...

Mijn beleggingsregels

19 mei 2011, 07:42 | Bob Emanuels | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Jawel, beste lez­ers, ik zit nog steeds neu­traal. Sinds 1 maart (AEX 367,95) doe ik niet meer mee. Dat betekent nu al bij­na drie maan­den geen risi­co. Het wordt tijd om u pre­cies uit te leggen hoe ik beleg. Ja , en ik hoor u denken, ook al drie maan­den geen ren­de­ment. Maar wist u dat (jaar)rendementen meestal wor­den gemaakt in enkele dagen? Het is nu alleen nog de truc om uit te vin­den op welke dagen.


Time in mar­ket
Ik geef het snel toe: een beet­je een flauw begin. Maar een inlei­d­ing moet pakkend zijn, niet­waar? En toch zit er een grote kern van waarheid in. Die kern vormt nu juist de basis van mijn beleg­gings­beleid. Natu­urlijk weet ik ook niet pre­cies op welke paar dagen ik uit­slui­tend belegd moet zijn om mijn ren­de­ment te behalen, maar ik hanteer wel een aan­tal regels die mij daar erg goed bij helpen. Ik wil ze met u delen.

Veel beleg­gers hebben meer angst om de boot te mis­sen, dan angst om mee te dalen. Dat maakt dat beleg­gers veel meer in de markt actief zijn, dan eigen­lijk zou moeten. Elke dag dat u belegd bent, is een dag waarover u bloot staat aan risi­co. Hoe kor­ter u in de markt actief bent, hoe klein­er uw risi­co is. Eigen­lijk zou u dus uw ren­de­ment moeten cor­rigeren voor de time in mar­ket” en oftewel cor­rigeren voor risi­co. Het is een sim­pele en goede meth­ode om vast te stellen hoe goed uw beleg­gingsstrate­gie nu werke­lijk is.

Cor­rigeren voor risi­co
Nu weet ik uit ervar­ing dat dit emo­tion­eel gevoelig ligt bij par­ti­c­uliere beleg­gers. Ik merk dat wan­neer ik beleg­gers de vol­gende keuze voor­leg:

Welke beleg­gingsstrate­gie heb je liever?

  1. een heel jaar vol belegd zijn geweest om uitein­delijk 10% ren­de­ment te hebben behaald
  2. slechts 6 weken belegd zijn geweest om uitein­delijk 7,5% ren­de­ment te hebben behaald

De meeste beleg­gers kiezen voor sit­u­atie 1, maar ver­geten dan dat zij in de overige 46 weken veel meer risi­co hebben gelopen op shock events’ of andere gebeurtenis­sen die makke­lijk een streep kun­nen halen door behaalde ren­de­menten. En natu­urlijk, achter­af wil ik ook wel 10%, maar de truc zit hem in het ver­volg. Want ik weet, dat wan­neer ik strate­gie 1 op con­tin­ue basis toepas, ik geheid veel vak­er dan bij strate­gie 2 in de sit­u­atie kom waar­bij ik mijn geprog­nos­ticeerde ren­de­ment niet haal, maar juist veel, heel veel ver­lies.
Maar hoe doe ik dat dan? In de basis heel een­voudig.

De Regels

Regel 1.
Als de koers van een item niet omhoog gaat, wil ik het ook niet in porte­feuille hebben.

Maar hoe bepaal je of een koers omhoog gaat of niet? Daar zijn vele manieren voor, maar ik gebruik een hele sim­pele:

Regel 2.
Een koers gaat omhoog als er sprake is van opeen­vol­gende hogere bodems en hogere top­pen.

Dat lijkt een open deur, maar bek­ijk voor uzelf maar eens in hoeveel pro­cent van de gevallen dat in uw porte­feuille ook werke­lijk het geval is? U zult waarschi­jn­lijk schrikken van de uitkomst.

O ja, maar hoe bepaal nu wat een bodem en wat een top is? Ook daar zijn ver­schil­lende manieren voor, maar ik hanteer ook hier­voor een sim­pele.

Regel 3.
Ik hanteer de piv­ot 3 – 2 als iden­ti­fi­catiepa­troon voor top­pen en bodems. Daar­bij kijk ik naar de hoog­ste koers bij top­pen en naar de laag­ste koers bij bodems. Voor een top geldt dan, dat deze onmid­del­lijk voorafge­gaan wordt door drie highs’, die alle drie lager zijn dan de high’ van de top en tevens onmid­del­lijk wordt gevol­gd door twee highs’, die alle­bei lager zijn dan de high’ van de top. Uit­slui­tend in dat geval is er sprake van een top, anders niet!
Voor een bodem geldt pre­cies het omge­keerde, dus: een bodem wordt onmid­del­lijk voorafge­gaan door drie lows’, die hoger zijn dan de low’ van deze bodem en de bodem wordt ook onmid­del­lijk gevol­gd door twee lows’, die alle­bei boven de low’ van de bodem liggen. Uit­slui­tend in dat geval is er sprake van een bodem, anders niet!

Het enige wat u ver­vol­gens nog hoeft te doen is de bodems met elka­ar te verbinden en de top­pen met elka­ar te verbinden. En ziedaar, uw beleg­gingssys­teem is com­pleet. Alleen als regel 1 geldt mag u kopen. Dat betekent dus dat u op z’n vroegst instapt op de derde dag nadat de tweede bodem is gevor­md!

Dit mod­el kunt u toepassen op ieder time­frame’. Wan­neer u liev­er op week­ba­sis belegt, gebruikt u dus ook weekko­ersen om te bepalen of er sprake is van een uptrend. En vergeet u vooral regel 4 niet:

Regel 4
. Vergeet nooit om een stop onder uw posi­tie te plaat­sen. Die stop ligt niet op een willekeurig niveau, maar onder de laat­ste bodem (en als u op tijd bent ingestapt dus max­i­maal twee dagen in het verleden). Wan­neer de koers hieron­der daalt is er immers geen sprake meer van opeen­vol­gende hogere bodems. Op deze wijze houdt u uw risi­co heel beperkt.

Als u zo naar uw beleg­gin­gen in het alge­meen — en naar de AEX in het bij­zon­der – kijkt, begri­jpt u in een oogop­slag waarom mijn advies nog steeds is om niet mee te doen en uit de markt te bli­jven. Er komen betere tij­den met betere kansen om in korte tijd uw ren­de­ment te ver­di­enen.

Ik wens u suc­ces met uw beleg­gin­gen.

Bob Emanuels
Pub­li­cist US Mar­kets

PS Ter ver­duidelijk­ing hieron­der een grafiek­je:


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.