...

Miljardair Slim sloeg zijn slag

20 maart 2010, 11:42 | US Markets Redactie | leestijd: 11 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)


De afgelopen dagen konden de media er niet over zwijgen: de Mexicaan Carlos Slim heeft Bill Gates onttroond als rijkste mens ter wereld. Maar er zijn nog andere verschuivingen gebeurd op dat vlak…


Op 31 maart 2009 hadden we het over Crisis, ook voor miljardairs. Nu we alweer bijna een jaar verder zijn en we inmiddels weten dat de kop van het klassement dooreengeschud is, wordt het tijd voor een update met dank aan Forbes.

alt

Om te beginnen willen we uw aandacht vestigen op de 4 laatste kolommen van onze tabel. Want ondanks het crisisjaar 2009 zijn de top-20 erin geslaagd, hun gezamenlijk kapitaal met 38% ofwel 150,5 miljard USD (110,4 miljard EUR) op te krikken. Alleen abonnees van US Markets doen het beter.

Verder mogen we bij de top-20 4 nieuwkomers verwelkomen: Eike Batista die van plaats 61 in 2009 ineens naar 8 wipt, Liliane Bettencourt, nu op de 17de plaats en die in 2009 net uit de top-20-boot viel, prins Alwaleed van 22 naar 19 en David Thomson van 24 naar 20.

Nu bekijken we de top-20 meer in detail.

alt

Door zijn kapitaal meer dan te verdubbelen op een jaar tijd verwierf Carlos Slim Helu de ereplaats. Hij runt de Mexicaanse maatschappij voor mobiele telefonie, American Movil, tevens de grootste op dit gebied in Latijns-Amerika.

Met een achterstand van amper (nou ja) een half miljard dollar volgt Bill Gates, die er nochtans in slaagde zijn spaarcenten met 33% aan te dikken, wat hij te danken heeft aan de stijging van het Microsoft aandeel (Nasdaq: MSFT), dat in een jaar tijd zo goed als verdubbelde.

De zilveren medaille gaat naar Gates’ vriend Warren Buffett die zijn kapitaal met meer dan een kwart zag groeien. Dat heeft hij te danken aan de beleggingen die hij midden 2008 aandurfde in Goldman Sachs en General Electric en die de laatste maanden het aandeel van zijn Berkshire Hathaway (BRK-A en –B) met meer dan 25% de hoogte in zag schieten.

Een opmerkelijke stap voorwaarts maakte de Indiër Mukesh Ambani. Zijn kapitaal dikte met bijna de helft aan en aan zijn ambities om nog rijker te worden komt voorlopig nog geen einde. Zo heeft hij laten weten een bod van 2 miljard USD te hebben gedaan om een participatie van ca 2/3 te verwerven in Value Creations, een exploitant van Candees oliezand die de laatste tijd wat in de financiële problemen is beland. Het lijkt erop, dat hij in Buffetts voetsporen wil stappen.

Op plaats 5 in onze ranglijst treffen we alweer een Indiër aan, de staalkoning Lakshmi Mittal. Hij zit zijn voorganger in de top-20 nauw op de hielen zoals u kunt merken. Een groot deel van de aangroei van zijn spaarvarkentje in 2009 is te danken aan de verkoop van zijn belang in een staalbedrijf in Kazachstan in december 2009. Hij wil in India twee nieuwe staalfabrieken opstarten, maar moet nog wachten op de goedkeuring van de overheid. Lukt dit niet, dan kan het zijn dat we hem in de top-20 van 2011 zullen moeten missen.

alt
Oracle-baas Lawrence ‘Larry’ Ellison is door beide Indiërs naar plaats 6 weggedrukt. Zijn kapitaal nam dan ook ‘slechts’ met 24% toe. Onder zijn beleid zet Oracle zijn overnamepolitiek verder, o.a. geïllustreerd door de overname van Sun Microsystems voor 7,4 miljard dollar in januari 2010. Het kan daar nog woelig worden in het kopgroepje.

Bernard Arnault, de CEO van de aanbieder van luxegoederen LVMH wipt van de 15de naar de 7de plaats. Dit duidt erop, dat de vraag naar dure producten stijgend is. Het bedrijf kijkt nu ook richting China.

Met een kapitaal dat in één jaar tijd met 260% aangroeit springt de Braziliaan Eike Batista ineens van de 61ste naar de 8ste plaats. Hij houdt zich bezig met mijnbouw, o.m. gericht op goudwinning en met de exploitatie van olie. Naar eigen zeggen ambieert hij een ereplaats in de top-20 en waarom zou hij niet denken aan een gouden medaille om in zijn activiteitsgebied te blijven?

De Spanjaard Amancio Ortega met in zijn beheer bekende modenamen zoals Zara, Massimo Dutti en Stradivarius vindt zijn afzetgebied in winkels in 73 landen. Dit jaar hoopt hij hieraan India toe te voegen via een samenwerking met Tata Group. Zijn kapitaal verhoogde met 37%.

Karl Albrecht is nog altijd de rijkste Duitser. In afspraak met zijn broer Theo beheert hij de Aldi-winkels in Zuid-Duitsland en warenhuizen in het VK, Australië en de VS. Zijn kapitaal groeide in 2009 met 9% en dat was niet genoeg om hem zijn 6de positie te doen behouden, want hij zakte naar de 10de plaats.

alt

Het kapitaal van Ikea-baas Ingvar Kamprad kende de kleinste groei van de top-20 en hij viel terug van plaats 5 naar 11. En dat zou volgend jaar nog erger kunnen zijn, want Ikea heeft het niet onder de markt de laatste tijd. In Rusland kregen twee toplui de bons omdat ze steekpenningen aannamen van een energieleverancier, in Frankrijk staakt het personeel en een voormalige topman heeft een boek gepubliceerd waarin hij bedenkelijke praktijken aan de kaak stelt. Als dat maar goed afloopt.

Christy Walton heeft alle reden om te lachen, want haar kapitaaltje groeide met 28% en ze klom van de 13de naar de 12de plaats. Nochtans hebben haar bedrijven Wal-Mart en Sam’s Club het niet onder de markt wegens veel te lage omzetcijfers in het lopende kwartaal 1 van 2010. Trouwens, Wal-Mart runt ze niet alleen, ook zus Alice (van 12 naar 16) en broers Jim (van 11 naar 15) en S. Robson (van 14 naar 18) hebben hun inbreng in dit reuzenbedrijf, dat hen nog altijd geen windeieren legt. Zoals u in de tabel ziet, hoeven ze nog niet te klagen over de opbrengst van hun kapitalen.

Stefan Persson is de man achter Hennes & Mauritz (H&M) en hij heeft nu zijn 34-jarige zoon Karl-Johan gepromoveerd tot chief executive. Hij zag zijn appeltje voor de dorst met 54% aandikken en hij steeg in de top-20 van 18 naar 13. Hij is de promotor van grote namen zoals Karl Lagerfeld, Stella McCartney, Sonia Rykiel enz.

De Chinees Li Ka-shing steeg van 16 naar 14 en zijn kapitaal groeide met 30% aan. Hij is en blijft een duizendpoot die bedrijvig is op de meest uiteenlopende gebieden, van containerterminals tot schoonheidssalons, van projectontwikkeling tot elektriciteitsdistributie, noem maar op.

alt

Nog altijd staat Liliane Bettencourt aan het hoofd van cosmeticagigant L’Oreal. Zij behield haar 17de plaats en zag haar spaarpot met bijna de helft aandikken. Haar dochter Françoise probeert nog steeds haar onder curatele te stellen met als reden dat ze denkt dat haar moeder (weduwe sinds 2007) het geld op ongeoorloofde wijze uitgeeft ten gunste van een bevriende fotograaf. Voer voor de roddelpers.

Voor het eerst prijkt de Saoedi-Arabische prins Alwaleed in de top-20 met een kapitaal dat 46% groter werd en een positie die steeg van 22 naar 19. Hij haalt de meeste van zijn inkomsten uit het beleggingsvehikel Kingdom Holding. Dankzij een recente klim met 50% van deze holding zag de prins zijn centen met 46% toenemen.

De 49-jarige Canadees David Thomson leidt het concern Thomson Reuters, een mediagroep die zich ook inlaat met tv-stations en publiciteit. Doordat zijn kapitaal met 46% aandikte, wipt hij van plaats 24 naar 20.

Tot daar de top-20. Waar er neiuwkomers in deze groep waren, dan waren er ook verliezers. Dit jaar viel een viertal uit de top-20-boot.

alt


Burgemeester zijn van The Big Apple is op zichzelf niet erg lucratief, beweert Michael Bloomberg. Het wordt pas interessant als je zoals hij een data- en nieuwsverstrekkende onderneming zoals Bloomberg LP runt. Hij zag zijn portemonnee met 13% dikker worden maar belandde toch van de 17de op de 23ste plaats.

De gebroeders Charles en David Koch beheren samen Koch Industries, een groep die actief is in oliepijplijnen, raffinaderijen, kunstmest, vezels en polymeren en zo meer.
De zaak blijft groeien dankzij overnames en de broertjes worden er niet armer op. Toch zijn ze uit de top-20 weggedrukt naar een gedeelde 24ste plaats.

Terwijl broer Karl zich handhaaft in de top-20 glijdt broer Theo Albrecht van de 9de naar de 31ste plek. Blijkbaar heeft het beheer van Aldi Norddeutschland niet dat gebracht wat hij verhoopte, want hij zag 11% van zijn centen de dieperik ingaan.

Laten we tenslotte even rondkijken in onze contreien.

alt

Charlene de Carvalho-Heineken erfde haar bierbrouwerijconcern van vader Freddy Heineken. Haar echtgenoot Michel de Carvalho zetelt naast haar in het directiecomité van dit concern. In 2009 kwam op haar bankrekening meer dan de helft meer te staan, zodat ze met haar 4,6 miljard dollar nummer 103 is geworden van de rijkste mensen ter wereld.

Patokh Chodiev is geboren in Kazachstan, maar heeft het Belgisch staatsburgerschap. Zijn bedrijf, Eurasian Natural Resources, schoot in 2009 met meer dan 200% de hoogte in. Dat merken we ook aan zijn kapitaal en aan de spectaculaire sprong van de 601ste naar de 287ste plaats.

Nummer 297 van ’s werelds rijksten is de Nederlander Frits Goldschmeding, beheerder van Randstad Holding, het tweede grootste bureau voor uitzendarbeid ter wereld. Zijn spaarpot dikte met een forse 78% aan.

De Belg Albert Frère zakt van de 285ste naar de 367ste plaats, hoewel zijn kapitaal toch nog wat toenam. Hij staat aan het hoofd van het conglomeraat Nationale Portefeuillemaatschappij, actief in o.m. media, nutsvoorzieningen en olie.

Niet groeien is achteruit gaan is een harde wet in de businesswereld en dat heeft de Nederlandse mediareus John de Mol kunnen ondervinden, want hij gleed van positie 334 naar 488 met een kapitaal dat niet veranderde in 2009.

De Nederlanders Ralph Sonnenberg en Joop van den Ende verschijnen voor het eerst in het peloton van de rijksten der rijken op resp. de 721ste en de 773ste plaats. Sonnenberg is CEO van Hunter Douglas Group, wereldleider op het gebied van raambekleding (denk bij voorbeeld aan het merk Luxaflex). Van den Ende dankt zijn fortuin aan de verkoop in 2000 van zijn mediagroep Endemol aan de Spaanse telecomreus Telefonica. Hij spendeerde een deel van de overnamesom aan weer lucratieve bezigheden richting theater en musical, die hem weer geen windeieren opbrachten.

Hiermee eindigt ons overzicht van de rijkste mensen ter wereld, anno 2010. Alleen vragen we ons af hoe je erin slaagt zulke gigantische kapitalen op te bouwen. Op je eentje kan dat niet lukken, anders was de miljardairsclub veel groter. Als we het recept ‘hoe miljardair worden in 20 lessen’ hebben gevonden, laten we het zeker weten.

Natuurlijk na het eerst zelf te hebben uitgetest.

Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.