecht en kon als enige BRIC-index een jaarwinst (+7,5%) voorleggen.
In januari 2013 was deze winst zelfs 14%, maar kon niet behouden blijven.
April 2012 buiten beschouwing gelaten, kende de Chinese Shanghai Composite alleen maar neergang tot eind december 2012. Dan volgde een mooi herstel tot
ca 2460 punten begin februari 2013. Op dit ogenblik stond versus april 2012 een winst van 9% op de scoreborden, maar deze kon niet vastgehouden worden en zo noteerde de index 1,7% in het rood op 3 april 2013.
Indices van MIST-landen
Na een aarzelende start in april 2012 begon de Mexicaanse basisindex aan een klim die culmineerde eind februari 2013 rond 46.000 punten, een winst van 15% vergeleken met 2 april 2012. Dan nam de MXX gas terug en thans flirt deze index met het 44.000-puntenniveau.
Net als de Mexicaanse $MXX bleef de Indonesische IDX hangen in de maand april 2012, viel dan terug maar herstelde zich dan, maar dat verliep op eerder bescheiden wijze met een lang zijwaarts kanaal van augustus 2012 tot midden januari 2013.
De Zuid-Koreaanse KOSPI kende het afgelopen jaar felle ups en downs. Een trend valt uit zulk een verloop niet af te leiden. Wel heeft de index een zekere mate van veerkracht die hem altijd weer opnieuw uit het dal tilt.
Het loop van de Turkse nationale index is de weerspiegeling van de groei die dit land momenteel kent. Na 1 jaar een winst van bijna 35% en het einde lijkt nog niet in zicht.
Besluit
Als we het verloop van 2 april 2012 tot 3 april 2013 van de indices van de BRIC-landen vergelijken met deze van de MIST-landen kunnen we niet anders dan toegeven, dat op dit ogenblik laatstgenoemde landen er het beste voorstaan.
Maar we mogen niet uit het oog verliezen, dat de indices ‘dicht bij huis’ (AEX, Bel20, Dow Jones Industrial) het beter hebben gedaan dan de MIST-landen, Turkije buiten beschouwing gelaten.
In een volgend artikel zullen we inzoomen op de economische parameters van de MIST-landen, zodat we met deze landen nader kunnen kennismaken.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets