Jawel, beste lezers, ik zit nog steeds neutraal. Sinds 1 maart (AEX 367,95) doe ik niet meer mee. Dat betekent nu al bijna drie maanden geen risico. Het wordt tijd om u precies uit te leggen hoe ik beleg. Ja , en ik hoor u denken, ook al drie maanden geen rendement. Maar wist u dat (jaar)rendementen meestal worden gemaakt in enkele dagen? Het is nu alleen nog de truc om uit te vinden op welke dagen.
Time in market
Ik geef het snel toe: een beetje een flauw begin. Maar een inleiding moet pakkend zijn, nietwaar? En toch zit er een grote kern van waarheid in. Die kern vormt nu juist de basis van mijn beleggingsbeleid. Natuurlijk weet ik ook niet precies op welke paar dagen ik uitsluitend belegd moet zijn om mijn rendement te behalen, maar ik hanteer wel een aantal regels die mij daar erg goed bij helpen. Ik wil ze met u delen.
Veel beleggers hebben meer angst om de boot te missen, dan angst om mee te dalen. Dat maakt dat beleggers veel meer in de markt actief zijn, dan eigenlijk zou moeten. Elke dag dat u belegd bent, is een dag waarover u bloot staat aan risico. Hoe korter u in de markt actief bent, hoe kleiner uw risico is. Eigenlijk zou u dus uw rendement moeten corrigeren voor de “time in market” en oftewel corrigeren voor risico. Het is een simpele en goede methode om vast te stellen hoe goed uw beleggingsstrategie nu werkelijk is.
Corrigeren voor risico
Nu weet ik uit ervaring dat dit emotioneel gevoelig ligt bij particuliere beleggers. Ik merk dat wanneer ik beleggers de volgende keuze voorleg:
Welke beleggingsstrategie heb je liever?
- een heel jaar vol belegd zijn geweest om uiteindelijk 10% rendement te hebben behaald
- slechts 6 weken belegd zijn geweest om uiteindelijk 7,5% rendement te hebben behaald
De meeste beleggers kiezen voor situatie 1, maar vergeten dan dat zij in de overige 46 weken veel meer risico hebben gelopen op ‘shock events’ of andere gebeurtenissen die makkelijk een streep kunnen halen door behaalde rendementen. En natuurlijk, achteraf wil ik ook wel 10%, maar de truc zit hem in het vervolg. Want ik weet, dat wanneer ik strategie 1 op continue basis toepas, ik geheid veel vaker dan bij strategie 2 in de situatie kom waarbij ik mijn geprognosticeerde rendement niet haal, maar juist veel, heel veel verlies.
Maar hoe doe ik dat dan? In de basis heel eenvoudig.
De Regels
Regel 1. Als de koers van een item niet omhoog gaat, wil ik het ook niet in portefeuille hebben.
Maar hoe bepaal je of een koers omhoog gaat of niet? Daar zijn vele manieren voor, maar ik gebruik een hele simpele:
Regel 2. Een koers gaat omhoog als er sprake is van opeenvolgende hogere bodems en hogere toppen.
Dat lijkt een open deur, maar bekijk voor uzelf maar eens in hoeveel procent van de gevallen dat in uw portefeuille ook werkelijk het geval is? U zult waarschijnlijk schrikken van de uitkomst.
O ja, maar hoe bepaal nu wat een bodem en wat een top is? Ook daar zijn verschillende manieren voor, maar ik hanteer ook hiervoor een simpele.
Regel 3. Ik hanteer de pivot 3 – 2 als identificatiepatroon voor toppen en bodems. Daarbij kijk ik naar de hoogste koers bij toppen en naar de laagste koers bij bodems. Voor een top geldt dan, dat deze onmiddellijk voorafgegaan wordt door drie ‘highs’, die alle drie lager zijn dan de ‘high’ van de top en tevens onmiddellijk wordt gevolgd door twee ‘highs’, die allebei lager zijn dan de ‘high’ van de top. Uitsluitend in dat geval is er sprake van een top, anders niet!
Voor een bodem geldt precies het omgekeerde, dus: een bodem wordt onmiddellijk voorafgegaan door drie ‘lows’, die hoger zijn dan de ‘low’ van deze bodem en de bodem wordt ook onmiddellijk gevolgd door twee ‘lows’, die allebei boven de ‘low’ van de bodem liggen. Uitsluitend in dat geval is er sprake van een bodem, anders niet!
Het enige wat u vervolgens nog hoeft te doen is de bodems met elkaar te verbinden en de toppen met elkaar te verbinden. En ziedaar, uw beleggingssysteem is compleet. Alleen als regel 1 geldt mag u kopen. Dat betekent dus dat u op z’n vroegst instapt op de derde dag nadat de tweede bodem is gevormd!
Dit model kunt u toepassen op ieder ‘timeframe’. Wanneer u liever op weekbasis belegt, gebruikt u dus ook weekkoersen om te bepalen of er sprake is van een uptrend. En vergeet u vooral regel 4 niet:
Regel 4. Vergeet nooit om een stop onder uw positie te plaatsen. Die stop ligt niet op een willekeurig niveau, maar onder de laatste bodem (en als u op tijd bent ingestapt dus maximaal twee dagen in het verleden). Wanneer de koers hieronder daalt is er immers geen sprake meer van opeenvolgende hogere bodems. Op deze wijze houdt u uw risico heel beperkt.
Als u zo naar uw beleggingen in het algemeen — en naar de AEX in het bijzonder – kijkt, begrijpt u in een oogopslag waarom mijn advies nog steeds is om niet mee te doen en uit de markt te blijven. Er komen betere tijden met betere kansen om in korte tijd uw rendement te verdienen.
Ik wens u succes met uw beleggingen.
Bob Emanuels
Publicist US Markets
PS Ter verduidelijking hieronder een grafiekje: