...

Mist de goeroeverkiezing zijn doel?

29 december 2007, 00:03 | US Markets Redactie | leestijd: 14 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Update: ges­e­lecteerde aan­de­len uit de AEX en de AMX die in de top­fase of dal­ende fase zitten!

Het bewogen beleg­gings­jaar 2007 zit er op. De AEX is voor het vijfde achtereen­vol­gende jaar geste­gen. Dit komt niet zo heel vaak voor. Het nieuwe jaar zal veel wijsheid van beleg­gers en belei­ds­mak­ers vra­gen. Heeft u het afgelopen ste­un gehad van uw beleg­gingsstrate­gie? Zo ja, dan bent u waarschi­jn­lijk goed voor­bereid op het nieuwe jaar. We wacht­en op de vol­gende fase. Ik hoop u in 2008 weer van dienst te zijn. Veel leesplezier. 


1. Inlei­d­ing.
Suc­cesvolle beleg­gers wor­den niet geboren! Suc­ces is het resul­taat van uw inspan­ning de juiste ken­nis en vaardighe­den te ontwikke­len. U kunt deze ken­nis toepassen bij het ontwikke­len of uitvo­eren van een beleg­gingsstrate­gie. Zon­der beleg­gingsstrate­gie zult u verd­walen! Daar­naast zult u ken­nis moeten nemen van de beurscy­clus. In deze rubriek staat de beurscy­clus centraal.

De beurs kent een cyclus van opéén­vol­gende fasen, namelijk: een opgaande fase, een top­fase, een dal­ende fase en een bodem­fase. Het is prachtig als uw beleg­gingsstrate­gie tij­dens de bodem­fase een koopsig­naal geeft en tij­dens de top­fase een verkoopsignaal. 

De over­gang van de ene fase naar de andere fase vin­dt niet zomaar plaats. Meestal gaat dit gelei­delijk. De omstandighe­den veran­deren voort­durend. Macro-economisch nieuws, koer­stech­nis­che fac­toren, het bedri­jf­sec­onomisch nieuws, het beleg­gersen­ti­ment en de opkomst of juist het wegebben van een cri­sis kun­nen beursko­ersen sterk beïnvloeden. 

In deze col­umn selecteer ik weke­lijks een aan­tal nieuws­feit­en die de over­gang van de ene fase naar de andere fase bew­erk­stellin­gen. Deze rubriek heeft uit­slui­tend edu­catieve doelstellingen.

2. Terug­b­lik week 52.
De AEX is tij­dens deze rustige kerst­week licht geste­gen van 513,71 naar 515,69

Koer­stech­nisch. De Advance-decline lijn geeft het ver­schil aan tussen het aan­tal fond­sen dat sti­jgt en het aan­tal fond­sen dat daalt op een bepaalde dag. U kunt de A‑D-lijn op de web­site van www​.tostrams​.nl vol­gen. Op dit moment daalt de Advance Decline lijn ten opzichte van een maand gele­den, maar ook ten opzichte van 12 maan­den gele­den. Nor­maal gespro­ken is dit een slecht signaal. 

De gemid­delde beur­somzet voor de aan­de­len uit de AEX is ten opzichte van het begin van de sti­j­gende fase (Mei 2003) opgelopen van 1573 miljoen euro per dag naar 4046 miljoen euro per dag. Dit is tij­dens de sti­j­gende fase een nor­maal ver­schi­jnsel. Tij­dens de top­fase of aan het begin van de dal­ende fase zal de beur­somzet een top bereiken. De dal­ing lijkt te zijn ingezet. Op dit moment bedraagt de gemid­delde beur­somzet 3810 miljoen euro per dag.

Het lan­glopend voortschri­j­dend gemid­delde van de AEX daalt. Vol­gens de method­iek van de tech­nis­che analyse is dit een heel slecht teken. Er is een omslag­punt bereikt. U kunt het lan­glopend voortschri­j­dend gemid­delde www​.yahoo​.com vol­gen. Op dit moment zijn er meerdere indices waar­van het lan­glopend voortschri­j­dende gemid­delde daalt. Voor­beelden hier­van zijn: — Ameri­ka (Trans­port, mid­cap­per Rus­sell 2000 index); — Azië (Japan, Nieuw Zee­land); — Europa (Enge­land, Bel­gië, Ital­ië, Zwit­ser­land, Stock­holm, Frankrijk, Oostenrijk). 

De koers/​dividendverhouding bedraagt deze week 38. De geschiede­nis leert ons dat aan­de­len bij zo’n hoog ver­houd­ings­ge­tal duur zijn. Vlak voor de krach van 1987 stond de koers/​dividendverhouding bij­na even hoog. Een hoge koers/​dividendverhouding zegt iets over het sen­ti­ment. Beleg­gers zijn, ondanks alle prob­le­men van de laat­ste tijd, zeer optimistisch. 

Sen­ti­ment.Het zal u vast niet ont­gaan zijn. U heeft kun­nen stem­men op de beurs­go­eroe van het jaar. Heeft u gestemd? Vast niet. In ons land wonen meer dan 1 miljoen beleg­gers. Van al deze beleg­gers heeft slechts 0,3 pro­cent een stem uit­ge­bracht. (3041 stem­men). Vijf pro­cent min­der dan vorig jaar. Schi­jn­baar leeft deze verkiez­ing niet onder de Ned­er­landse beleg­gers. Slechts 0,01 pro­cent heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een reac­tie (100x) te plaat­sen. Ten­min­ste als we er vanu­it gaan dat nie­mand onder een pseudoniem heeft gereageerd. Je kunt, zon­der dat iemand het door heeft, meerdere reac­ties plaat­sen door gebruik te mak­en van een andere naam. Som­mi­gen hebben in de ver­hitte dis­cussie meerdere keren gereageerd. 

Op www​.blikopde​beurs​.com werd er tij­dens deze verkiez­ing prak­tisch geen inhoudelijke dis­cussie gevo­erd. Jam­mer, want daar had­den we wat kun­nen leren. Waarin onder­schei­den zij zich? Welke spe­cial­is­tis­che ken­nis hebben zij in huis? Hoe kunt u van deze ken­nis, tij­dens het nemen van uw beleg­gings­beslissin­gen, gebruik mak­en? Dat waren inter­es­sante dis­cussies geweest. 

Vol­gens het woor­den­boek ´Van Dale´ heeft het woord goeroe twee betekenis­sen, namelijk: — 1. Indi­ase leer­meester: ‑2. geza­ghebbend lei­der. Ik denk dat een echte goeroe graag zijn passie met u deelt. Hij heeft er geen belang bij als u afhanke­lijk van hem wordt. Leer­meesters stellen zichzelf ten doel om hun leer­lin­gen, in dit geval beleg­gers, te coachen tot onafhanke­lijke beleg­gers. Beleg­gers dienen hun eigen beleg­gings­besliss­ing te nemen. 

Mist de goeroev­erkiez­ing zijn doel? Niet als u de moeite neemt om een (onbek­ende) goeroe te vol­gen vol­gens de woord­beteke­nis van het woor­den­boek Van Dale. Wat kunt u van hem leren? De vol­gende namen wil ik onder uw aan­dacht bren­gen: Kees de Kort, Willem Mid­delkoop, Corné van Zei­jl, Edward Loeff, Jaap van Duin, Matthi­js Bouw­man, Wes­sel Alexan­der en natu­urlijk de win­naar Guy Boscart. 

Kijk ook eens met een spe­ciale blik naar de genom­i­neer­den voor de rode lan­taarn. Wat hebben zij u te vertellen. Vin­dt u dat ze vol­strek­te onzin uitkra­men of hebben zij juist een leerzame con­traire bood­schap? Als u zon­der na te denken de goeroe in al zijn adviezen vol­gt, ja dan mist deze verkiez­ing zijn doel. 

Het kan niet de bedoel­ing zijn dat u alle adviezen blind­el­ings vol­gt. Ten­z­ij u daar wil­lens en wetens voor kiest. Maar dan moet u ook niet kla­gen als uw beleg­gings­go­eroe de plank mis slaat. In mijn optiek bent u ver­ant­wo­ordelijk voor uw eigen beleg­gings­beslissin­gen. We kun­nen de leasseaf­faires als voor­beeld nemen. Teveel mensen zijn finan­cieel het schip in gegaan omdat zij anderen klakkeloos hebben gevol­gd. Vaak onder omdat gevoe­lens van hebzucht belan­grijkere dri­jv­eren bleken te zijn dan rationele over­weg­in­gen. Laat het u niet overkomen. 

Elke beleg­gings­go­eroe zal zo nu en dan de plank mis slaan. Ten­min­ste, als zij zich lat­en ver­lei­den tot het doen van een koersvoor­spelling. Goeroes zijn geen waarzeg­gers. Het boek Beleg­gingstips 2007’ toont dit over­duidelijk aan. Van de 12 beleg­gings­go­eroes is er vol­gens mij maar één goeroe die drie goede tips heeft gegeven, namelijk: Joost van der Does de Wille­bois. Zijn tips waren: — 1. beleg niet met geleend geld; — 2. spreid het risi­co; — verdiep u in de materie. De rest heeft, hoe kan ook anders, hier en daar een steek­je lat­en vallen. Neem geen enkele tip klakkeloos aan! Verdiep u in de materie en denk er zelf over na. 

U heeft waarschi­jn­lijk geen gebruik gemaakt van uw stem­recht om te stem­men op uw favori­ete goeroe. Het aan­tal stem­mers (3041) is ten opzichte van 2006 (3229) met 17 pro­cent afgenomen. Kun­nen we con­clud­eren dat beleg­gers vol­wassen begin­nen te wor­den? De Post­bank vin­dt van wel. ´De Ned­er­landse par­ti­c­uliere beleg­ger is de afgelopen jaren vol­wassen gewor­den. Hij sprei­dt zijn risico’s meer en reageert min­der impulsief op de ontwik­kelin­gen op de beurs. Dit blijkt uit de analyse van de resul­tat­en van vijf jaar Post­bank Beleg­gers­Barom­e­ter (Bron: www​.post​bank​.nl — zoekop­dracht — pers­bericht­en, 20-12-2007). 

Vol­wassen beleg­gers hebben geen Goeroe nodig. Zij bezoeken meerdere sites of nemen het nieuws via andere medi­akanalen tot zich. Nadat zij deze infor­matie hebben getoetst aan hun beleg­gingsstrate­gie, vor­men zij op grond deze infor­matie een welover­wogen beleg­gings­besliss­ing. Zo hoort het vol­gens mij ook. U kunt nie­mand ver­ant­wo­ordelijk stellen voor uw eigen beleggingsresultaten. 

Gelukkig heeft de media ook de weg naar de goeroev­erkiez­ing gevon­den. Mor­gen zal Wes­sel Alexan­der wor­den geïn­ter­viewd door www​.lim​burg​er​.nl . Hart­stikke leuk voor Wes­sel Alexan­der. Ik ben benieuwd of Het Finan­cieele Dag­blad een inter­view aan­gaat met Guy Boscart. Tot slot wil ik natu­urlijk Guy feliciteren met zijn over­win­ning. Guy, maak er een mooi 2008 van!

De risi­co­premie (div­i­den­dren­de­ment -/- rente op een spaar­reken­ing van bijvoor­beeld www​.argen​ta​.nl ) bedraagt op dit moment -/- 1,6 procent.

Macro-economisch. De Volk­srant schri­jft dat de koop­kracht vol­gend jaar zal dalen. De koop­kracht zal vol­gend jaar dalen. Oorza­k­en zijn de invo­er­ing van het eigen risi­co in de zorg en de hogere bijtelling van lease-auto’s. Dat blijkt uit het jaar­lijkse loon­strook­jeson­der­zoek dat salarisver­w­erk­er Log­i­caCMG woens­dag pub­liceert. Naar verwacht­ing zullen de net­tolo­nen in 2008 bij een gelijk­bli­jvend bru­toloon niet veran­deren. Dit is onvol­doende om de verwachte inflatie – 2,25 pro­cent vol­gens het CPB – te com­penseren. Door de hogere brand­stof­pri­jzen en de sti­j­gende kosten voor het lev­en­son­der­houd zal de koop­kracht dalen. In de berekenin­gen zijn loon­sti­jgin­gen als gevolg van een betere cao of hogere peri­odieken niet meegerek­end, omdat deze per sec­tor en per indi­vidu ver­schillen. Maar om in 2008 dezelfde koop­kracht te behouden, moet je loon min­stens 3 pro­cent sti­j­gen’, zegt Léon van Berkel van Log­i­caCMG (www​.volk​skrant​.nl , 18/12/2007)’.

De eventuele sti­j­gende rentekosten zijn nog niet meegenomen in de bereken­ing van het koop­kracht­plaat­je. De rente is weer aan het sti­j­gen. Dit heeft (onge­merkt) gevol­gen voor mensen die de rentev­ast­pe­ri­ode van hun hypotheek moeten omzetten of voor degene die con­tin­ue rood staan en/​of een door­lopend kredi­et hebben afges­loten. Dit jaar is de rente op de kap­i­taal­mark­trente geste­gen van 3.9 pro­cent naar 4,4 pro­cent. Hier­door zien huizen­bezit­ters met een modaal inkomen, met een hypotheek van bijvoor­beeld 200.000 euro en een vari­abele rente hun een koop­kracht nog eens cir­ca ander­half pro­cent verminderen. 

In Ameri­ka zijn de huizen­pri­jzen in de twintig groot­ste ste­den met meer dan 6 pro­cent gedaald. In Enge­land zijn de pri­jzen met 0,3 pro­cent gedaald (Het Finan­cieele Dag­blad, 27/12/2007). Huizen­bezit­ters zullen waarschi­jn­lijk geen extra hypotheek kun­nen opne­men voor de aan­schaf duurzame con­sump­tie­goed­eren. Hier­mee kun­nen zij het opne­men van extra con­sumentenkredi­et’ niet meer als pool­stok gebruiken om hun koop­kracht te vergroten. 

Bedri­jf­sec­onomisch. De tax­aties voor de winst per aan­deel (bron Het Finan­cieele Dag­blad, rubriek weekoverzicht aan­de­len, 17/12/2007) ziet er voor 2008 gun­stig uit. Men verwacht dat de winst per aan­deel voor 95 pro­cent van de fond­sen uit de AEX zal sti­j­gen. Voor de AMX verwacht men dat de winst per aan­deel van alle bedri­jven zal sti­j­gen. Als deze prog­nose uitkomen, is dit natu­urlijk heel gun­stig. Dit wil niet zeggen dat de koersen ook automa­tisch mee zullen sti­j­gen. Stel dat beleg­gers weer meer oog kri­j­gen voor de risi­co­premie of de uit bal­ans ger­aak­te koers/​dividendverhouding. In dat geval kan een gun­stige win­ston­twik­kel­ing van de winst per aan­deel en de daarmee gepaard gaande sti­j­gende div­i­den­duitk­er­ing helpen om de risi­co­premie of de koers/​dividendverhouding weer meer in bal­ans te krijgen. 

Opmerke­lijk. Michael Kra­land heeft in Het Finan­cieele Dag­blad (22÷12÷2007, week­end­bi­jlage) een aansprek­ende col­umn geschreven: Cover­boys als con­tra-inda­cor’. Hij schri­jft dat je de kop­pen’ van week­bladen kunt gebruiken als con­tra-indi­ca­tor. Week­bladen zit­ten er bij zo’n trend vaak naast. Hun werk is echter nut­tig als contra-indicator.’ 

Kun je de inhoud van Het Finan­cieele Dag­blad ook als con­tra-indi­ca­tor gebruiken? Aan het begin van deze eeuw, tij­dens de sluip­krach, ver­zorgde Juus de Kem­pe­naer voor Het Finan­cieele Dag­blad een rubriek “ Tech­nis­che Analyse”. Ik weet niet of er een ver­band bestaat tussen de sluip­krach en het verd­wi­j­nen van deze rubriek. 

Het is opmerke­lijk dat de rubriek Tech­nis­che analyse’ tij­dens de top­fase weer uit de kast is gehaald. Sinds kort ver­zorgt Edward Loef in de week­end­bi­jlage de col­umn Tech­nis­che Analyse’. Op 8 decem­ber j.l schri­jft hij: Sein op rood voor de AEX’, de meer­jarige trend in de AEX is verleden tijd.’ 

Heeft hij met deze col­umn zijn eigen afschei­d­scol­umn geschreven? Miss­chien wel. Zodra de dal­ende fase een­maal inzet, zullen de beleg­gings­ac­tiviteit­en bij par­ti­c­uliere beleg­gers aan pop­u­lar­iteit inboeten, eve­nals de tech­nis­che analyse. 

3. Top­fase
Sinds het voor­jaar zit de AEX in de top­fase. Deze fase wordt geken­merkt door hoge omzetten en sterk schom­me­lende koersen. De beurs lijkt op een acht­baan. Goed nieuws maakt langza­am maar zek­er plaats voor slecht nieuws. De beleg­gers die aan het eind van de sti­j­gende fase zijn begonnen met het beleggen in aan­de­len begin­nen te twi­jfe­len. Over het alge­meen duurt deze fase zo’n drie tot twaalf maan­den. Uit­zon­derin­gen beves­ti­gen de regel. In het tijdspad van de beurscy­clus wordt er meestel om de drie à vijf jaar een belan­grijke bodem neergezet. De laat­ste belan­grijke bodem hebben we in maart 2003 gezien. Ruim 4 ½ jaar geleden. 

Vol­gens de the­o­rie van de beurscy­clus kun­nen lange ter­mi­jn beleg­gers hun aan­de­len tij­dens de top­fase verkopen! Spec­u­lanten, mits zij geloven in de the­o­rie van de beurscy­clus, kun­nen vol­gens deze the­o­rie lange ter­mi­jn putop­ties kopen. 

Als uw beleg­gingsstrate­gie op dit moment een verkoopsig­naal doorgeeft, raad ik u aan om deskundig advies in te win­nen bij de beleg­gingsad­viseur van uw bank. Wellicht dat hij het ver­standig vin­dt om uw aan­de­len te verkopen. Vraag het hem!


4. Indi­vidu­ele aandelen
Zodra u heeft bepaald in welke fase de AEX zit, kunt u naar aan­de­len zoeken die in dezelfde fase zit­ten. Elk aan­deel heeft zijn eigen cyclus. Som­mige aan­de­len lopen voor de troepen uit, ter­wi­jl andere aan­de­len weer achter de beurscy­clus aan hobbe­len. Eens per maand selecteren we uit de AEX en de AMX aan­de­len die vol­gens mijn bevin­din­gen in de top­fase of al in de dal­ende fase zitten. 

AEX: Akzo, Aegon, Cor­po­rate Express, DSM,Fortis, ING, Reed Else­vi­er, TNT, SBM off­shore, Rodam­co Europe, Wolters Kluwer

AMX: Aal­berts, ASMI, BAM, Binck Bank, Corio, Cru­cell, CSM, Hey­mans, Logiac CMG, van der Moolen, Nutre­co, Oce, Ordi­na, SNS, USG Peo­ple, Vopak, Wereld­have, Wessanen

Update (01÷01÷2008): Deze update is gebaseerd op de slotko­ersen van 2007

5. Dis­claimer.
Deze col­umn heeft uit­slui­tend edu­catieve doelein­den. Niets van de tekst is op te vat­ten als een con­creet beleg­gingsad­vies. U bent ver­ant­wo­ordelijk voor uw eigen beleg­gings­beslissin­gen. Advies: lees de disclaimer!


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.